Luututkija lähetyksessä: Arkeologisista löydöistä apua tappavaan sairauteen

Studio55.fin lähetyksessä vieraillut arkeologi ja luututkija Kati Salo kertoo, miten 300 vuotta vanha löytö voi auttaa lääkkeiden kehittämisessä.

Kun arkeologi ja luututkija Kati Salo löysi Porvoosta 300 vuoden takaisia kalkkeutuneita keuhkopussin palasia, hän epäili vaivan voivan olla tuberkuloosin aiheuttamaa. Salon löytö herätti myös kansainvälisen tutkimusryhmän kiinnostuksen.

– Kansainvälinen tutkimusryhmä tuli ja halusi ottaa tuberkuloosibakteerin muinaisen DNA:n näytteitä näistä. He tulivat ottamaan niitä Suomesta ja veivät nämä näytteet tutkittavakseen, Salo kertoo.

Tutkimusryhmän työ vahvisti Salon epäilykset: kyseessä oli tuberkuloosi. Löytö auttaa nyt osaltaan lääkkeen kehittämisessä tähän tappavaan tautiin.

– Nyt halutaan selvittää tuberkuloosibakteerin muinaisen DNA:n evoluutiota 300 vuoden ajalta. Miten se on muuntautunut siitä ajasta nykypäivään? Sen tiedon avulla pyritään keksimään, miksi nykyisin on niin vaikea keksiä tuberkuloosiin sellaista lääkettä, joka tehoaisi kaikkiin kantoihin, Salo selventää.

– Tuberkuloosi on maailman aikuisväestön toiseksi yleisin kuolinsyy. Se on siinä mielessä todella mielenkiintoinen ja arvokas tutkimus.

Klikkaa kuvaa ja katso lähetyksestä, mitä muuta mielenkiintoista ohjelmassa selvisi!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja