Tiinan vuokra-asunnosta Tampereella tuli ludehelvetti: "Ongelma päästetty erittäin pahaksi"

Kotisängystä bongattu verta imevä lutikka hävettää suomalaista – neljä syytä, joiden vuoksi lutikkaongelma pahenee 1:42
Katso videolta, kuinka lutikoita hävitetään käytännössä. Video ei liity jutun tapaukseen.

Tiina ehti asua Tampereen Tammelan asunnossaan alle vuoden, kunnes ludeongelma pakotti hänet etsimään uutta kotia. Hän esiintyy jutussa arkaluontoisen aiheen vuoksi vain etunimellä.

MTV Uutiset on nähnyt kahden eri tuholaistorjuntayrityksen raportit kyseisestä asunnosta. 

Tiina muutti syyskuussa 2022 vuokralaiseksi Tammelassa sijaitsevaan kerrostaloon. Seuraavana kesänä Tiina ja hänen kumppaninsa alkoivat saada asunnossa iho-oireita. Aluksi Tiina luuli, että kyseessä on kesän tuomat hyttyset, jotka pistävät öisin. Pian kuitenkin selvisi, ettei ongelmana olleetkaan hyttyset, vaan luteet. 

– Heinäkuussa ongelma räjähti silmille. Havahduin aamuyöllä siihen, kun sängyssä kipitti lutikka. Aamulla nostelimme sänkyä ja huomasimme, että meillä on ludeongelma, Tiina muistelee. 

Ongelmaa vähäteltiin ja hyssyteltiin

Tiina soitti heti seuraavana päivänä isännöitsijälle, taloyhtiölle ja vuokranantajalle. Hän kokee, että isännöitsijä vähätteli ongelmaa ja kielsi kertomasta siitä naapureille.

– Katsellaan, ei kannata ilmoittaa tästä mihinkään, jottei tule paniikkia, Tiina kertoo isännöitsijän sanoneen.

Heinäkuun puolivälin jälkeen Tiina tilasi itse asuntoon tuholaistorjujan. 

Torjuntatoimenpiteet alkavat 

Ensimmäisen tuholaistorjuntayrityksen raportin mukaan asunnosta havaittiin kuollut lutikka sohvan läheisyydestä ja sängyssä havaittiin lutikan ulostejälkiä. 

Torjuntayrityksen raportissa kerrotaan, että torjuntatoimenpiteenä asunnossa suojattiin yksi sänky. Lisäksi sängyn ja sohvan jalkojen alle asetettiin ansakupit. 

Yritys suositteli raportissaan tarkistusta myös kolmeen muuhun asuntoon naapurissa.

Tiinan mukaan taloyhtiö ja isännöitsijä eivät tuholaistorjuntayrityksen kehotuksesta huolimatta tilanneet tarkastusta naapuriasuntoihin. Asiasta ei myöskään tiedotettu naapureille. 

Toinen torjuntayritys: "Asunnossa runsaasti luteita"

Heinäkuussa vuokra-isäntä kutsui paikalle vielä toisenkin tuholaistorjunnan, jossa luteita torjuttiin lämmön avulla. 

Heinäkuun lopun tuholaistorjuntaraportti on karua luettavaa. 

– Asunnossa on erittäin runsaasti luteita sekä luteiden ulostejälkiä. Myös makuuhuoneen sängyn ludepussin päälle luteet ovat jo pesiytyneet. Sohvasta ja makuuhuoneen sängystä putosi reilusti kuolleita luteita, raportissa sanotaan. 

Tuholaistorjuntayrityksen raportin mukaan luteita on ollut asunnossa vähintään vuoden ajan. Tiina ei ollut tässä vaiheessa asunut asunnossa vielä vuottakaan. 

 Raportin mukaan asunnossa on viitteitä siitä, että luteet olivat menneet asunnon rakenteisiin.

– Olisi syytä tarkistaa naapurihuoneistot (seinä, ylä- ja alakerran naapurit). Pelkästään asukkaiden ilmoituksiin ei voi luottaa. Ludeongelma päästetty erittäin pahaksi, raportissa painotetaan. 

Tiina kertoi itse ongelmasta naapureille

Elokuussa asunnossa kävi vielä taloyhtiön tilaamana kolmas tuholaistorjuntayritys, joka koitti Tiinan mukaan hävittää luteita myrkyttämällä. Tästä käynnistä hänellä ei ole torjuntaraporttia. 

Tiina ihmetteli edelleen sitä, ettei naapureita tiedotettu ludeongelmasta. Hän päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä. 

– Kävin lopulta itse kertomassa ludeongelmasta naapureille. Heillä ei ollut siitä mitään tietoa, vaikka osa heistä on asunnonomistajia, Tiina kertoo. 

Luteita ei kolmannen torjuntakerran jälkeen näkynyt, mutta Tiina päätti silti muuttaa asunnosta pois. 

"Asunto oli asumiskelvoton"

Tässä kohtaa asuminen asunnossa ludeongelman vuoksi oli Tiinan mukaan jo lähes mahdotonta. Tiina hankki väliaikaismajoituksia muun muassa majoituspalvelu Airbnb:n kautta. Vuokranantaja ei perinyt vuokraa häneltä elokuun ajalta. 

– Asunto oli sellainen, että se oli asumiskelvoton, Tiina toteaa. 

Tiina joutui ludeongelman vuoksi hävittämään kaikki huonekalunsa ja hankkimaan tilalle uudet. Ludeongelma kuormitti myös henkisesti. 

– Tämä on aiheuttanut hirveästi haittaa elämässäni. On ollut unettomuutta, jonka vuoksi olen joutunut olemaan poissa töistä, Tiina kertoo. 

Taloyhtiö ja isännöitsijä eivät kommentoineet

MTV Uutiset otti yhteyttä kyseisen taloyhtiön puheenjohtajaan ja isännöitsijään. Taloyhtiön edustaja ei kommentoinut asiaa. Isännöitsijä ei suostunut vastaamaan työasioita koskeviin asioihin viikonloppuna. 

Lue myös:

    Uusimmat