Maailma näyttää vaaralliselta vain kotisohvalta, muistuttaa kaikissa maailman maissa käynyt Anna-Katri

Anna-Katri Räihä on ensimmäinen suomalaisnainen, joka on käynyt kaikissa maailman maissa.

Räihä on vieraillut nyt kaikilla seitsemällä mantereella ja yhteensä 197 maassa. Maailmassa on vain 30 naista, jotka ovat käyneet kaikissa maissa. 

Iisalmesta kotoisin oleva Anna-Katri Räihän ensimmäinen yksin tehty ulkomaanmatka oli noin 12 vuotta sitten Thaimaahan. 

– Matka oli käänteentekevä. Jännitti ja pelotti lähteä yksin, mutta rohkeus kasvoi siitä, kun huomasi pärjäävänsä yksin. Matkan jälkeen maailma tuntui eri tavalla avoimelta.

Pikkuhiljaa Räihän mielessä kypsyi ajatus siitä, että hän tulisi käymään kaikissa maailman maissa.

– Noin viidenkymmenen maan kohdalla tuli mieleen, että olisipa hienoa matkustaa vaikkapa sataan maahan. Se tuntui jo silloin tosi isolta luvulta, Räihä kertoo. 

"Saari uinuu täysin erillään"

Jemenille kuuluva Socotran saari on jäänyt Räihän mieleen erikoisena ja mielenkiintoisena paikkana, joka on eristyksissä muusta maailmasta.

– Saari uinuu täysin erillään emomaasta. Siellä on aivan mielettömät maisemat, jotka on kuin toiselta planeetalta. Saarella on lohikäärmeenveripuita ja valtavia valkoisia hiekkarantoja, sekä turkoosia merta. 

Kulttuuri ja paikalliset ihmiset tekivät Räihään erityisen vaikutuksen monessa paikassa, mutta erityisesti hän yllättyi positiivisesti esimerkiksi Syyriassa, Iranissa ja Afganistanissa. Ihmiset ovat olleet ystävällisiä ja ottaneet lämpimästi vastaan.

– Omat ennakkoluulot tai median luoma kuva ovat olleet erilaisia. Ikävissäkin tilanteissa elää ihmisiä, jotka ottavat vieraan lämpimästi vastaan. 

Räihä muistuttaa, että matkailijana on aina vieraana kohteessa ja hän on aina ottanut etukäteen hyvin selvää eri maiden kulttuureista, jotta ei joutuisi pelottaviin tilanteisiin. 

Räihä kertoo, että on aina matkasuunnitteluissaan halunnut löytää luotettavan paikallisen kontaktin. Hän on välillä käyttänyt paljonkin vaivaa löytääkseen kontaktit. 

– Kyllä me naisena pystytään tekemään ihan samoja asioita kuin miehetkin. Haluan omalla esimerkilläni näyttää, että voimme naisina ihan hyvin reissata maailmalla, eikä sukupuoli rajoita sitä, Räihä kertoo. 

"Lähtökohtaisesti ihmiset ovat hyviä"

Indonesian ja Tansaniassa luonto ja kulttuuri ovat tehneet Räihään lähtemättömän vaikutuksen. 

– On ollut myös sellaisia paikkoja, joihin ei ole niin kovaa hinkua palata takaisin, kuten esimerkiksi Länsi-Afrikassa sijaitseva Quinea ja Tyynellä valtamerellä sijaitseva Nauru. Siellä pienen valtion ympäri kävelee noin kuudessa tunnissa. Arviolta 80 prosenttia maan pinta-alasta on tuhottu fosfaattikaivoksilla. Jäi sellainen olo, että tämä on nyt nähty, Räihä kertoo. 

Räihä välttäisi matkustamista konfliktin keskellä oleviin maihin, kuten Sudaniin. 

Räihä kertoo matkailun muuttaneen hänen maailmankatsomustaan. Nähdessään eri paikkoja arvostus eri maiden kulttuureihin ja uskontoja kohtaan on kasvanut. 

– Kotisohvalta katsottuna ja klikkiotsikoita luettaessa maailma vaikuttaa tosi julmalta ja vaaralliselta. Reissatessa huomaa kääntöpuolen ja että lähtökohtaisesti ihmiset ovat hyviä ja haluavat hyvää toisille, Räihä toteaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat