Perheenäiti löysi punkin 3-vuotiaan Mea-tyttären niskasta keskellä kylmintä talvea – mysteeri ratkesi mutta ongelmasta tuli entistä karmeampi: "Haluamme, että asunto myrkytetään"

0:20
Jemina on huolissaan lastensa turvallisuudesta asunnossa piilevien punkkien takia.

Perheenäiti Jemima Sarri löysi kolme viikkoa sitten 3-vuotiaan tyttärensä Mean niskasta punkin. Löytö on harvinainen vuodenaikaan nähden ja etenkin kovilla pakkasilla. Punkit viihtyvät lämpimissä ja kosteissa paikoissa, joten myös lääkärit ja tutkijat ihmettelivät löytöä.

– Menimme päivystykseen, jossa lääkäri poisti punkin. Hän vielä varmisti, että kyseessä todella on punkki, Sarri kertaa.

Sarrin perhe siivosi asuntonsa lattiasta kattoon niin hyvin kuin suinkin mahdollista, sillä he eivät halunneet törmätä punkkiin toistamiseen. Tytön niskassa olleen punkin alkuperä oli pitkään mysteeri. Jemima Sarri päätteli lopulta, että punkki on tullut perheen koiran mukana ulkoa.

Punkki vietiin Turun yliopistolle

 – Kaikki on mennyt hyvin edellisen punkin löytymisen jälkeen, kunnes eilen löysin koirastamme punkin. Tällä kertaa otin punkin talteen tutkijoita varten, sillä viime kerralla minua ei meinattu uskoa, Sarri sanoo.

Sarri säilytti punkkia mukissa, jonka päällä oli paperipala, joka puolestaan pysyi paikoillaan hiuslenkin avulla. Mukin päälle hän laittoi pussin painoksi, ettei punkki vaan pääse karkuun.

Nyt punkki on viety Turun yliopistolle, jossa museomestari Veikko Rinne tutki sen ja sanoi punkin olevan naaraspuolinen koirapunkki.

Sarri on varma, että punkkiongelma on suurempi kuin mitä hän perheineen osasi odottaa. Hän on ottanut yhteyttä tuholaistorjuntaan, mutta heillä ei ollut tarjota hänen mukaansa mitään palvelua ongelman poistamiseksi.

– En tiedä mihin tahoon minun tulisi ottaa yhteyttä. Viemme koiran taas eläinlääkäriin tutkittavaksi ja annamme sille punkkilääkettä, Sarri huokaa.

Remontti edessä – lattiat ja listat uusitaan

Sarrin perhe muutti nykyiseen asuntoonsa vain neljä kuukautta sitten. He eivät ole remontoineet taloa vielä ollenkaan, mutta nyt se on edessä.

– Nyt kun toinen punkki löytyi lyhyen ajan sisällä, niin uskomme, että asunnossamme pesii useita punkkeja. Vesivahingon takia meillä on kuitenkin alkamassa remontti, jonka yhteydessä lattia ja listat uusitaan. Toivomme, että remontin yhteydessä asunto myrkytetään ja pääsemme punkeista eroon, Sarri sanoo.

Sarri ei tiedä, pitäisikö heidän asunnosta löytyä useampi punkki, jos ne pesivät rakenteissa.

– Ensimmäisen punkin löydyttyä päätimme mieheni kanssa, että emme myrkytä asuntoa, sillä luulimme ja toivoimme, että punkki oli vain yksittäinen tapaus. Nyt haluamme, että asunto myrkytetään. Vaikka olemme siivonneet perin pohjin, emme pääse listojen alle. Jos punkit majailevat siellä, listojen uusiminen ja myrkytys ovat ainoa keino päästä niistä eroon.

Kun Jemima Sarri löysi tyttärestään punkin, hän ei uskaltanut irrottaa sitä itse, vaan halusi lääkärin tekevän sen varmuuden vuoksi. Koirasta löytyneen punkin hän kuitenkin poisti itse.

Punkkitarkastuksia päivittäin

 Sarrin perheellä on ollut säännölliset punkkitarkastukset ensimmäisen punkin löytämisen jälkeen. He käyvät päivittäin läpi sängyt, paikat, joissa perheen koira on ollut sekä perheenjäsenet.

– Tämän jälkimmäisen tapauksen jälkeen TBE:ltä suojaava rokote on käynyt mielessä. Meillä on Mean lisäksi 10-kuukautinen poikavauva, enkä haluaisi ottaa mitään riskiä heidän suhteen.

TBE on punkin välittämä aivotulehdus, jota vastaan voi rokottautua. Punkeilta tai borrelioosilta puolestaan ei voi suojautua rokotteella.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja