Brassijuoksija kuoli kesken suorituksen Ranskassa

Brasilialainen vuorijuoksija on kuollut Ranskassa järjestettävällä polku- ja vuorijuoksun kilpailuviikolla. Ultra Trail du Mont Blanc -viikon (UTMB) järjestäjät kertoivat onnettomuudesta nettisivuillaan tiistaina.

Järjestäjät kertoivat saaneensa tiedon onnettomuudesta tiistaina aamuyöllä, ja pelastustyöntekijät joutuivat toteamaan juoksijan kuolleeksi. Juoksija oli joukkueensa kanssa virallisella kisareitillä lähellä Refuge de Plan -jäätikköä.

UTMB on polku- ja vuorijuoksun tärkein vuosittainen kansainvälinen tapahtuma. Mukana on tuhansia juoksijoita ympäri maailmaa, kisajärjestäjien tietojen mukaan myös noin 80 suomalaista. Kisaviikkoon kuuluu muun muassa 170 kilometrin mittainen Ultra Trail du Mont Blanc -kilpailu, jonka reitti kulkee Mont Blancin ympäri.

Pisin kilpailu on 300 kilometrin joukkuekilpailu La Petite Trotte à Léon (PTL), jossa kahden tai kolmen hengen joukkueet nousevat korkeutta usean kisapäivän aikana yhteensä noin 25  000 metriä. Brasilialaisjuoksija kuoli PTL-kisassa.

Noin sadan tunnin urakka

Kokenut vuorijuoksuopas Janne Marin kertoo päässeensä PTL-kilpailussa viidesti maaliin ja voittanut sen kerran Juha Jumiskon kanssa. Marin kertoo miettineensä ajoittain kisassa, miksi kikkailee vuorilla kahden lapsen isänä. Hän palasi kuitenkin uudelleen.

– Kyllä siinä välillä oli jännittäviä paikkoja, Marin sanoi STT:lle.

Reitti on joka vuosi erilainen Mont Blancin ympäri. Marinin mukaan välillä mennään vuoren reunaa ja kapeita harjanteita, välillä on tikkaita tai köysiä apuna. Joukkueet navigoivat reitillä järjestäjien ohjeiden mukaan, mutta tekevät itse reittipäätökset.

–  Oman riskinsä tuo kisan pituus, sillä kisaan menee noin 100 tuntia. Useimmat joukkueet tulevat maanantaina alkavassa kilpailussa maaliin lauantaina, ja siinä kilpaillaan myös yöllä. Me nukuimme yleensä noin kahden kolmen tunnin unia. Väsymys tuo omat riskinsä, Marin kertoi.

Kokemattomilla vuorijuoksijoilla ei ole asiaa PTL-kisaan, sillä Marinin mukaan osallistujien taustat tarkistetaan.

Viime vuonna UTMB-viikolla kuoli tshekkiläinen juoksija. Hän oli tiettävästi ensimmäinen kuolonuhri kyseisessä kilpailutapahtumassa.