Lupaavasta koronarokotteesta luovuttiin Australiassa – osalle testivaiheeseen osallistuneista vääriä hiv-diagnooseja

Neljä rokotetta edennyt viimeiseen vaiheeseen ennen myyntilupakäsittelyä 1:09
Neljä koronarokotetta on edennyt viimeiseen vaiheeseen ennen myyntilupakäsittelyä.

Australiassa aloitetaan koronarokotteiden antaminen maaliskuussa. Tavoitteena olisi rokottaa kaikki halukkaat ensi vuoden loppuun mennessä.

Independent-lehden mukaan Australiassa on luovuttu paikallisesti kehitetyn Covid-19-rokotteen kokeilusta sen jälkeen, kun osa testivaiheeseen osallistuneista sai vääriä HIV-positiivisia tuloksia.

Rokotetta oli kehittämässä Queenslandin yliopisto yhteistyössä biotekniikkayritys CSL:n kanssa. Australian hallituksen lausunnon mukaan Queenslandin yliopiston ensimmäisen vaiheen kliiniset tutkimukset osoittivat, että rokote on turvallinen ja tarjoaa hyvää suojaa koronavirusta vastaan.

Ongelma piilee kuitenkin siinä, että osana rokotteen suunnittelua yliopiston tutkijat sisälsivät pienen osan HIV-viruksesta otetusta proteiinista nimeltään glykoproteiini 41 (gp41).

– Vaikka yliopiston tutkijat ovat vahvistaneet, että proteiinifragmentti ei aiheuta minkäänlaista terveysriskiä rokotteen saaneille ihmisille, he ovat tunnistaneet osittaisen vasta-ainevasteen siihen tutkimuksen osallistujien keskuudessa. Tämä voi häiritä joitain HIV-seulontatestejä, jotka etsivät näitä vasta-aineita – mikä johtaa väärään positiiviseen testitulokseen, maan hallituksen lausunnossa todetaan.

Lue myös:

    Uusimmat