Lukupiiri: Kun pieni sielu rikotaan

Lukupiirissä luetaan kiehtovia, keskustelua herättäviä kirjoja. Tällä kertaa on vuorossa uusi ruotsalaisdekkari Varistyttö.

Kirja: Varistyttö

Kirjailija: Erik Axl Sund (Jerker Eriksson ja Håkan Axlander Sundquist)

Suomentaja: Kari Koski

Kustantaja: Otava

Helmiä: 4-5

Kenelle: Ruotsalaisdekkareiden ystäville

"Kuulustella ja tutkia pedofiileja. Miten vahva ihmisen täytyy olla, jotta jaksaa katsella tuhansia tunteja väkivaltaa tallenteina ja miljoonia valokuvia hyvksikäytetyistä lapsista? Hän arveli, että sen täytyy tuntua toivottomalta."


Nuoria poikia löytyy julmasti murhattuna Tukholmasta. Surmatapa on erikoinen, johtolangat kuivuvat kokoon, kaiken lisäksi kukaan ei kaipaa kuolleita poikia.

Varistyttö-kirjan teemana on lasten hyväksikäyttö, särjettyjä lapsia ja sairaita aikuisia. Mitä tapahtuu kun hyväksikäytetty lapsi kasvaa aikuiseksi, miten hän selviää elämässä vai selviääkö?


"Ruumiin muodostaisi kaksi olentoa, eläin ja ihminen. Uhri ja tekijä. Tekijä ja uhri. Vapaa tahto yhdistyneenä fyysiseen viettiin. Kaksi vastakohtaa yhdessä ruumiissa."


Kirjan pääosassa ovat naiset, rikoksia tutkiva Jeanette Kihlberg ja psykoterapeutti Sofia Zetterlund. Naisten tiet kohtaavat poikien murhien myötä. Kirjassa kertojat vaihtuvat, paikat ja ajat vaihtuvat, henkilöiden tekemisiä taustoitetaan kertomalla heidän historiasta. Tällä pohjustetaan kirjasarjan seuraavia osia. Varistyttö on lähtölaukaus sarjalle josta on ilmestynyt vasta kaksi osaa.


"Nuoressa pojassa ei ollut kummallista se, että hän oli kuollut, vaan se, että hän oli elänyt niinkin pitkään, mutta jokin oli pitänyt häntä elossa silloinkin, kun normaali ihminen olisi jo aikoja sitten antanut periksi."


Kirja herättää jälleen kysymyksen mitä kaikkea ihminen voikaan tehdä toiselle, varsinkin puolustuskyvyttömälle lapselle? Mielikuvituksella ei ole rajoja, valitettavasti. Kuinka paljon pahuutta lapsia kohtaan maailma onkaan pullollaan. Suurin osa tapauksista ei koskaan tule tietoon. Mitä näille lapsille tapahtuu? Vaikka aihe on ahdistava, kirjaa vetää puoleensa.

Kuka on tarinan rikollinen, tekijä, vai se joka seuraa vierestä eikä puutu asiaan? Voiko tekijää ymmärtää jos hän on itse joutunut kokemaan jotain anteeksiantamatonta?


"Kun isä alkoi kiemurrella paikallaan ja haroa kädellä harvoja hiuksiaan, alettiin siirtyä seuraavaan vaiheeseen, ja se oli merkki äidille. Tämä oli vuosien mittaan oppinut tulkitsemaan ja ymmärtämään signaaleja, jotka kehottivat tätä poistumaan ja jättämään heidät kahden."


Nyt löytyi Stieg Larssonille kilpailja. Jos Larssonin kirjoissa ei mielikuvituksella ollut rajoja, ei ole Varistytössäkään. Kirja imaisee mukaansa, se on nopealukuinen lomakirja kamalasta teemastaan huolimatta ja se antaa ajattelemisen aihetta.

Tarinan edetessä tuodaan esille monia erilaisia tapauksia lasten hyväksikäytöstä. Poliisit etsivät tekijää monesta suunnasta, kuka on syyllinen vai onko kukaan? Henkilöitä tuodaan liukuhihnalla esille, välillä jopa tippuu kärryiltä, mikä on kunkin ihmisen rooli ja merkitys. Kaikki ei selviä tässä kirjasarjan ensimmäisessä osassa.

Totuus, ainakin osa siitä, selviää lukijalle mutta ei vielä poliiseille. Seuraavaa osaa odotellessa.


 

Lue myös:

    Uusimmat