Maailman ensimmäinen vaginamuseo avataan Lontooseen – perustajat haluavat hälventää sukupuolielimiin liittyvää häpeää: "Ei mitään hävettävää"

8:10
Tiesitkö, että orgasmi on tärkeä asia? Lisää aiheesta yllä olevalla videolla.

Jos luulit nähneesi jo kaiken, olet väärässä. Lontooseen aukeaa nimittäin marraskuussa maailman ensimmäinen vaginamuseo. Aiheesta uutisoivat muun muassa CNN-sivusto ja uutiskanava BBC.

Hankkeen taustalla on joukkorahoituskampanja, joka keräsi kasaan noin 50 000 puntaa, noin 56 500 euroa.

– Museo antaa kävijöille tietoa vulvasta ja vaginasta. Samalla se haastaa niihin yhä edelleen liittyvän stigman, kertoo kehityksestä ja markkinoinnista vastaava johtaja Zoe Williams CNN-kanavalle.

Idea lähti penismuseosta

The Vagina Museum -museon taustalla on museon perustaja Florence Schechter. Hän keksi idean sen jälkeen, kun oli saanut tietää, että Islannista löytyy peniksille omistettu museo, The Icelandic Phallological Museum. Niinpä Schechter tiimeineen lanseerasi joukkorahoituskampanjan, jonka tavoitteena oli kerätä 300 000 puntaa, noin 339 300 euroa.

Williamsin mukaan he eivät oikein tienneet, mitä odottaa. Olihan kyseessä ensimmäinen tämänkaltainen museo.

– Olemme iloisia siitä, että saimme kerättyä 50 000 puntaa.

Haastaa myytit ja stigman

Vaginamuseo avaa ovensa 16. marraskuuta Lontoon Camden Marketissa, mutta sen kohtalo on epävarma, sillä näillä näkymin kyseessä on väliaikainen museo. Näyttely kantaa nimeä ”Muff Busters: Vagina myths and how to fight them”, (“myyttejä vaginasta ja miten taistella niitä vastaan”).

Näyttely haastaa naisten sukupuolielimiin liittyviä ”kaikkialle levinneitä myyttejä”. Yksin näistä on Williamsin mukaan harhaluulo siitä, että intiimipaikkoja pitäisi pestä erilaisilla hygieniatuotteilla. Oikeasti vagina puhdistaa itse itsensä.

Museossa tullaan järjestämään ohjelmaa ja opetustuokioita. Tavoitteena on kerätä rahaa kasaan sen verran, että museolle löytyy jostain pysyvä koti.

"Niitä kuuluisi ylistää"

Museon tavoitteena on myös toimia foorumina feminismille, naisten oikeuksille ja seksuaalivähemmistöille. Sillä halutaan haastaa hetero- ja cisnormatiivinen käytös.

– Haluamme, että kaikki uskaltavat puhua tästä täysin normaalista kehonosasta, Williams kertoo ja siteeraa syöpätutkimusta, jonka mukaan yli puolet nuorista brittinaisista arastelee käyttää sanoja vagina ja vulva.

– Niissä ei ole mitään hävettävää. Niitä kuuluisi ylistää!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja