Lux Helsinki levittää Suomi-kuvaa maailmalle – valotapahtumaan parkkeeravat tänä vuonna myös ruokarekat

Valotaidefestivaali Lux valaisee Helsingin viikonloppuna 2:10

Helsingin keskusta muuttuu illalla valotaiteen näyttämöksi, kun vuotuinen Lux Helsinki -valofestivaali käynnistyy. Viime vuonna tapahtumassa kävi noin puoli miljoonaa ihmistä.

Yhdeksättä kertaa järjestettävä valofestivaali Lux tuo Helsingin kaduille ja Kaapelitehtaalle tänä vuonna puhuvia seiniä, rovaniemeläistä räppiä ja juhlavuoden tunnelmaa. Vajaan viikon kestävä tapahtuma on tällä kertaa osa Suomen satavuotisjuhlavuoden viettoa.

Lux Helsinkiin osallistui viime vuonna noin puoli miljoonaa ihmistä. Tapahtuman toinen johtajista, kuraattori Ilkka Paloniemi kertoo, että se herättää kiinnostusta myös ulkomailla.

– Helsinki on hieno paikka myös talvella, ja Luxista leviää todella hyvin kuvia kansainvälisiin medioihin, Paloniemi toteaa.

Miten yksittäiset teokset muodostavat festivaalin?

Festivaalin tunnelma löytyy järjestäjien mukaan tapahtuman keston kautta. Teokset ovat kaupungilla esillä vain viisi päivää. Toinen avainasia on teokselta toiselle kiertävän väen määrä.

– Kun sadattuhannet ihmiset liikkuvat kaduilla, kyllä siitä tulee festivaalimaista tunnelmaa. Ja nyt myös lumi ja pakkanen piristävät tunnelmaa kaupungilla ja kruunaavat hienosti tapahtumamme.

Festivaaliyleisössä "perusyksikkö" on Paloniemen mukaan perhe.

– Tämä on siinä mielessä erilainen kaupunkitapahtuma, että meillä ei ole ollenkaan sellaista festivaaliin liittyvää juhlintaa, johon liittyy esimerkiksi päihteiden käyttöä. Tämä on raitis ulkoilmatapahtuma.

Festariväen mahat täyttyvät ruokarekoissa

Tänä vuonna Luxissa on mukana ensi kertaa myös Lux Eat -ravintolatapahtuma. Ruokaa tarjoillaan 25:ssä ravintolassa ja ruokarekassa.

Ruokarekat on parkkeerattu tapahtuman reitin varrelle. Osassa ravintoloista on kehitelty tapahtumaa varten oma yllätysmenu.

Ravintoloista mukana ovat muun muassa Bryggeri Helsinki, Gastrobar Emo, Lyon ja Kuurna.

Seinä huutaa lappilaisräppäri Hannibalin äänellä

Yksi tapahtuman trendikkäimmistä teoksista on hollantilaistaiteilijoiden Lucas Maassenin ja Woody Venemanin The Singing Building. Teos antaa äänen Helsingin kaupungintalolle. Seinään heijastuva suu käy ja talo räppää rovaniemeläisräppäri Hannibalin äänellä.

Alkuperäinen hollanninkielinen The Singing Building on ollut yleisön suursuosikki hollantilaisilla valofestivaaleilla. Aiemmin Maassen ja Veneman ovat rakentaneet myös räppääviä tuoleja.

Lux laajenee myös muualle Suomeen

Suomi 100 -vuosi näkyy Ilkka Paloniemen mukaan Luxissa siinä, että yhteistyökumppanit ovat olleet siitä erityisen kiinnostuneita.

– Luulen, että aika moni kumppani lunastaa Suomi 100 vuotta -velvoitteen juuri Lux Helsingissä.

Lux vie tänä vuonna valoa myös maakuntiin. Tapahtumassa ensi kertaa nähtävä Maataloustuottajien keskusliiton tuottama valotaideteos "Maa jalkojemme alla" kiertää ympäri Suomea kevättalven ajan.

Teemu Lehmusruusun videotaideteos tutkii nykypäivän maa- ja metsätalousyrittäjien työnkuvaa. Teosta esitetään kaupunkien keskustoissa julkisella seinällä vuorokauden pimeään aikaan. 

Lux Helsinki tarjoaa valotaidetta sisällä ja ulkona

– Lux Helsinki valaisee kaupungin historialliset arvorakennukset ja hämärät sisäpihat ja vie festivaalikävijät Kruununhaan kortteleihin.

– Tapahtuman uusi reitti kulkee Kauppatorilta Mariankatua pitkin Kruununhakaan, Helsingin yliopiston kortteleissa sijaitsevalle Topelian pihalle ja Kansalliskirjaston sisäpihan kautta takaisin Kauppatorille.

– Reitin varrella on yhteensä 15 valoteosta. Reitin keskipisteenä on Tuomiokirkko, joka valaistaan neljältä sivulta.

– Festivaali on avoinna viisi päivää perjantaista maanantaihin, ja teokset ovat nähtävillä päivittäin kello 17–22.

– Valotaiteen näyttely Lux In on nähtävillä Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa 10. tätä kuuta asti kello 15–22.

– Valotapahtuma tuo Helsinkiin tänä vuonna myös ruokarekat.

– Tapahtuman järjestää Helsingin kaupunki.

– Lux Helsinki on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa vuonna 2017.

– Tapahtumiin on vapaa pääsy.


Lue myös:

    Uusimmat