Mainos

Lyijymaaleista uusia korvausvaateita USA:ssa

Amerikkalaisyhtiöiden eteen on nousemassa jälleen uusi painajainen, kun vuosikymmenten takaisesta lyijypitoisten maalien valmistuksesta uhkaa nousta kalliiden oikeusjuttujen vyöry Yhdysvalloissa.

Kymmenet amerikkalaiset teollisuusyritykset ovat juuri ajautuneet konkurssiin asbestikorvausten vuoksi. Tuoreessa muistissa ovat myös tupakkaoikeudenkäynnit. Myös pikaruokayhtiöitä vastaan on viritelty korvausoikeudenkäyntejä.
Lyijymaaleista käydään oikeutta Rhode Islandin osavaltiossa, jossa lasten lyijymyrkytysten määrä on Yhdysvaltain suurimpia. Syytettyjen penkillä ovat mm. Yhdysvaltain suurin kemianyhtiö DuPont ja suurin maalivalmistaja Sherwin-Williams.
Viime viikolla lyijyskandaali laajeni, kun Chicagon kaupunki kertoi nostavansa kanteen lyijymaalien valmistajia vastaan. Jo aiemmin Milwaukeen, San Franciscon ja St. Louisin kaupungit ovat kertoneet vastaavista kanteista. Rhode Islandin osavaltion kanne on kuitenkin ensimmäinen, joka on edennyt oikeuteen, ja sen vuoksi sitä seurataan erityisen tarkasti.
Lyijymaalit kiellettiin Yhdysvalloissa vuonna 1978, koska niiden todettiin aiheuttaneen vakavia terveysongelmia lapsille. Tutkimuksissa lyijymaalien osoitettiin aiheuttaneen mm. oppimisvaikeuksia ja aivovaurioita. Maalinvalmistajat kiistävät, että ne olisivat suoraan vastuussa haitoista. Yhtiöt syyttävät rakennusten omistajia siitä, että ne eivät ole huolehtineet lapsien suojaamisesta maalaamissaan rakennuksissa. Maaleista saattaa erittyä ilmaan edelleen lyijyä.

Lapsilla suuria lyijypitoisuuksia

Oikeudenkäynneistä tulee monimutkaisia. Mahdollisista korvauksista lyijymaaleista kärsineille voidaan päättää vasta erillisissä oikeudenkäynneissä, jos syyttäjät onnistuvat ensin osoittamaan lyijymaalien olevan yleinen haitta. Maaliyhtiöt saatetaan myös velvoittaa pinnoittamaan seinät uudestaan tai, kalliimmassa tapauksessa, puhdistamaan seinät lyijymaaleista. Rhode Islandin osavaltiossa noin 330000 kodissa on edelleen lyijymaaleilla maalattuja seiniä.
Osavaltion lasten verestä on mitattu säännöllisesti suurempia lyijypitoisuuksia kuin Yhdysvalloissa keskimäärin. Rhode Islandin oikeudenkäynnin ensimmäisen vaiheen arvioidaan kestävän kuudesta kymmeneen viikkoa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.