Näkövammainen Marianne pöyristyi – ihmiset käyttävät lähimetsää vessana: Opaskoirat sairastuneet syötyään ihmisten kakkaa

Roskaaminen on lisääntynyt korona-aikana – MTV selvittää, miten isosta ongelmasta on kyse 12:01

Roskaaminen on lisääntynyt koronaviruksen myötä. Tavallisen roskaamisen lisäksi ihmisten kerrotaan käyttävän ulkoilualueita jopa vessanaan.

Helsingissä asuva näkövammaiskouluttaja, toimittaja, kääntäjä ja hieroja Marianne Tenhami kritisoi, että hänen lähimetsästään Lauttasaaren Myllykalliolla on tullut käytännössä ihmisten WC, josta löytyy ihmisten ulosteita lojumasta.

Tenhami kertoo MTV Uutisille, että hänen nykyinen opaskoiransa Onni on joutunut kosketuksiin ajattelemattomien ihmisten ulosteiden kanssa. Opaskoirilla on järjestyslaissa oikeus juosta vapaina myös koirapuistojen ulkopuolella. Samalla ne joutuvat helpommin alttiiksi ihmisten jätöksille.

– Tällaista on ollut edellistenkin opaskoirieni kanssa, mutta mielestäni nyt elokuun aikana metsää on alettu erityisesti käyttää entistä enemmän ihmisten vessana.  

Tenhami kertoo hämmästelleensä muiden paikallisten ihmisten kanssa, miten tällainen voi olla mahdollista.

Itselläni on sellainen järkytys ja epäusko, että eivätkö ihmiset muka osaa käyttää vessoja. Miten sivistyneet ihmiset voivat tehdä näin? Olen myös kovin huolissani opaskoirani terveydestä.  Muutaman kerran käveltyäni ohi opaskoiran kanssa olen kuullut, kun äiti on puheesta päätellen ollut kakattamassa lastaan, eikä ole siivonnut jälkiä. Eivät nämäkään selitä kaikkia tapauksia. 

Tenhami toteaa, että koirien altistumisesta ihmisten jätöksille ei voi erehtyä, vaikka hän itse on näkövammainen.

– Kyllähän sen herran jestas haistaa, kun koira tulee luokse. Minä yleensä haistan omaa koiraani suuhun tarkistaakseni, onko se syönyt jotakin. Ja välillä minulla on mukana opaskoiria juoksuttamassa "näkevät silmät". Esimerkiksi tiistaina mukanani ollut tuttava löysi metsästä kolmet ihmiskakat, Tenhami päivittelee.

Tenhami kertoo opaskoiriensa joutuneen useita kertoja alttiiksi ihmisten ulosteille ulkoiltuaan alueella. Ihmisten jätökset ovat aiheuttaneet koirille vaarallisia vatsavaivoja, oksentelua ja muita terveyteen liittyviä ongelmia.

– Ja eihän se ole kenenkään terveydelle hyvä, jos maastossa lojuu ihmisten ulostetta.

Tenhami toteaa, että netin keskustelupalstoilla velloviin "koirankakkakeskusteluihin" onkin tullut aivan uusi vivahde

– On surkuhupaisaa, että yleensä valitetaan koirien kakasta, mutta nyt ihmiset itse sotkevat ja sikailevat. Ei ole varaa valittaa, kun ei itse osata käyttäytyä.

Puisto-osaston edustaja: Puistojen roskaaminen lisääntynyt koronan myötä

Helsingin kaupunkiympäristön asiakaspalvelusta kerrotaan MTV Uutisille, että tiedossa ei ole mitään erityistä palautetulvaa siitä, että ihmisten ulosteet kaupungin puistoissa tai metsissä olisivat lisääntyneet.

Mitenkään tavattomasta ilmiöstä ei ole kuitenkaan ole kyse.

– Tämä liittyy usein viikonloppuun ja yöaikaan, kun iltariennoista palataan kotiin ja siinä matkalla tapahtuvaan helpotukseen, asiakaspalvelusta todetaan.

Helsingin puisto-osaston edustaja Pekka Engblom puolestaan kertoo MTV Uutisille, että roskaaminen on lisääntynyt kaupungin puistoissa selvästi kun vapaa-ajan viettomahdollisuudet vähenivät koronarajoitusten takia.

– Porukka alkoi tietysti ulkoilla, koska liikkumaan tottuneet ihmiset haluavat liikkua joka tapauksessa ja he siirtyvät kaupungin viheralueille ja metsiin. Sinne alkoi tulla sitä myötä sitä roskaa. Pahimmillaan tilanne oli silloin kun ravintolat olivat suljettuina ja ne myivät vain take away -annoksia. Samalla puistoihin kerääntyi suuret määrät ruokapakkauksia.

Engblom toteaa, että roskien ja ihmisten jätösten siivoaminen puistoista on epäkiitollista työtä.

– Jos ajatellaan, että meidän puistoväki on kouluttautunut viheralan ammattilaisiksi ja sitten he keräävät roskaa ja ihmiskakkaa tuolta pusikoista. Se ei ole ehkä ammatillisen osaamisen kannalta motivoivin homma.

Engblomin mukaan roskaamisen vastaisista kampanjoista ei ole ollut juuri apua.

Lue myös:

    Uusimmat