Luontopolun päähän improvisoitu kaatopaikka vihastuttaa: "Jos on varaa ostaa uusi huonekalu, miksei vanhaa voi hävittää oikein?"

Helsingin Vuosaaressa luontoon hylätyt huonekalut suututtavat alueen asukkaita. Luonnon roskaaminen on valitettavan yleistä ja tekijän jäljille pääseminen on hankalaa. Siksi usein roska jää kaupungin siivottavaksi.

Itähelsinkiläinen Patrick Wikblad kertoo nähneensä Vuosaaressa sijaitsevan polun päässä sijaitsevasta paikasta ilmoituksen Facebookin Vuosaari-ryhmässä jo pariin kertaan. Hän kuvailee, että paikasta on tulossa laiton kaatopaikka.

– Olen kiinnostunut ympäristöasioista, joten olen käynyt kuvaamassa paikkaa ja tehnyt siitä ilmoituksen joka kerta Helsingin kaupungin liikelaitos Staraan.

Ilmoitus kaupungille on aina tuottanut tulosta ja roskat ovat poistuneet luonnosta. Niitä on sen jälkeen ilmestynyt paikalle aina lisää.

– Ei ole oikein, että kaupunki joutuu maksamaan ihmisten luontoon heittämistä roskista. Jos on varaa ostaa uusia huonekaluja, miksi vanhaa ei voi hävittää oikein? Kaupunkilaiset lopulta maksavat roskaamisen veroissa, Wikblad sanoo.

Jätteenlajittelu on kallista

Wikblad kertoo, että hänestä luontoon hylätyt huonekalut ovat erityisesti viime aikojen ilmiö. Hän pitää roskaamisen syynä jätteen lajitteluasemien pyytämiä hintoja.

– Huonekalujen vieminen maksaa ja hinnat ovat korkeat, joten trendi selkeästi on se, että kierrättämisen tai asianmukaisen hävittämisen sijaan huonekalut heitetään luontoon.

Vanhaa sähkölaiteromua, kuten kodinkoneita ja elektroniikkalaitteita voi viedä pienissä määrin ilmaiseksi Helsingin seudun ympäristöpalveluiden Sortti-asemille. Samoilla asemilla huonekalujen viemisestä joutuu maksamaan.

Jos kaupunkilainen ei voi itse kuljettaa jätettä asemalle, HSY tarjoaa maksullista palvelua, joka hakee vanhat huonekalut pois.

Wikbladilla on myös ratkaisuehdotus ongelmaan:

– Jos huonekaluista maksettaisiin elektroniikkalaitteiden tavoin kierrätysmaksua tuotteen hinnassa, niiden tuominen jäteasemille olisi kannattavampaa. Tämä olisi luonnon kannalta järkevää.

Kodinkone voi olla ympäristöriski

Helsingin kaupungin Kaupunkiympäristön toimialan tiimipäällikkö Hannu Arovaara kertoo, että he saavat ilmoituksia luontoon hylätyistä huonekaluista aina silloin tällöin.

– Tämä on valitettavan yleistä. Kun saamme ilmoituksen luontoon hylätyistä roskista, pyrimme poistamaan ne sieltä mahdollisimman pian, koska niitä saattaa ilmestyä pian lisää.

Erityisesti luontoon hylätyt kodinkoneet ovat ongelmallisia. Arovaara kertoo, että kylmälaitteiden kylmäaineet ovat luonnolle haitallisia.

– Välillä ihmetyttää, miten paljon vaivaa joku saattaa nähdä luontoon rakennusjätteen tai kodinkoneiden hylkäämiseksi. Se pistää miettimään, että eikös samalla vaivalla jätteen olisi saanut vietyä asianmukaisesti oikeaan paikkaan.

Arovaara kertoo, että roskaamisessa ensisijainen siivousvastuu on itse roskaajalla, mutta koska usein roskaajan henkilöllisyyttä ei voida selvittää, ne jäävät kaupungille siivottavaksi.

– Jos näkee jonkun roskaamassa, kannattaa olla yhteydessä poliisiin. Silloin roskaaja voidaan saada kiinni paikan päällä, Arovaara neuvoo. 

Lue myös:

    Uusimmat