Varo talvista vaaranpaikkaa – päämäärä saattaa olla toimiston sijaan päivystys: "On tänäkin aamuna nähty"

Lämpötila sahailee plussalta miinukselle ja muuttaa jalkakäytävät salakavaliksi – kuinka paljon on ollut liukastumisia? 6:04
Lämpötila sahailee plussalta miinukselle ja muuttaa jalkakäytävät salakavaliksi – miten toimitaan kaatumisen jälkeen?

Liukkailla keleillä jalkakäytävä vaatii uhrinsa. Sää, kiire ja huonot varusteet altistavat liukastumisvammoille, jotka vaativat jopa leikkaushoitoa.

Marraskuussa lämpötila sahailee plussalta miinukselle ja muuttaa jalkakäytävät salakavaliksi. Liukastuminen saattaa johtaa myös vakavaan vammaan, muistuttaa HUS Siltasairaalan päivystyksessä haastateltavana apulaisylilääkäri Pasi Randen.

"Työmatkalaisia on tänäkin aamuna nähty"

Monelta kaatujalta murtuu kyynärvarressa sijaitseva värttinäluu tai käsivarsi. Myös pään vammoja saapuu liukkailla keleillä päivystykseen enemmän.

– Kaatumisia, joissa tulee erilaisia pään vammoja, haavoja tai murtumia, on ollut huomattavasti enemmän. Useita kymmeniä viikon sisällä. Edelliseen pariin viikkoon verrattuna 70 prosenttia enemmän, Randen kertoo Viiden jälkeen -ohjelmassa.

Joka talvi jopa 20 000 suomalaista liukastuu ja loukkaa itsensä joka kuukausi. Haveri ei katso ikää.

– Työmatkalaisia on tänäkin aamuna nähty. Työmatkapyöräilijöitä, Randen kuvailee marraskuista työpäiväänsä.

Osa vammoista vaatii leikkaushoitoa. Todella liukkailla keleillä leikkaushoitoa vaativia potilaita voi tulla pahimmillaan 80 päivässä, kuvaa HUS traumatologian ylilääkäri Tim Söderlund

Milloin pitää lähteä päivystykseen? Miten toimitaan kaatumisen jälkeen? Katso ohjeet ja koko keskustelu yllä olevalta videolta.

Katso myös: Kaadu oikein liukkaalla – judoka näyttää, kuinka katuun kannattaa kellahtaa

Kaadu oikein liukkaalla – judoka näyttää 0:24
Judokouluttaja Mikko Välimäki näyttää, miten kaadutaan oikein liukkaalla.

Lue myös:

    Uusimmat