Miten Suomen vastaanottojärjestelmä kestää itärajan paineen? Näin vastaa maahanmuuttovirasto

Kuhmolainen Kari rajajonossa: "Ei tämä hyvä homma ole" 9:11
Kuhmolainen Kari rajajonossa: "Ei tämä hyvä homma ole"

Maahanmuuttoviraston (Migri) vastaanottoyksikön johtaja Elina Nurmi sanoo, että tilanne vastaanottokeskusten kapasiteetin ja vastaanottojärjestelmän suhteen on hallinnassa.

– Tässä vaiheessa meillä on tilanne hyvin hallinnassa. Ja sitten tarkastellaan tietysti tarpeita kapasiteetin mahdolliseen nostamiseen, jos sellainen tilanne eteen tulee, Nurmi sanoo.

Hän korosti, ettei virasto halua lähteä ennakoimaan tilanteen kehittymistä, koska se riippuu paljon siitä, minkälaisia toimenpiteitä valtionjohto ja Rajavartiolaitos mahdollisesti suunnittelevat.

– Me Migrissä tietenkin varaudumme omassa toiminnassamme kaikenlaisiin skenaarioihin.

Tulijoita ohjattu esimerkiksi Joutsenoon

Nurmen mukaan itärajan kautta tulleita turvapaikanhakijoita on ohjattu viime aikoina sekä Joutsenon vastaanottokeskukseen että myös muihin yksiköihin.

– Riippuu siitä, onko heidät rekisteröity ja mikä on päivittäinen tulijamäärä. Me tietysti reagoimme tilanteeseen sen edellyttämällä tavalla ja voimme hyödyntää tarvittaessa koko Suomen vastaanottokeskuskapasiteettia.

Nurmi kertoi, että viime aikoina itärajan kautta on tullut erityisesti somalialaisia, syyrialaisia, jemeniläisiä ja irakilaisia. Tämän tarkemmin hän ei halunnut kommentoida tulijoiden taustoja eikä sitä, miten vapaaehtoisesti he ovat Suomeen tulleet.

Lue myös:

    Uusimmat