Luo vehreä hyötypuutarha ikkunalaudalle – jatkokasvata kaupan yrtit

Kaupan mehevinkin yrttiruukku nahistuu pian ostamisen jälkeen, ellei se saa oikeanlaista hoitoa. Luo kotiisi vehreä yrttitarha istuttamalla yrtit multaan.

Yrttejä voi toki kasvattaa alusta alkaen istuttamalla siemeniä multaan, mutta pääset helpommalla, jos hyödynnät valmiiksi kasvatetun ruukkuyrtin. Valitse kaupassa hyvinvoivan näköinen yrtti, joka on ollut mahdollisimman vähän aikaa hyllyllä. Juurten pitäisi olla mahdollisimman vaaleat ja mehevät.

Kotona ruukkuyrtit pitävät ilmavasta ja kosteahkosta kasvualustasta. Voit istuttaa ne hiekkapitoiseen kukkamultaan tavalliseen ruukkuun. Älä poista viljelyruukkua, sillä silloin juuret helposti vaurioituvat. Reikäisestä ruukusta yrttien juuret mahtuvat hyvin kasvamaan läpi. Umpinaisessa ruukussa voit saksilla hieman avartaa pohjareikää.

Yrtit viihtyvät auringossa

Pidä ruukkuyrtit valoisalla paikalla, mutta vältä paahdetta. Kova auringonpaahde voi nimittäin olla aluksi liikaa, jos kasvi on ollut pitkään kaupassa, eikä ole nähnyt oikeaa aurinkoa pitkään aikaan. Säilytä yrttiä aluksi varjoisemmalla ikkunalla, ja kun näet, että kasvu on käynnissä, siirrä ruukku kokonaan aurinkoon.

Jos yrtin juuret ovat päässeet kuivahtamaan, minikasvihuone tai parin tukikepin varaan viritetty läpinäkyvä muovi pienentävät yrtin haihduttamista niin, että se jaksaa pysyä terhakkaana. Kasvivalo pidentää yrtin kukoistusta, kun auringosta alkaa olla pula.

Viljelykasvihuoneessa ruukkuyrtit ovat tottuneet huoneilmaa korkeampaan ilmankosteuteen, joten sumuttelu silloin tällöin lisää kestävyyttä. Hoida yrttiä niin kuin mitä tahansa muutakin elävää kasvia: kastele, lannoita ja anna valoa.

Ole kuitenkin varovainen, ettet kastele yrttiä liikaa. Liikakastelu tekee yrtistä valjun makuisen ja värisen.

Lue myös:

    Uusimmat