Luteet tekivät Sadun ja hänen 2-vuotiaan tyttärensä elämästä kärsimystä: Menetti yli 3000 euroa, koska myrkytykset eivät tepsineet – "Jouduin nukkumaan autossakin"

0:36
Katso, millaista jälkeä lutikat saivat aikaiseksi Sadun iholla.

Luteet ovat tehneet tuhojaan helsinkiläisen Sadun ja hänen tyttärensä elämään. Satu kertoo MTV Uutisille, kuinka hän joutui heittämään pois omaisuuttaan ja viettämään öitä autossa.

Satu Grönfors muutti 2-vuotiaan tyttärensä kanssa hieman ennen joulua Helsingin seurakuntayhtymän omistamaan tukiasuntoon.

Kaikki vaikutti hyvältä, kunnes Sadun iholle alkoi ilmestyi suuria, punaisia ja kutiavia paiseita ja laikkuja.

– Tammikuun alussa lääkäri epäili, että kyse on allergiasta. Myöhemmin laikkuja ja puremia alkoi ilmestyä myös tyttäreni iholle, Satu kertoo.

Kun tyttären isä oli käymässä asunnossa, hän oli nähnyt luteen ja onnistunut nappaamaan sen kiinni. 

Asuntoon tehtiin myrkytys, mutta myöhemmin puremia alkoi ilmetä uudelleen. Uusi rajumpikaan myrkytys ei auttanut, joten ludekoirat tarkastivat paikat.

– Tarkastaja sanoi, että nämä luteet eivät ole tulleet minun mukanani, vaan ne ovat olleet täällä jo entisen asukkaan aikana, Satu sanoo.

Myrkytykset eivät tepsineet

Asuntoon tehtiin lämpökäsittely, mutta pari päivää myöhemmin tilanne oli jälleen entisellään.

– Pikkutyttöni jalat ja kädet olivat täynnä puremia. Lähetin niistä välittömästi kuvia eteenpäin, että elukoita on asunnossa edelleen.

Helsingin seurakuntayhtymästä oli Sadun mukaan sanottu, että enempää asian eteen ei voida enää tehdä. Muita kirkon asuntoja ei ollut vapaana ja sosiaalihuollostakaan kriisiasuntoa ei heltynyt.

– Sosiaalityöntekijä sanoi, että luteet eivät ole vaarallisia, ne ovat vaan epämiellyttäviä. Siksi en saanut heidän kauttaan apua.

"Rahaa on mennyt yli kolmetuhatta euroa"

Satu kertoo, että hänellä on mennyt ludeongelman vuoksi todella paljon rahaa, sillä vaikka vuokranantajataho maksoi myrkytykset, niin menoja kertyi.

– Mä jouduin asumaan hotelleissa ja motelleissa, kun mulla ei ollut paikkaa, missä olla yötä. Kolmen kuukauden aikana en voinut olla asunnossa kuin yhteensä ehkä kuukauden verran, hän kertoo. 

Lisäksi hän joutui heittämään pois suuren määrän niin huonekaluja kuin omia ja lapsensa vaatteita ja kenkiä.

– Nopeasti arvioituna rahaa on mennyt yli kolmetuhatta euroa. Jouduin lainaamaan rahaa muilta, koska minulle ei ole tuloja, hän sanoo.

Satu kertoo, ettei hän uskaltanut olla asunnossa, koska pelkäsi luteiden aiheuttamia haittoja tyttärelleen eikä hän voinut itse syödä paiseisiin määrättyjä allergialääkkeitä. Hän sanoi asunnon irti maaliskuun lopussa ja muutti väliaikaisesti tuttavansa luokse.

"Jouduin nukkumaan autossakin yön"

Satu kertoo kärsineensä ludetilanteesta niin henkisesti kuin fyysisesti. Eniten häntä kuitenkin harmittaa tyttärensä puolesta.

– Jouduimme tuhoamaan lähes kaikki tavaramme, ravaamaan kotona edes takaisin ja jouduin nukkumaan autossakin yön.

– Itsehän näistä vielä selviäisi, mutta kun on pieni lapsi mukana, ja hän kärsii myös, Satu harmittelee.

Uusi asunto on etsinnässä, mutta mitään ei ole vielä löytynyt.

Satu kokee, että tilanne on ollut hänen mielestään kohtuuton vuokranantajan taholta, ja hän toivoo edelleen saavansa jotain hyvityksiä.

– Kyllä pitää tarkkaan katsoa, mihin sitä oikeasti muuttaa tänä päivänä.

Näin seurakuntayhtymä vastaa

Satu on pyytänyt Helsingin seurakuntayhtymää palauttamaa hänelle osan maksetuista vuokrista, koska hän ei ole voinut asua asunnossaan. Hän ei kuitenkaan ole saanut rahaa takaisin.

Helsingin seurakuntayhtymän asuttamistoiminnan koordinaattori erityisdiakonia Ulla Hännikäinen kertoo, että heidän asunnoissaan on kyllä ollut luteita, mutta kaikki tiedossa olevat tapaukset on hoidettu myrkytyksillä tai lämpökäsittelyillä.

– Tällä hetkellä en ole ainakaan tietoinen, että missään meidän asunnossa olisi luteita, hän sanoo.

– Vuokranantajana pyrimme siihen, että aina kun tuholaisongelmia tulee, niin lähdemme heti myrkyttämään ne.

Hännikäinen sanoo, että heidän käyttämänsä tuholaistorjuntafirman ohjeiden mukaan maksimi varoaika myrkytyksen jälkeen on viisi tuntia.

– Emme ole sen vuoksi antaneet vuokranalennusta, koska varoaika on vain viisi tuntia myrkytyksen jälkeen. Eli se on se aika minkä asunto on asuinkelvoton. Sen jälkeen siellä voi olla, Hännikäinen sanoo.

– Tottakai antaisimme alennusta, jos asunto olisi asunkelvoton, mutta ohjeiden mukaan asunto ei ole sitä ollut.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja