Helppo lohipiirakka kaupan valmistaikinasta – nappaa mukaan vappupiknikille

A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot 6:58 A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot
KATSO MYÖS VIDEO: A-, B-, C-, D- vai E-leikkuu? Lohen leikkuuluokka voi hämmentää: Tässä niiden erot

Leivo ihanaa lohipiirakkaa vaikka vappupiknikille.

Pro Kala ry vinkkaa piirakkaohjeen, joka kannattaa ottaa talteen kevään ja kesän juhlia ajatellen. Mehevä lohipiirakka sopii myös esimerkiksi vapun perinteiselle piknikille.

– Piknikille kannattaa ottaa mukaan hyvin säilyviä ruokalajeja, jotka eivät pienestä kuljetuksesta pahastu. Piknikillä toimivat aina erilaiset salaatit, piiraat, täytetyt leivät ja muut suolaiset herkut, kalayhdistyksen tiedotteessa vinkataan. 

Kalayhdistys suosittelee klassista lohipiirakkaa varmana valintana, sillä se maistuu yleensä kaikille. Tällä kertaa lohi saa piiraassa kaverikseen sieniä, ja piiraan valmistaminen onnistuu nopeasti, jos käytät pakastealtaasta löytyvää valmistaikinaa.

– Voit halutessasi tehdä piiraan kertakäyttöiseen foliovuokaan, jolloin sinun ei tarvitse kuljetella piirakkavuokaa edestakaisin kodin ja piknik-paikan välillä.

Lohipiirakka

Voit tehdä piirakan myös ilman sieniä, käytä silloin hieman enemmän paprikaa ja purjoa ja pohjana voit käyttää myös kaupan pakastealtaasta löytyvää valmistaikinaa.

Pohja:
2 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
100 g margariinia
2–3 rkl kylmää vettä

Täyte:
7 dl sieniä, esim. mustatorvisieniä tai suppilovahveroita
1 rkl rypsiöljyä
puolikas purjo
150 g lämminsavukirjolohta tai 100 g kylmäsavulohta
puolikas punainen paprika
100 g juustoa raastettuna
2 munaa
2 dl ruokakermaa
½ tl mustapippuria
½ tl yrttisuolaa
1 tl timjamia

Sekoita pohjan kuivat aineet. Nypi joukkoon rasva. Lisää lopuksi vettä parissa erässä sen verran, että taikina ei enää muruile. Painele voideltuun piirasvuokaan (halkaisija 24–25 cm). Esipaista piirakkapohjaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Anna puhdistetuista sienistä haihtua pannulla enin neste. (Jos käytät kuivattuja sieniä, turvota niitä ensin vedessä, purista vesi pois ja hienonna sienet. Kuivattuja sieniä riittää noin desi. Säilöttyjä, esikäsiteltyjä sieniä riittää 2–3 dl). Lisää mukaan öljy ja purjorenkaat. Kääntele aineksia pannulla hetki ja anna jäähtyä.

Leikkaa kirjolohi ja paprika suikaleiksi tai kuutioiksi. Sekoita keskenään jäähtynyt sieni-purjoseos, kala- ja paprikapalat sekä juustoraaste.

Riko kulhoon munat ja sekoita joukkoon kerma sekä mausteet. Levitä puolikypsälle pohjataikinalle täyteseos ja kaada päälle muna-kermaseos. Kypsennä piirasta 200 asteessa 30–40 minuuttia kunnes täyte hyytyy.

Lähde: Pro Kala ry

 

Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat