"Luulimme, että Oliver kuolee" – äiti muistuttaa yllättävästä vaarasta, jolle vastasyntyneen voi tietämättään altistaa

1:16

Englantilaisvanhemmat varoittavat vaarasta, jonka aikuiset voivat tietämättään aiheuttaa lapsille. Perheen tarinan kertoo brittilehti The Sun.

Tiedätkö, miten vauva elvytetään? Katso yllä olevalta videolta ohjeet!

Lucy Kendall, 23, oli saanut poikansa Oliverin vain 11 päivää aiemmin, kun äiti huomasi, ettei lapsella ollut kaikki hyvin. Hän alkoi kieltäytyä syömisestä illan mittaan ja lämpö alkoi nousta.

– Luulin vain, ettei Oliverille sopinut uusi äidinmaidonvastike, jota olimme hankkineet. Joten kumppanini Jaz meni Asdaan kolmelta yöllä hakemaan uutta laatikkoa – mutta hän ei vieläkään syönyt, Lucy selittää The Sunille.

Vanhemmat veivät pienen vauvan sairaalaan.

– Minä ja Jaz vain istuimme ensiavussa ja itkimme, koska luulimme, että Oliver kuolee.


Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä.

Diagnoosiksi herpes

Kahdeksan päivää vanhemmat joutivat katsomaan vierestä, kun lapsi taisteli hengestään. Sitten tuli lääkärin diagnoosi: Herpes simplex virus-1. Vastasyntynyt oli saanut harvinaisen ja vakavan HSV-infektion.

Vanhemmat olivat shokissa.

– Olimme vain niin järkyttyneitä emmekä voineet ymmärtää, miten hän oli saanut sen – se virus on niin tarttuva, Lucy kertoo.

Kolmen päivän ikäisenä Lucy oli huomannut Oliverilla pienen ”pisaman” tämän selässä. Terveydenhoitaja sanoi, ettei ollut syytä huoleen.

Vastasyntyneen HSV-infektio eli neonataaliherpes on harvinainen, mutta hyvin vakava infektio. Valtaosassa tapauksista lapsi altistuu HSV:lle synnytyskanavassa ja 10 prosentissa synnytyksen jälkeen. Oireina voi lievimmillään olla iho-, limakalvo- ja silmämuutoksia ja vakavimmillaan keskushermostoinfektio tai yleistynyt monielininfektio, johon kuolleisuus ilman lääkehoitoa on 85 prosenttia.

Lähde: Terveyskirjasto

Kävi kuitenkin ilmi, että kyseessä oli herpesrakkula. Samanlaisia ilmaantui myös Oliverille muualle kehoon sairauden edetessä, ja lopulta niistä otettu näyte paljasti lapsen tilan kahdeksan päivää sairaalan tulon jälkeen.

"Haluamme varmistaa, että ihmiset ymmärtävät, kuinka se voi tarttua"

Vastaavanlainen tapaus sattui myös kesällä Yhdysvalloissa, jossa herpesvirus johti kolmiviikkoisen vauvan kuolemaan. Oireet alkoivat silloinkin samalla tavalla.

Englantilaisperhe oli kuitenkin onnekkaampi. Pieni Oliver oli yhteensä 21 päivää sairaalassa, kunnes hän pääsi kotiin. Seuraavien kuuden kuukauden aikana vauvan täytyy kuitenkin syödä antibiootteja.

Vanhemmat halusivat tuoda tapauksen julkisuuteen varoittaakseen muita samasta vaarasta.

– Me tunsimme itsemme maailman onnekkaimmiksi vanhemmiksi – ja nyt me haluamme varmistaa, että ihmiset ymmärtävät, kuinka se voi tarttua, äiti sanoo.


Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä.

Herpes voi siirtyä vauvalle suukon tai kosketuksen kautta. Esitartunnasta ei tavallisesti tule mitään oireita ja tavallisesti tartuntaa voi kantaa oireettomana. Hyvällä käsihygienialla tartunta voitaisiin kuitenkin välttää.

Lähteet: The Sun, Facebook, The Bump, Terveyskirjasto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja