Lumimyräkkä tulossa: Ruotsin rannikolle kaaos - Suomeen kevyempi "lumipommi"

Sää viilenee ja samalla Suomeen on tulossa lumimyräkkä navakan tuulen saattelemana.

Lumisateita saapuu länsirannikolle jo tämän illan aikana ja ne leviävät ensi yön aikana maan eteläosan ylle.

Lumimyräkkä on kovimmillaan torstaina aamulla ja päivällä. Tuuli on voimakasta etenkin läntisillä merialueilla ja maa-alueillakin esiintyy voimakkaita puuskia.

MTV:n meteorologi Aleksi Jokela kertoo, että rannikolle lunta voi kertyä 10-20 senttiä. Jyväskylän korkeudella lumimäärä on viitisen senttiä. Suurimmat sadekertymät tulevat olemaan maan eteläisimmässä osassa Turusta Pääkaupunkiseudulle ulottuvalla kaistaleella.

– Sula meri ja itätuuli vahvistaa lumisateiden syntymistä rannikon tuntumassa, Jokela kertoo.

– Tämänhetkisissä ennusteissa pääkaupunkiseudun ylle näyttäisi saapuvan niin sanottu lumipommi joka voi tuoda jopa 20 senttiä lunta alueelle, Jokela jatkaa.

Hän kuitenkin toteaa, että matalapaineen reittiin voi vielä tulla muutoksia.

Ajokeli on torstaina monin paikoin erittäin huono. Maan keskiosissa lumi on kylmemmästä ilmasta johtuen helpommin pöllyävää.

– En kuitenkaan puhuisi tässä tapauksessa mistään lumikaaoksesta. Ruotsiin tämä sama matalapaine on sen sijaan tuomassa todellisen kaaoksen. Ruotsin itärannikolle lunta saattaa nimittäin tulla jopa yli 50 senttiä, Jokela kertoo.

Sää jatkaa kylmenemistään viikon loppupuolta lähestyttäessä. Perjantaina etelässäkin pakkasta on kymmenen astetta ja yöllä jopa kaksikymmentä astetta. Pohjoisessa selkeillä alueilla pakkasta on jopa kolmekymmentä astetta. Pohjoistuuli purevoittaa lisäksi pakkasta.

Jokela kertoo, että viikonloppu on poutainen. Kylmä sää jatkuu näillä näkymin ensi viikollakin.


Lue myös:

    Uusimmat