Mainos

Maahanmuuttoviraston tilasto viimein julki: Pohjois-Koreasta ei yhtään turvapaikanhakijaa

Maahanmuuttoviraston juuri julkaisemien tilastojen mukaan Pohjois-Koreasta ei ole saapunut kesäkuussa yhtäkään turvapaikanhakijaa.

Eteläkorealainen uutistoimisto Yonhap uutisoi 2.7., että Pohjois-Koreasta olisi saapunut korkea-arvoinen loikkari Suomeen. Yonhapin mukaan pohjoiskorealainen aseasiantuntija on loikannut Suomeen Filippiinien kautta viime kuussa.

Jos Pohjois-Koreasta tosiaan on loikkari Suomeen saapunut, ei hän näy maahanmuuttoviraston turvapaikanhakijoiden tilastoissa. Tilastojen mukaan Suomeen on kuitenkin saapunut kesäkuussa seitsemän turvapaikanhakijaa, joiden kansalaisuudeksi on merkitty "tuntematon".

– Turvapaikanhakijan kansalaisuus kirjataan hakijan oman ilmoituksen mukaan silloin, kun hakijalla ei ole kansalaisuutta todistavia dokumentteja. Sataprosenttisen luotettavia kansalaisuudet eivät siis ole, selittää maahanmuuttoviraston viestintäpäällikkö Hanna Kautto.

Turvapaikkahakemuksen voi jättää mille tahansa polisiiasemalle tai rajalle Suomessa ja ensisijaisesti tulkinnan turvapaikanhakijan kansalaisuudesta tekee yksittäinen poliisi tai rajavartija.

– Jos henkilö itse ilmoittaa jonkin kansalaisuuden ja se on uskottava, niin silloin henkilön ilmoittama kansalaisuus kirjataan, jos hänellä ei ole matkustusasiakirjaa. Jos henkilö ilmoittaa olevansa pohjoiskorealainen, niin lähtökohta on se, että henkilö kirjataan pohjoiskorealaiseksi, Kautto selventää.

Jos henkilö ei kuitenkaan suostu kertomaan kansalaisuuttaan eikä hänellä ole matkustusasiakirjoja, kirjataan henkilön kansalaisuus lähtökohtaisesti tuntemattomaksi. Henkilön kansalaisuutta ei voi kuitenkaan rekisterissä salata esimerkiksi turvallisuussyistä.

Aiemmin loikkarista uutisoitaessa viranomaiset eivät kommentoineet asiaa. Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ei 3.7. virallisesti vahvistanut eikä kieltänyt, että Suomeen olisi loikannut pohjoiskorealainen aseasiantuntija.

– Meidän lakimme suojelevat turvapaikanhakijoita ja heidän perheitään. Emme voi julkistaa tietoa siitä, kuka hakee turvapaikkaa. En voi vahvistaa enkä kieltää tietoa loikkarista. Henkilö itse voi julkistaa loikkauksensa.

MTV Uutiset pyysi maahanmuuttovirastolta koostetta kesäkuussa saapuneista turvapaikanhakijoista jo viikko sitten, kun pohjoiskorealainen loikkari nousi uutisiin. Tuolloin tilastoja ei kuitenkaan voitu toimittaa, viraston mukaan teknisistä syistä.

Kauton mukaan turvapaikanhakijoiden määrän kesäkuinen katsaus ei tule myöhässä, vaan yleensäkin edellisen kuun tilastot saadaan julkistettua vasta noin viikko kuun loppumisen jälkeen.

– Yleensä olemme kyllä yrittäneet antaa tietoja jo ennen virallista julkistusta, mutta nyt emme sitä voinee tehdä, koska järjestelmässämme oli tekninen vika. Nämä luvut piti koota käsityönä.

Maahanmuuttoviraston mukaan seuraava laaja tilastoselvitys saadaan tehtyä elokuussa.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.