Mainos

Lukkoasiantuntija: Asuntoon pääsee helpommin sorkkaraudalla kuin väärennetyllä avaimella

Lukkoalan asiantuntija rauhoittelee helposti avattavista lukoista syntynyttä kohua. "Pahat mielessä" liikkeellä oleva pääsee asiantuntijan mukaan asuntoon huomattavasti nopeammin esimerkiksi sorkkaraudalla kuin väärennetyllä avaimella.

Asuntojen yleisimmässä lukkotyypissä on paljastunut Turun Sanomien mukaan vakava murtouhka. Lehden haastatteleman asiantuntijan mukaan kerrostalojen yleisavainten väärentäminen on jopa helppoa.

Epäilyt lukkojen puutteista tulivat ilmi niin sanotun Turun hiipparijutun tutkinnassa. Paljastuksen tehneen lukkosepän mukaan huolestuttavinta asiassa on se, että jopa 90 prosentissa kerrostaloista on Abloy-lukitus.

Abloy Oy kieltäytyy paljastamasta lukitusjärjestelmiensä markkinaosuuksia Suomessa. Abloyn mukaan tapaus viestii lähinnä rikollisuuden lisääntymisestä.

"Murtoa pelkäävien ei tarvitse menettää yöuniaan"

Suomen Turvaurakoitsijaliitto ry:n toimitusjohtaja Ilkka Laine, arvelee, että Turun murrot ovat vaatineet poikkeuksellisen syvällistä lukko-osaamista, jota tavallisella ihmisellä ei ole.

– Minusta vakava murtouhka tarkoittaa sitä, että sen voi tehdä moni ja että se on helppoa, mutta jos sitä eivät osaa edes kaikki lukkosepät, "vakava" on ehdottomasti liioiteltua. Tämän asian vuoksi kenelläkään ei ole syytä menettää yöuniaan, Laine rauhoittelee.

Jotta vastaavanlainen tilanne onnistuisi, tekijän pitäisi Laineen mukaan murtaa ensin kerrostalon pääoven vieressä oleva putkilukko, jota käyttävät esimerkiksi pelastusviranomaiset.

Sen jälkeen tekijän pitäisi mennä reittiavaimella sisälle talon teknisiin tiloihin, jossa lukko pitäisi purkaa sisältäpäin. Vasta sen jälkeen tekijä voi alkaa päätellä sitä, millainen yleisavain on.

– Siinä tarvitaan niin paljon taitoa, viitseliäisyyttä ja myös onnea, että se onnistuu hyvin harvalta. Lisäksi reittiavainsysteemi on vain tietyntyyppisissä kerrostaloissa; suurin riski koskee kerrostaloyhtiöitä, joissa on käytössä yleisavainjärjestelmä, Laine tähdentää.

"Turun hiipparilla vuosikymmenten harrastuneisuus"

Laine arvelee, että "Turun hiippari" on harrastanut lukkoja vuosikymmeniä. Hänenlaisiaan on Laineen mukaan Suomessa hyvin vähän.

–Lukkosepissä harrastuneisuutta tietenkin löytyy. Alan ulkopuolella piiri on hyvin pieni, ja harva heistäkään on rikoksellisesti suuntautuneita.

Laineen mukaan on helpompiakin tapoja päästä sisään kuin väärentää avain.

– Tuota tapaa tuskin kukaan lähtee käyttämään murtautumiseen. Jos jollakulla ovat pahat mielessä, on helpompaa murtautua sisään perinteisesti hajottamalla lukko tai ovi esimerkiksi sorkkaraudalla tai moottorisahalla. Sitä paitsi tekijä voi jäädä kiinni putkilukon murtamisesta jo ennen kuin on hän on päässyt edes aloittamaan avaimen tekemistä – koska eihän sitä ihan hujauksessa tehdä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.