Lukupiiri: Osaatko sinä nauraa itsellesi?

Lukupiirissä luetaan keskustelua herättäviä kirjoja! Esittelemme viikoittain lukemisen arvoisen kirjan, jonka voit voittaa omaksesi.

Nimi: Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia
Kirjailija: Anna-Leena Härkönen
Kustantaja: Otava
Helmiä: 5
Kenelle: Näkökulmia etsivälle.

Nokkelan Anna-Leena Härkösen Anna-lehteen kirjoittamista kolumneista koottu teos Laskeva neitsyt ja muita kirjoituksia pudottaa lukijan keskelle arkisimpia pulmia ja vastoinkäymisiä, joiden humoristisuuden huomaa elämässä oikeastaan vasta ajan kullattua muistot. Härkönen tarttuu arkisiin mietteisiin tehokkaasti ja kääntää matkalla jokaisen kiven pukien sanoiksi paljon ajatuksia, joita kukaan ei yksinkertaisesti ymmärrä sanoa ääneen.

Jokaisen arkeen kuuluu epätoivon hetkiä, jotka kätkeytyvät muistin syövereihin lopulta sekunnin sadasosissa, muututtuaan merkityksettömiksi. Usein sanotaan, että asioihin pitäisi hakea perspektiiviä, mutta Härkösen teos osoittaa sen, kuinka jokin voi myös tuoda tuota kuuluisaa perspektiiviä ajatuksiin.

Härkösen teos on kuin työkalu meistä jokaiseen: kirjailijan mietteitä lukiessa ei voi olla tunnistamatta itseään ja ennen kaikkea nauramatta omille ajatuksilleen, jotka tuttuina tuijottavat kirjan sivuilta.

- Nuorena sitä nukkuu vaikka nurmikolla, sanoi ystäväni Kyösti noin kymmenen vuotta sitten. Kumpikaan meistä ei ollut enää silloinkaan kovin nuori. Huokaisimme syvään ja haikeasti. Mutta tottahan se on; nuorena pärjäsi viiden tunnin yöunilla eikä ollut mitään väliä, viettikö ne tunnit junassa istuma-asennossa tai kaverin puutarhakeinussa. Nyt on. Ehkä se onkin suurin syy siihen, miksi omasta kodista lähteminen on vuosi vuodelta vaikeampaa.––

––Minä vihaan risteilyjä. Aina kun olen ollut risteilyllä, vannon että se oli viimeinen kerta. Olen kolunnut Itämeren niin moneen otteeseen, että olisi ehkä asiallista pyytää omaisia sirottelemaan tuhkanikin siihen jonkun paatin kannelta.

Ajan ilmiöitä kauppareissuista remonttiprojekteihin ja kosmetiikkaostoksiin veitsenterävällä sanailullaan sivaltava Härkönen osoittaa teoksellaan, kuinka napakka novellikokoelma voi parhaimmillaan olla mitä oivallisinta iltalukemista. Joskus ajatuksia voivat herättää arkiset mietteet, joille hymyileminen voi parhaimmillaan opettaa jokaiselle jotain itsestään.

Asiat eivät välttämättä ole aina niin vakavia kuin miltä ne juuri sillä hetkellä tuntuvat. Omille ajatuksille olisi oikeastaan tärkeää oppia hymyilemään jo etukäteen.

Teksti: Heli Kuitunen

Kuva: Otava

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja