Karut kuvat paljastavat joulupyhien varjopuolen: Kierrätyspisteet tulvivat roskaa

Sosiaalisessa mediassa on jaettu useita kuvia pääkaupunkiseudulla jätettä pursuilevista kierrätyspisteistä. Kierrätyspisteistä vastaavan Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n mukaan syynä on joulunpyhien poikkeuksellinen tilanne, jolloin kuljetusten työpäiviä on vähemmän  ja kotitalouksiin kertyy erityisen paljon kierrätettävää.

Laajasalossa asuvan Eero Mikkolan lähialueen kierrätyspiste oli joulupäivänä järkyttävässä kunnossa. Pahviroskaa ja muoviroskaa oli tuotu alueelle niin paljon, että sitä riitti keräysastian ulkopuolelle asti suureksi kasaksi. Täyteen ahdetut kierrätyspisteet ovat olleet Mikkolan mukaan alueella ongelma jo jonkin aikaa.

– Epäilen, että roskaa kertyy, koska ihmisiä asuu alueella enemmän ja heillä ei välttämättä ole mahdollisuutta kierrättää kaikkia jätteitä oman taloyhtiön roskiksiin. Lisäksi ihmisillä on varmasti intoa kierrättää muovi- ja pahviroskia. Ennen joulua keräysastiat tyhjennettiin, mutta jo aatonaattona ekopiste oli jälleen täysi, Mikkola kertoo.

Linnut heti roskien kimpussa

Alueen asukkaana Mikkola oli huolestunut kierrätyspisteen tilanteesta, sillä kovassa tuulessa muovipussit lentelivät tuulen mukana pois kierrätyspisteeltä.

– Otin muutaman muovipussin kotiin ja vein ne sekajätteeseen, sillä kierrätyspisteellä ne olisivat vain päätyneet roskittamaan luontoa.

Mikkola ei ole reklamoinut keräyspisteen ylikuormituksesta. Hän päätyi laittamaan kuvia kierrätyspisteestä Facebookin Laajasalo-ryhmään, jotta ihmiset huomaisivat alueen ekopisteen tilanteen.

– Minua tilanne harmittaa, sillä kierrättämällä pystymme säästämään luonnonvaroja ja ympäristöä, ja tältä osin pitämään maapallon hengissä. Sitä varten systeemin pitää toimia, jotta ihmiset voivat tehdä osansa ja kierrättää kodin jätteet.

Myös espoolainen Juha-Pekka Koivisto päätyi laittamaan kuvan Facebookiin joulupyhien aiheuttamasta roskakaaoksesta.

– Viime aikoina keräysastiat ovat olleet täynnä. Olen nähnyt varisten ja harakoiden nokkivan pusseja astian ulkopuolella, vaikka muoviroskan pitäisikin olla puhdasta niin, että se ei haise. Itse olen kantanut pussin kotiin, jos ekopisteellä ei ole ollut tilaa, koska linnut ovat heti paikalla.

Koivisto on itse ahkera kierrättäjä. Hänen mukaansa kierrättämällä perheen sekajäteastia täyttyy hitaammin.

– Aikaisemmin sekajäteastia saattoi täyttyä viikossa, mutta nykyisin voi mennä kuukausi, ennen kuin jäteastia on täynnä.

Tulvivat ekopisteet ovat joulupyhien riesa

Suomen Pakkauskierrätys RINKI Oy:n operatiivinen johtaja Pertti Tammivuori kertoo, että ekopisteiden täyttymisen syy on ollut joulun pyhien aiheuttama poikkeustilanne.

– Ekopisteitä tyhjennetään poikkeavasti pyhäpäivien vuoksi ja samalla ihmisten kotiin kertyy erittäin paljon kierrätettävää jätettä. Se on meidän kannalta hankala yhdistelmä.

Tammivuoren mukaan he ovat saaneet pyhien jälkeen asiakkailta jonkin verran valituksia täysistä kierrätyspisteistä.

– Nyt on ensimmäinen arkipäivä joulun jälkeen, joten voimme vasta nyt reagoida asiaan. Meille tulee jonkin verran palautetta asiakaspalvelun kautta ja jos jostain alueelta toistuvasti ilmoitetaan keräyspisteen olevan täysi, me puutumme tilanteeseen.

Tammivuoren mukaan ekopisteitä voidaan tarpeen mukaan rakentaa lisää, keräysastioita voidaan lisätä keräyspaikoille tai kuljetusvälejä voidaan tihentää.

– Kuljetusvälien ja keräysastioiden lisääminen on helpompaa, koska ekopisteiden rakentaminen on pitkä prosessi, joka vaatii luvat.

Tammivuori vakuuttaa, että vaikka keräyspisteen jätemäärä olisikin pyhien jäljiltä suuri, kuljettajien kanssa tehdyn sopimuksen mukaan myös ympärillä oleva jäte kerätään tyhjennyksen yhteydessä. Koska joulun jälkeen roskaa kertyy ekopisteisiin tavallista enemmän, hän toivoo, että ihmiset voisivat odottaa hetken, ennen kuin käyvät jättämässä kierrätysjätteet keräysastiaan.

– Jos suinkin on mahdollista, kannattaa säilyttää kotona kierrätettävää jätettä vielä jonkin aikaa ennen kuin käy siirtämässä ne ekopisteelle. Siten kierrättäminen helpottuu, Tammivuori neuvoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja