Biden vaatii tarkkaa selvitystä Pentagon-vuodosta epäillyn toiminnasta 

Presidentti Joe Biden haluaa Pentagonin selvittävän perinpohjaisesti, miksi epäillyllä tietovuotajalla oli pääsy vuodettuun materiaaliin.

Yhdysvaltain presidentti Joe Biden on vaatinut maan puolustusministeriötä Pentagonia selvittämään perinpohjaisesti, miksi epäillyllä tietovuotajalla oli pääsy vuodettuun materiaaliin ja kuinka laajasta vuodosta on kyse. Biden kommentoi tietovuotoa Pohjois-Irlannin vierailultaan.

Tietovuotajaksi epäilty 21-vuotias Jack Teixeira sai perjantaina syytteet kansalliseen puolustukseen liittyvien tietojen säilyttämisestä ja välittämisestä sekä salassa pidettävien asiakirjojen tahallisesta säilyttämisestä.

– Ensimmäiseksi on selvitettävä perin pohjin, miksi Teixeiralla ylipäätään oli pääsy tietoihin ja toiseksi on keskityttävä tarkoin siihen, millaisesta laajuudessa tämä kaikki tapahtui, Biden evästi.

Teixeira työskenteli ilmavoimien Cape Codissa sijaitsevan tukikohdan tiedusteluosastolla tietoliikennejärjestelmien parissa. Washington Post on kertonut viranomaislähteeseen viitaten, ettei Teixeiran asema työyhteisössä ollut kovin korkea, mutta hänellä oli pääsy puolustusministeriön sisäiseen verkkoon, jossa on huippusalaiseksi luokiteltua tietoa.

Teixeiran epäillään levittäneen salaiseksi luokiteltua materiaalia Discord-ryhmän kautta verkkoon. Vuodettuja dokumentteja päätyi julki myös muilla sivustoilla, kuten Twitterissä, 4chan-keskustelupalstalla ja Telegramissa.

Yhdysvaltain tiedustelu ollut tietoinen useista kiinalaispalloista

Vuodetuista asiakirjoista on Washington Postin mukaan paljastunut uutta tietoa muun muassa Yhdysvaltain ilmatilassa olleista Kiinan vakoilupalloista. Asiakirjojen mukaan yhdysvaltalaistiedustelu on ollut tietoinen jopa neljästä kiinalaisesta vakoilupallosta helmikuussa alas ammutun pallon lisäksi.

Washington Post kertoi uusista vakoilupalloja koskevista tiedoista perjantai-iltana paikallista aikaa. Yhdysvaltain puolustusministeriö ja tiedusteluviranomaiset eivät vastanneet lehden kommenttipyyntöihin asiasta.

Lue myös:

    Uusimmat