Luvassa ikimuistoinen perjantai: Joukkoliikenne seisoo, ulkona hyytävä viima, maanteillä surkea ajokeli: "Lunta kertyy 15 senttiä"

Perjantain liikennekaaokseen valmistautuvat saavat yhden lisähaasteen taivaalta: ajokeli on perjantai-aamuna vielä paikoin surkea.

– Torstaina lumipyry liikkuu Suomen halki, perjantaina aamulla saattaa se ajokeli olla lumisateiden jäljiltä aika huono, kertoo MTV Uutisille Forecan päivystävä meteorologi Kristian Roine.

Myös Ilmatieteen laitos kertoo lumipyryn etenemisestä oheisella Twitter-videolla.

Forecan Roineen mukaan lunta sataa vielä perjantai-aamunakin Itä-Suomessa. Liikenteeseen on odotettavissa perjantaiaamuna ruuhkaa, sillä aktiivimallia vastustava mielenilmaus pysäyttää bussiliikenteen lähes kokonaan kello 03–18 välisenä aikana. Myöskään metrot ja ratikat eivät liikennöi pääkaupunkiseudulla.

Aktiivimalli johtaa poliittisiin lakkoihin 2. helmikuuta 2:14

Pääväylillä on siis paljon autoja keskellä pöpperöä.

– Lunta kertyy jopa 15 senttiä Etelä-Länsi-Suomen alueella, jossa lumisade loppuu vasta torstain ja perjantain välisenä yönä, Roine kommentoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Ilmatieteen laitoksen kartalla lumikertymä keskiviikkoillasta perjantaiaamuun voi pääkaupunkiseudun länsipuolella olla yli 20 senttiä.

"Ei kovin mukava päivä ulkona seisoskeluun"

Entäs sitten se perjantai, jolloin väki kokoontuu mielenilmaukseen Helsingin Senaatintorille kello 11?

– Kyllä jos ulkona seisoskelee pitkään, niin ei tuo kovin mukava päivä siihen ole, Roine tuumaa.

Syynä siihen on hyinen koillisviima. Pakkasta on Helsingissä viitisen astetta, mutta tuuli puraisee pakkasen tuntumaan noin 15 asteelta.

– Maan keskiosassa mennään jo 10 pakkasasteen nurkille. Kylmä päivä siitä on tulossa, Roine jatkaa.

Maan eteläosissa päivä on kuitenkin suurella todennäköisyydellä poutainen, vaikka Foreca ennustaakin uusia lumisateita Suomenlahdelle.

– On pieni mahdollisuus, että etelärannikolle voisi yltää jotain. Viimeisimmän ennustemallin mukaan se on mahdollista vain Hankoniemellä. Koillistuuli painaa niitä pikemminkin pois rannikolta merelle päin.

Maan pohjoisosissa poutainen ja kylmä sää jatkuu. Lumipyry ulottuu Vaasa-Joensuun linjalle.

– Lapissa on poutaista, jopa osittain selkeää. Se tarkoittaa aika kipakoita pakkaslukemia, 15–25 asteen välillä ollaan kaikkialla, Roine kertoo.

Loppuviikolla pakkaset jatkuvat, eikä muutosta tule edes ensi viikon alkupäivinä. Roineen mukaan seuraavia sateita saa odotella ainakin ensi viikon puoliväliin.

Katso viiden päivän ennuste paikkakunnallesi tästä:


Lue myös:

    Uusimmat