Maailman kylmimmän maratonin erikoisuus: Tarkka-ampuja vartioi reittiä

Pohjoisnavan maraton juostiin -40 asteessa 1:14

Pohjoisnavan maratonin Jäämeren jäällä juoksi viime lauantaina yli 50 sitkeää urheilijaa. "Maailman viileintä" maratonia on järjestetty jo 12 vuotta.

Reilut 42 kilometriä taittuu Pohjoisnavalla kuitenkin monessa mielessä eri tavalla kuin perinteinen maraton. Reitin varrella on esimerkiksi useita tarkka-ampujia suojelemassa juoksijoita jääkarhuilta.

Juoksun alussa ilma oli -30 astetta, ja kylmimmillään ilma laski -40 asteeseen. Matka oli jaettu 12 kierrokseen, ja jokaisen kierroksen välissä juoksijat saivat käydä teltassa lämmittelemässä, juomassa lämmintä ja syömässä välipalaa.

Juoksijat olivat suojanneet päänsä kasvot peittävällä villakypärällä ja suojalaseilla, ja pukeutuneet pitkiin kalsareihin.

Kisaa jouduttiin siirtämään seitsemällä vuorokaudella, koska lentokone ei voinut laskeutua Pohjoisnavan jäiselle lentokentälle aiemmin. Jäinen kiitorata oli halkeillut, eikä sille laskeutuminen ollut turvallista.

Ranskalainen Michel Ribet sanoi ennen kisaa, että aika ei ratkaise.

– Emme katso aikaa, tästä täytyy nauttia yhdessä. Tämä on hieno kokemus, johon ihmiset ovat tulleet eri puolilta maailmaa.

Osallistujia oli 18 maasta. Naisia oli 18 ja miehiä 34. Miesten kisan voitti yhdysvaltalainen Dorn Wenninger ajalla 5:17.33 ja naisten sarjan venäläinen Gulzhamal DeFelice ajalla 5:50.12.