Maailma kohahti kymmenen vuotta sitten, kun Edward Snowden paljasti Yhdysvaltojen harjoittaman laajan vakoilun

Snowden paljasti Yhdysvaltojen harjoittaman laajan vakoilun 10 vuotta sitten.

Tänään tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun tiedot Yhdysvaltojen kansallisen turvallisuusviraston NSA:n laajasta vakoilusta ja tietojen urkinnasta levisivät julkisuuteen. Tiedot vuosi Yhdysvaltojen keskustiedustelupalvelu CIA:n entinen työntekijä Edward Snowden.

Tietovuodot johtivat laajamittaisiin paljastuksiin Yhdysvaltojen suorittamasta vakoilusta ja urkinnasta. Vakoilua ja tietojen keräämistä oli ulotettu sekä tavallisiin yhdysvaltalaisiin että kohteisiin ulkomailla. Yhdysvallat oli mahdollisesti vakoillut jopa YK:n päämajaa New Yorkissa.

Snowdenin kerrottiin olevan tietovuotaja vain muutama päivä sen jälkeen, kun ensimmäiset tiedot tulivat julkisuuteen. Snowden halusi itse paljastaa henkilöllisyytensä.

– En aio peitellä henkilöllisyyttäni, koska en ole tehnyt mitään väärää, Snowden sanoi brittilehti Guardianille.

Snowden kertoi ryhtyneensä tietovuotajaksi, koska hän koki NSA:n toiminnan vääräksi.

– En halua elää maailmassa, missä kaikki mitä teen ja sanon, nauhoitetaan. Se ei ole jotain, mitä minä suostun tukemaan, Snowden sanoi toisessa The Guardianin jutussa.

Yhdysvallat oli kerännyt esimerkiksi puhelin- ja internettietoja

Ensimmäiset paljastukset uutisoitiin sekä yhdysvaltalaisessa Washington Postissa että brittiläisessä Guardianissa.

Molemmat lehdet uutisoivat kuudes kesäkuuta 2013, että NSA keräsi miljoonien Verizon -puhelinoperaattorin käyttäjien puhelintietoja päivittäin. Tietoja kerättiin kaikilta, eikä esimerkiksi vain rikoksista epäillyiltä.

Samoihin aikoihin sekä Washington Post että Guardian uutisoivat NSA:n valvovan lukuisten yhdysvaltalaisten internetyhtiöiden keskuspalvelimia. Samalla turvallisuusvirasto keräsi näiltä yhtiöiltä paljon dataa, mukaan lukien esimerkiksi sähköposteja, valokuvia sekä ääni- ja videokeskusteluita.

Valvottujen yritysten joukossa olivat esimerkiksi Microsoft, Google ja Facebook (sittemmin Meta).

Snowden paljasti henkilöllisyytensä yhdeksäs kesäkuuta, vain muutama päivä tietovuotojen jälkeen.

Paljastukset Yhdysvaltojen harjoittamasta vakoilusta jatkuivat vielä tämän jälkeen. Vakoilu oli ulottunut myös muihin maihin.

Tietovuotaja asuu nykyään Venäjällä

Snowden oli lentänyt Hong Kongiin jo ennen kuin ensimmäiset paljastusjutut julkaistiin. Hän piileskeli siellä useita viikkoja.

Tämän jälkeen Snowden lensi Venäjälle, mistä hän haki turvapaikkaa. Hänelle myönnettiin sellainen ensin vuodeksi elokuussa 2013.

Yhdysvallat ei ollut tyytyväinen Venäjän päätökseen suojella Snowdenia. Yhdysvaltojen tuolloinen presidentti Barack Obama perui esimerkiksi saman vuoden syksyksi suunnitellun tapaamisen Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa tapauksen vuoksi.

Snowden asuu tiettävästi yhä Venäjällä. Hänelle myönnettiin Venäjän kansalaisuus syyskuussa 2022.

Lue myös:

    Uusimmat