Lukot ovat tiirikoinnin harrastajalle hauskoja pulmapelejä

Jarkko Fagerlund vuoden 2012 LockCon-tapahtumassa Yhdysvalloissa.  Kuvassa on suurennos Abloyn tehtaan valmistaman avainpesän halkileikkausmallista. Fagerlundin kädessä on kyseisen Abloy Protec -lukon avain. "On muuten täysin toimiva lukko ja painoa monta kiloa."
Jarkko Fagerlund vuoden 2012 LockCon-tapahtumassa Yhdysvalloissa. Kuvassa on suurennos Abloyn valmistaman avainpesän halkileikkausmallista. Fagerlundin kädessä on kyseisen Abloy Protec -lukon avain. "On muuten täysin toimiva lukko ja painoa monta kiloa."Jaakko Fagerlund.
Julkaistu 14.03.2013 08:13(Päivitetty 19.06.2013 09:47)
Toimittajan kuva
Kati Hyttinen

kati.hyttinen@mtv.fi

Suomessa toimii pieni mutta sitäkin vannoutuneempi lukkoharrastajien joukko, johon rikollisilla on jyrkkä porttikielto. Harrastuksen pääsääntö on, että lukko on saatava auki jollain muulla kuin avaimella.

Lukkojen tiirikoiminen mielletään yleensä pitkäkyntisten puuhaksi.

Todellisuudessa harvalla rikollisella on tietoa ja osaamista lukon avaamiseen ilman avainta.

Abloy Oy:n ja Turvaurakoitsijaliiton mukaan lukkojen avaaminen ilman avainta vaatii varsin syvällistä lukko-osaamista.

Samaa mieltä on lukkoharrastaja Jaakko Fagerlund. Hän arvioi, että asian harrastajia on Suomessa "kourallinen".

– Joku Pertti Perustallaaja tuolta kadulta ei ymmärrä lukoista sen enempää kuin sika hopealusikasta, Fagerlund summaa.

Moderni lukko ei aukene Fagerlundin mukaan pinneillä eikä pinseteillä.

– Oven avaaminen ei onnistu ihan niin, että napataan lähimmät pinsetit ja lähdetään matkaan. Minulla itselläni meni pöydän ääressä varttitunti tiirikoida erästäkin asunnon oveen tarkoitettua lukkoa. Oven takana niin pitkään kyykkiminen ei sovi varmasti murtovarkaan suunnitelmiin. Silloin jää myös kiinni todella helposti.

Avaimen rakentaminen on vorolle liian hidasta

Nykyaikaisen avaimen väärentäminen vaatii Fagerlundin mukaan runsaasti tietotaitoa, hyvät välineet ja "pirusti aikaa".

Yleisavaimen systeemi on toki mahdollista onkia tietoonsa. Jos tietää, miten esimerkiksi Abloyn lukko sarjoitetaan, voi käyttää tietoa hyväksi yleisavaimen etsimisessä.

Toisaalta esimerkiksi kerrostalon lukon systeemin voi Fagerlundin mukaan yrittää selvittää tekeytymällä huoltomieheksi ja purkamalla ulko-oven lukon.

– Todennäköisesti kukaan ei edes tule kyselemään mitään. Lukon purkamisen jälkeen sitten voi tutkia, millaisia avaimia siihen sopii. Myöhemmin voi valmistaa läjän siihen sopivia avaimia, joilla voi yrittää päästä asuntoihin. Tällainen menetelmä ei ole kuitenkaan millään tavalla järkevä saati helppo. Lisäksi tässäkin työmäärä on suuri, saavutettu etu pieni ja kiinnijäämisriski suuri.

Rikollisia ei harrastajapiireissä suvaita

Jaakko Fagerlund on harrastanut lukkoja vajaat 10 vuotta. Hän keskustelee muiden alan harrastajien kanssa lähinnä englanninkielisellä tiirikointifoorumilla.

– Olen nykyään meidän tiirikointiporukoissamme työkalujen tekijä. Osaan tehdä ja minulla ovat välineet kehitellä ja rakentaa erilaisia tiirikoita ja muita lukkohommissa tarvittavia mitta- ja apuvälineitä.

Lukkoharrastajat tapaavat kasvotusten kerran vuodessa yhteisessä tapahtumassa. Paikalle tulee kerralla yleensä noin sata harrastajaa. Tarjolla on keskusteluja, luentoja, työpajoja ja "muuta yhteistä kivaa lukkojen merkeissä".

Tapaamiseen ei ole kenelläkään vapaata pääsyä, vaan pääsylippu pitää ansaita ja kutsu pitää saada joltakulta asianomaiselta.

– Monet tapaamisissa kävijöistä ovat peltiharrastajia, mutta suuri osa on alalla töissä lukkoseppänä tai tietoteknisellä puolella. Kaikille on yhteistä se, että pidämme lukkoja pulmapeleinä. Melkein kisaamme siitä, kuka saa ensimmäisenä jonkin uuden lukon sörkittyksi auki ilman avaimia. Lukot ovat mukavaa ajanvietettä ja aivopähkinää iltojen ratoksi.

Rikollisuuteen viehtyvät eivät ole harrastajapiireihin tervetulleita.

– Harrastajalta saatetaan joskus pyytää ihan suoraan apua murtokeikan tekemiseen. Siinä vaiheessa koko yhteisö hiljenee, eikä tietoja suostuta jatkamaan. Raja on hyvin selvä. Jos vaikuttaa siltä, että lukot eivät ole pelkkä harrastus tai työ, meihin ei tarvitse olla yhteydessä.

Jaakko Fagerlundin lukitusturvallisuuteen keskittyvä blogi esittelee erilaisia lukitusratkaisuja ja lukkolaitteita, niiden mekanismeja ja tiirikointia harrastuksena.

Turun Sanomat: Turun hiippari paljasti vakavan uhan yleisimmässä lukossa

Lukkoasiantuntija: Asuntoon pääsee helpommin sorkkaraudalla kuin väärennetyllä avaimella

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa