Luonnon huikeat terveyspommit: Poimi pihalta ja hyödynnä ruoanlaitossa!

Toukokuun mukana luonto herää ja tarjoaa antimia ruokapöytään. Kokeile sesongin ihania herkkuja, kuten korvasieniä ja nokkosta!

Korvasieni kasvaa yleisesti koko maassa ja viihtyy etenkin hakkuu- tai paloalueilla ja metsäteillä. Sieniretkelle kannattaa lähteä kuivalle mäntykankaalle tai tuoreeseen kuusikkoon.

– Korvasieni on herkullinen ruokasieni, mutta tuoreena tappavan myrkyllinen, muistuttaa Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaala.

– Ne on keitettävä kahteen kertaan runsaassa vedessä.

Ravintorikas nokkonen käy pinaatin tavoin

– Voimakkaan makuista nokkosta voi käyttää pinaatin tavoin keitoissa, muhennoksissa, ohukaisissa, kastikkeissa ja leivonnassa, Jenni Kunnaala vinkkaa.

Nokkonen on mainio ravintoaineiden lähde. Se sisältää kalsiumia, magnesiumia, kaliumia, fosforia ja rautaa. A- ja E-vitamiinin lisäksi nokkosessa on mukavasti myös C-vitamiinia ja folaattia. Keitettäessä jälkimmäiset valitettavasti osin tuhoutuvat.

– Varustaudu suojakäsinein ja kerää nuoret, 5–15 cm mittaiset nokkosen versot ja lehdet keväällä ja alkukesästä ennen kukintaa. Jos kasvia leikataan, voidaan uusia versoja ja lehtiä kerätä pitkin kesää, Jenni toteaa.

– Kerää nokkoset aina puhtaalta paikalta: esimerkiksi kompostien ja karjasuojien läheisyydessä tai typellä lannoitetuilla alueilla nokkoseen voi kertyä liikaa haitallista nitraattia.

Tuore nokkonen säilyy viileässä pari päivää. Säilöminen onnistuu kuivaten tai ryöppäyksen jälkeen pakastaen. Samalla poltinkarvat lakkaavat toimimasta.

Huomaa, että Lapin joenvarsilehtojen poltinkarvatonta pohjannokkosta ei saa kerätä.

Muista kysyä lupa keräämiseen tarvittaessa

Jokamiehenoikeus sallii luonnossa liikkujan kerätä vapaasti ruohovartisia kasveja myös yksityisessä omistuksessa olevilta mailta, mikäli keruu tapahtuu ilman apuvälineitä.

Ruohovartisten kasvien niittäminen toisen mailta on kiellettyä. Esimerkiksi nokkosen keruu sirpillä leikaten on kiellettyä. Myöskään jäkälän, sammaleen ja puiden lehtien keruu ei kuulu jokamiehenoikeuksien piiriin. Kaupalliseen, omaa käyttöä suurempaan keruuseen tulee aina pyytää maanomistajilta lupa.

Korvasienten käsittely:

- Keitä kahteen kertaan runsaassa vedessä (1 osa sieniä, 3 osaa vettä) vähintään viisi minuuttia.

- Huuhtele hyvin molempien keittokertojen jälkeen.

- Kuivattuja korvasieniä on liotettava vähintään kaksi tuntia ennen käyttöä (10 g sieniä ja 2 dl vettä).

- Myös kuivatut sienet on liotuksen jälkeen keitettävä ja huuhdeltava kahteen kertaan.

- Huolehdi tehokkaasta ilmanvaihdosta keitettäessä ja kuivatessa.

- Korvasienten liotus- tai keittovettä ei saa käyttää ruoanvalmistuksessa.

- Keittämisen jälkeen korvasienet sopivat pakastettavaksi. Korvasieniä voi säilöä myös kuivaamalla.

Korvasienipiirakat

(16 annosta)

100 g margariinia
2 dl maitoa
2 tl sokeria
1 tl suolaa
1 kananmuna
puoli ps kuivahiivaa
2 dl grahamjauhoja
n. 4 dl vehnäjauhoja

Korvasienitäyte:
200 g tuorejuustoa
1 kananmuna
1,5 dl /n. 100 g keitettyjä korvasieniä
1 tl timjamia
0,5 tl suolaa
0,25 tl rouhittua mustapippuria

Lisäksi:
1 kananmuna voiteluun

1. Sulata margariini ja lisää siihen maito, sokeri, suola sekä kananmuna. Kuivahiivaa käytettäessä nesteen tulee olla 42-asteista. Sekoita kuivahiiva 2 dl:aan grahamjauhoja.

2. Lisää jauhot nesteeseen ja sekoita vellimäiseksi. Alusta taikina vehnäjauhoilla ja vaivaa kunnes taikina on kimmoisaa.

3. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa liinalla peitettynä noin 30 minuuttia.

4. Kaada taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa ilma pois. Jaa taikina 16 osaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja nosta ne leivinpaperilla vuoratulle pellille. Paina jokaisen pallon keskelle syvennys pienen juomalasin pohjalla.

5. Anna kohota liinan alla vähintään 30 minuuttia.

6. Valmista täyte. Sekoita tuorejuusto ja kananmuna keskenään. Hienonna korvasienet ja lisää ne tuorejuustoseokseen. Mausta timjamilla, suolalla ja mustapippurilla.

7. Kun piirakkapohjat ovat kohonneet, paina syvennykset uudestaan lasilla. Voit halutessasi pistää piirakkapohjat vielä haarukalla täytteen valumisen estämiseksi.

8. Voitele piirakoiden reunat munalla ja lisää täyte. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 12 minuuttia.

Nokkosten käsittely

Ryöppää nokkoset suolalla maustetussa vedessä (1 l nokkosia/ 4 l vettä/ 4 rkl suolaa) noin minuutin ajan. Laske kiehumisaika siitä kun vesi alkaa kiehua uudelleen. Kaada nokkoset ryöppäyksen jälkeen lävikköön ja jäähdytä nopeasti kylmän veden alla. Käytä heti tai kuivaa puristellen talouspaperilla tai pyyhkeellä.

Nokkosen voi kuivata varsineen ja riipiä lehdet irti kuivana.

Nokkosohukaiset ja savukalatahna

Ohukaiset:

(noin 30 kpl pieniä ohukaisia)

2 munaa
0,5 l maitoa
1 tl suolaa
3 dl hiivaleipäjauhoja tai täysjyväspelttijauhoja
150 g tuoretta nokkosta tai 1,5 dl kuivattua ja hienonnettu nokkosta
1 rkl rypsiöljyä

1. Ryöppää ja jäähdytä tuoreet nokkoset.

2. Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää muut aineet ja sekoita taikina tasaiseksi.

3. Anna turvota 30 minuuttia. Paista ohukaispannulla öljytilkassa.

Savukalatahna:

150 g savukalaa
200 g (1 prk) kermaviiliä
2–3 rkl tuoretta tilliä
0,25 tl rouhittua mustapippuria
1 tl sitruunamehua

1. Hienonna kala ja poista tarvittaessa ruodot. Silppua tilli.

2. Sekoita kala kermaviilin joukkoon.

3. Mausta tillillä, mustapippurilla ja sitruunamehulla. Tarjoa nokkoslettujen lisäkkeenä.

Vinkki: Puolikypsät hedelmät kypsyvät nopeammin kulhossa, jos niiden päälle laittaa tuoreita nokkosia.

Vinkki: Syksyllä voi kerätä nokkosen siemeniä. Niitä voi ripotella esimerkiksi puuron tai myslin

päälle.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat