Lumia-puhelinten koko tarina: Karmaisevia virhearviointeja ja eräs Mr. Elop

Tällä viikolla sinetöitiin yksi aikakausi paitsi Suomen yrityselämässä, myös monen älypuhelimen käyttäjän arjessa. Microsoft luopuu älypuhelinten valmistuksesta. Se tarkoittaa, ettei Lumia-puhelimia ainakaan lähiaikoina ole tulossa lisää, mikä saattaa harmittaa monia niihin mieltyneitä käyttäjiä. Suomessa Lumia-puhelimet ovat olleet kohtuullisen hyvässä suosiossa aina viime aikoihin asti. Muualla maailmassa Lumian osuus markkinoista on ollut marginaalinen Android-puhelinten ja iPhonen jyrätessä myyntitilastoissa.

Harva muistaa, että Microsoftin kuusi vuotta sitten lanseeraamasta älypuhelinten Windows-käyttöjärjestelmästä povattiin Applen iPhonen kaatajaa. Arvostettu tutkimusyhtiö IDC ennusti vuonna 2011, että Windows Phone 7 nousisi markkinaosuudessa iPhonen ohi vuoteen 2015 mennessä saavuttaen yli 20 prosentin osuuden. Näin ei käynyt, päinvastoin. Apple on sittemmin vain lisännyt vauhtiaan.

Microsoft lyttäsi iPhonen

Microsoftin tavoite oli alusta asti selkeä: kampittaa vuonna 2007 markkinoille esitelty iPhone. Apple oli esitellyt puhelimen, jossa oli paljon puutteita. Sen mobiiliyhteydet eivät olleet 3G:n tasolla eikä puhelin tarjonnut kolmansien osapuolten sovelluksia. Lisäksi laite oli monen mielestä aivan liian kallis.

Microsoftin toimitusjohtaja Steve Ballmer piti iPhonea lähes vitsinä. Samalla hän tuli tehneeksi ennustuksen, joka meni pahimmalla mahdollisella tavalla mönkään.

– IPhonella ei ole mitään mahdollisuuksia saavuttaa merkittävää markkina-asemaa. Apple voi tehdä sillä paljon rahaa, mutta markkinaosuus jää kahteen tai kolmeen prosenttiin, Ballmer uhosi. Hän ei uskonut myöskään Android-puhelinten menestykseen.

Myöhemmin Microsoftille ja Windows Phonelle kävi juuri niin kuin Ballmer ennusti Applelle sillä erotuksella, ettei Microsoft tehnyt suuria voittoja älypuhelimillaan.

Lupaava toinen kierros

Microsoftin ensimmäinen yritys Windows Phone -puhelinten kanssa meni pieleen, minkä Ballmer joutui tunnustamaan julkisesti. Vuonna 2010 yleisölle esiteltiin kokonaan uusittu, tyylikkäällä ulkoasulla ja uudenlaisilla ikoneilla varustettu Windows Phone 7. Samalla Microsoft potkaisi itseään ja WP-käyttäjiä nilkkaan, sillä vain muutama kuukausi aikaisemmin Windows Phone 6.5 -puhelimia ostaneille ei luvattu päivitystä uuteen käyttöjärjestelmään.

Uudet Windows Phonet olivat selkeä askel eteenpäin, mutta käyttäjät löysivät laitteista monia valituksen aiheita. Puhelimissa ei ollut copypaste-toimintoa, niihin ei saanut ladattua omia soittoääniä eikä moniajoa.

Alusta asti Windows Phonen murheenkryyni oli sovelluskaupan rajallinen tarjonta verrattuna Androidiin ja iOS-ekosysteemiin. Pian selvisi, että uusista sovelluksista valtaosa julkaistiin ainoastaan Android-puhelimille ja iPhonelle.

Elop astuu kehään

Vuonna 2010 syksyllä Microsoftissa uraa tehnyt kanadalainen Stephen Elop astui Nokian ruoriin valmistamaan yhtiötä uuteen aikakauteen ja kamppailuun Applea vastaan.

Nokia oli kamppaillut jo jonkin aikaa vanhanaikaisen Symbian-käyttöjärjestelmän kanssa. Jotain uutta kaivattiin, ja Elopilla oli siihen lääke.

Elopin tullessa taloon päätettiin pian Nokian ja Intelin yhteistyönä kehitetyn MeeGo -käyttöjärjestelmähankkeen lopettamisesta. Vuoden 2011 helmikuussa Elop lähetti Nokian työntekijöille paljon puhutun viestin, jossa hän vertasi Nokiaa palavaan öljylauttaan. Viestin tarkoituksena oli kertoa työntekijöille Symbianista luopumisesta.

Nokia lähti täysillä mukaan Microsoftin kelkkaan ja alkoi valmistella Windows Phone 7 -laitteiden julkaisua.

Microsoft haali myös muita yhteistyökumppaneita, jotka ehtivät julkaista puhelimia ennen Nokian ensimmäistä Lumia-puhelinta. Nokian ensimmäiset tuotokset olivat Lumia 800- ja Lumia 710-mallit, joita Stephen Elop ylisti ensimmäisiksi oikeiksi Windows Phone -laitteiksi. Samalla hän tuli polkeneeksi maahan muut Windows Phone -valmistajat, jotka olivat esitelleet vastaavia laitteita hetkeä aikaisemmin.

