Suomen viranomaiset vaitonaisia väitetystä pohjoiskorealaisesta loikkarista: "Tietoja ei voi julkistaa"

Viranomaiset eivät kommentoi tietoa Suomeen saapuneesta pohjoiskorealaisesta loikkarista. 

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo ei voi virallisesti vahvistaa eikä kieltää, että Suomeen olisi loikannut pohjoiskorealainen aseasiantuntija.

– Meidän lakimme suojelevat turvapaikanhakijoita ja heidän perheitään. Emme voi julkistaa tietoa siitä, kuka hakee turvapaikkaa. En voi vahvistaa enkä kieltää tietoa loikkarista. Henkilö itse voi julkistaa loikkauksensa.

Myöskään ulkoministeriö eikä rajavartiolaitos eivät kommentoi asiaa millään tavalla. He ohjasivat tiedustelut aiheesta Maahanmuuttovirastoon.

Eteläkorealaisen uutistoimisto Yonhapin mukaan 47-vuotiaalla tutkijalla on tietoa Pohjois-Koreassa tehtävistä ihmiskokeista. Yonhap kertoo jopa tutkijan sukunimen, joka on Lee. Väitetty loikkari olisi työskennellyt mikrobiologianlaitoksessa lähellä Kiinan rajaa.

Arvokas tieto ei paina

Maahanmuuttoviraston Revon mukaan turvapaikanhakijan ammatti tai tietotaito eivät paina, kun päätös oleskeluluvasta tehdään.

– Jos henkilö on syyllistynyt rikoksiin kotimaassa, voimme antaa korkeintaan tilapäisen oleskeluluvan ja poliisi selvittää mahdolliset rikokset. Mutta vaikka loikkarilla olisi arvokasta tietoa, niin se ei vaikuta päätökseen vaan ainoastaan suojeluperuste. 

Väitetyllä loikkarilla kerrotaan olevan tietoa Pohjois-Korean suorittamista ihmiskokeista. Hänen kerrotaan myös olevan aseasiantuntija. Maahanmuuttoviraston mukaan arvokastaan tieto ei siis kuitenkaan takaa turvapaikkaa. 

– Tosin profiloimme hakijat kiireellisyyden perusteella ja käsittelemme tietyt tapaukset nopeutetusti. Jokainen hakija käsitellään aina yksilöllisesti, toteaa Repo.

Pohjoiskorealaiset loikkarit valehdelleet

Revon mukaan Suomeen on tullut aiempina vuosina muutamia turvapaikanhakijoita, jotka ovat ilmoittaneet lähtömaaksi Pohjois-Korean.

– Aiemmin pohjoiskorealaisiksi itseään väittäneet ovat valehdelleet meille kotimaansa. Taustaselvityksissä on paljastunut, että tieto ei ole pitänyt paikkaansa. Todellisuudessa hakijat ovat tulleet Etelä-Koreasta ja Kiinasta.

– Itseasiassa Suomeen ei ole koskaan tullut yhtään pohjoiskorealaista turvapaikanhakijaa. Sen voin todeta, että alkuvuodesta toukokuuhun mennessä julkisissa turvapaikkahakijatilastoissa ei ole yhtään ihmistä Pohjois-Koreasta. 


Lue myös:

    Uusimmat