Mainos

Luottamus talouden elpymiseen vahvistui edelleen

Kuluttajien usko Suomen talouskehitykseen on kohentunut selvästi. Nousuodotukset ovat luottamusindikaattoreiden mukaan vahvistuneet myös teollisuudessa, palveluissa ja rakentamisessa. Niiden tilanne on kuitenkin edelleen heikko.

Kuluttajien luottamusindikaattori nousi syyskuussa jo lähes pitkän ajan keskiarvoon. Kuluttajien odotukset Suomen taloudesta paranivat selvästi elokuusta. Näkemykset talouskehityksestä olivat Tilastokeskuksen mukaan valoisammat kuin kertaakaan vuoden 1997 jälkeen. Työttömyyden odotettiin edelleen kasvavan.

Elinkeinoelämän keskusliiton teollisuuden luottamusindikaattori jatkoi syyskuussa kesällä alkanutta nousua. Teollisuus ei näe käännettä nousuun vielä lähikuukausina, vaan tuotannon arvioidaan yhä hieman supistuvan. Tilauskanta on noussut vain aavistuksen keväästä. Varastot ovat kuitenkin supistuneet selvästi.

Palveluyritysten luottamus vahvistui jonkin verran, mutta niiden suhdannetilanne pysyi huomattavan heikkona. Rakentamisen luottamusindikaattori kääntyi nousuun elokuun pohjasta mutta on yhä huomattavasti pitkän ajan keskiarvoa alempana. Vähittäiskaupan odotukset pysyivät EK:n kyselyn mukaan ennallaan.

Rahatilanne yhä hyvä

Syyskuussa jo yli puolet eli 55 prosenttia kuluttajista uskoi, että Suomen talous paranee seuraavan vuoden aikana. Talouden heikkenemiseen uskoi 16 prosenttia kuluttajista.

Kaksi kolmasosaa kuluttajista uskoo oman taloudellisen tilanteensa pysyvän ennallaan seuraavan vuoden aikana. Oman talouden paranemiseen luotti 25 prosenttia kuluttajista, kun sen heikkenemistä pelkäsi 13 prosenttia. Kotitalouksien rahatilanne heikkeni hieman edellisistä kuukausista. Se pysyi selvästi pitkän ajan keskiarvoa parempana.

Ajankohtaa pidettiin syyskuussa entistä otollisempana lainanotolle ja kestotavaroiden ostamiselle. Toisaalta oman työttömyyden uhan arvioitin syyskuussa hieman kasvaneen ja säästämismahdollisuuksien heikentyneen. Kuluttajista 78 prosenttia uskoi silti pystyvänsä säästämään seuraavan vuoden aikana.

Auton ostamista seuraavan vuoden aikana suunnitteli syyskuussa joko melko tai hyvin varmasti 14 prosenttia kotitalouksista. Asunnon ostamista suunnitteli 8 prosenttia ja peruskorjausta 23 prosenttia kotitalouksista.

Katso Jussi Kärjen juttu

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.