Lumia 800 oli kaikesta huolimatta erinomainen ja persoonallinen puhelin. Polykarbonaattikuori oli jotain, mitä ei oltu nähty aikaisemmin älypuhelimissa. Puhelimen viimeistely oli erinomainen näytön päälle kaareutuvaa lasia myöten ja laitteen saattoi ostaa useissa eri väreissä.

Lumia 800:n muotoilussa oli otettu oppia ainoaksi MeeGo-puhelimeksi jääneestä Nokia N9:stä, joka oli julkaistu joitakin kuukausia aikaisemmin. N9 saavutti nopeasti äänekkään ja innostuneen ostajakunnan, joka jaksoi vielä uskoa Nokian MeeGo-puhelinten jatkoon.

Windows-puhelinten uusi aika

Vuonna 2012 Microsoft julkisti Windows Phone 8:n, joka paikkasi monia aikaisemman version ongelmia. Lumia-puhelimet päivittyivät verkon yli, niihin lisättiin aito moniajo, nfc-siru ja uudistettu Internet Explorer -selain. Lisäksi laitteisiin saatiin vihdoin paikka microSD-muistikortille ja myös ruutukaappauksen ottaminen onnistui ensimmäistä kertaa Windows Phone -puhelinten historiassa.

Microsoft kuitenkin toisti virheensä, jonka se oli tehnyt julkaistessaan Windows Phone 7:n. Tälläkään kertaa Windows Phone 8:aa ei saanut päivityksenä hetkeä aikaisemmin ostettuihin puhelimiin, joissa oli vielä seiskaversio.

Lumiat saivat seuraa 520-mallista, joka on tähän mennessä eniten myyty Windows Phone -laite. Suurta mediajulkisuutta Nokia sai Lumia 1020 -puhelimella, jossa käytettiin vielä Symbianilla toimineessa 808 PureView -luurissa ensi kertaa nähtyä 41 megapikselin kamerakennoa.

Nokia julkaisi uusia Lumia-laitteita yksi toisensa perään, mutta mikään niistä ei saanut suurta suosiota. Kulut alkoivat kasvaa, sillä Windows Phone -laitteiden markkinointiin syydettiin hurjia summia. Nokia toi markkinoille myös ensimmäisen Lumia-tablettinsa (2520), mutta sekin osoittautui flopiksi.

Vuonna 2012 Nokian matkapuhelinten markkinaosuus oli tippunut kahdeksaan prosenttiin. Kesäkuussa kerrottiin Nokian leikkaavaan maailmanlaajuisesti peräti 10 000 työpaikkaa.

Nokia pelastuu sittenkin

Samalla tyytymättömyys alkoi kasvaa osakkeenomistajien keskuudessa. Nokian arveltiin jättävän Windows Phonen ja siirtyvän Android-alustaan.

Vuoden 2013 syyskuussa julkistettiin kauppa, jossa Microsoft hankki itselleen Nokian matkapuhelinliiketoiminnan noin 7 miljardilla dollarilla. Elop jätti yhtiön. Kauppaa arvosteltiin monelta kantilta. Asiantuntijat pitivät sitä hyvänä Nokian kannalta.

Microsoft kiritti suunnitelmaansa, joka tähtäsi sen omalla tuotenimellä varustettuihin älypuhelimiin. Nokian nimi katosi, mutta Lumia säilyi. Vuoden 2014 lopussa Microsoft esitteli ensimmäisen omaa nimeään kantavan älypuhelimen, Lumia 535:n. Sen perässä markkinoille tuotiin kuusi edullista Lumia-puhelinta.

Pian alkoi näyttää selvältä, ettei Microsoftin strategia onnistu. Puhelimet eivät saaneet tuulta alleen ja markkinaosuus laahasi pohjalukemissa. Samalla Apple raportoi historiansa parhaita talouslukuja.

Tie nousee pystyyn

Microsoftin mobiilistrategiaa ei voi mitenkään kutsua onnistuneeksi. Itse käyttöjärjestelmä on tarjonnut piristävästi erilaisen vastineen Androidille ja iOS:lle, mutta Microsoft on epäonnistunut houkuttelemaan käyttäjät puhelinten pariin. Yhtenä syynä oli huojuva ekosysteemi, joka ei sido käyttäjää yhtä tiiviisti osaksi laitetta kuin Applen tai Samsungin puhelimissa. Sovellustarjonnan puutteet ovat vaivanneet Windows-puhelimia alusta lähtien. Microsoft on myös potkinut itseään nilkkaan puutteellisilla päivityksillä edellisten malliversioiden ostajille.

Nähtäväksi jää, mikä on Lumia-puhelinten tulevaisuus. Niille luvataan päivityksiä, mutta menneet kokemukset eivät lupaa hyvää.

Pekka Nykäsen ja Merina Salmisen Elop-aiheisen kirjan mukaan Elop maksoi Nokian osakkeenomistajille 18 miljoonaa euroa päivässä markkina-arvon alenemisena. Elop on saanut myös arveluttavan tittelin Suomen historian huonoimpana toimitusjohtajana.

Lue myös:

    Uusimmat