Mainos

Pyörävarkauksia tehtaillaan kiihtyvään tahtiin – pyöräkauppias kertoo, millainen on paras lukko pyörän turvaksi: "Sitä on vaikea sahata tai rälläköidä poikki"

2:18
Katso videolta, millainen lukko pyörään kannattaa hankkia ja mikä taas on helpompi murtaa!

Kesä on aktivoinut polkupyörävarkaat kärkkymään otollisia pyöräapajia.

Sisä-Suomen poliisi raportoi, että poliisilaitoksen alueelta on anastettu jo yli 800 polkupyörää.

Poliisi kehottaa pyöräilijöitä lukitsemaan pyöränsä kunnolla, sillä varkaudet eivät katso esimerkiksi vuorokaudenaikaa. Varkaat suosivat erityisesti syrjäisiä paikkoja, ja usein kansalaiset ehtivät estää tai pysäyttää teon.

Pyörien suojeleminen kiinnostaa

Finanssialan keskusliiton turvallisuusasiantuntija Aku Pänkäläinen kertoo, että viimeisen parin vuoden aikana ilmoituksia pyörävarkauksista on tehty noin 20 000 vuodessa.

Tämä ei kuitenkaan ole vaikuttanut pyöräilyn suosioon, vaan ihmiset pyöräilevät yhtä innokkasti kuin ennenkin ja panostavat pyörähankintoihinsa rahallisesti yhä enemmän.

– Ihmiset käyvät paljon sivuillamme tutustumassa murtotestattuihin lukkoihin ja vaikuttaa siltä, että ihmiset selkeästi välittävät oman menopelinsä suojaamisesta, hän toteaa.

Monia varkauksia ei ilmoiteta 

Polkupyörästä kannattaa ottaa tunnistetiedot talteen ottamalla siitä valokuva esimerkiksi puhelimen kameralla. Pänkäläinen on huolestunut siitä, että pyörävarkauksia ei aina välttämättä ilmoiteta vakuutusyhtiölle tai poliisille.

– Viimeisen parin vuoden aikana on tullut ilmeiseksi, että läheskään kaikista varkauksista ei tehdä ilmoituksia, jos pyörä on esimerkiksi edullinen tai vanha. Tarkan tilannekuvan saamisen kannalta olisi tärkeää, että polkupyörävarkauksista ilmoitettaisiin, Pänkäläinen muistuttaa.

Polisiin lisäksi myös Pänkäläinen muistuttaa pyörien lukitsemisen tarpeellisuudesta. Hänen mukaansa eri lukkojen murtovarmuudessa on kuitenkin eroja.

– Kyllä suosittelisin 10-12 millimetrin mittaista kaarilukkoa. Vaijerilukot eivät sitten olekaan niin kestäviä, Pänkäläinen pohtii.

Oikeanlaisella lukolla on merkitystä

Polkupyörän voi suojata kaari- ja vaijerilukkojen lisäksi esimerkiksi ketjulukolla tai taittolukolla.

Helsingin Lauttasaaressa sijaitsevan Larunpyörä -polkupyöräliikkeessä työskentelevä myyjä Jorge Cammanaro vannoo kuitenkin kaarimaisten pyörälukkojen nimeen. Hän kertoo, että varmin tapa suojata pyörä on paksusta metallista tehty kaareva U-lukko.

– U-lukko on turvallisin ja murtovarmin suojauskeino, sillä sen kaari on tehty erittäin paksusta metallista ja sitä on siten vaikea sahata tai rälläköidä poikki.

Kesäaikaan liikkeessä on mennyt hyvin kaupaksi sekä polkupyöriä että lukkoja. Pänkäläisen tavoin myöskään Cammanaro ei suosittele edullisia vaijerilukkoja pyöräilijälle, joka haluaa suojella menopeliä mahdollisimman huolellisesti.

– Vaijerilukko on silti ihan pätevä valinta nopeaan lukitustarpeeseen, jos ei vaikka vain halua ostaa painavaa lukkoa, hän muistuttaa.

Varastetusta pyörästä rikosilmoitus

Jos pyörävarkaus pääsee kuitenkin tapahtumaan, poliisi neuvoo tekemään rikosilmoituksen varastetusta pyörästä ja lähettämään siitä valokuvan, mikäli sellainen on otettu.

Rikosilmoitukseen tulee merkitä kaikki pyörää yksilöivät tiedot.

Jutun videolla pyöräkauppias Jorge Cammannaro vinkkaa, millainen lukko on murtovarmin –  ja millainen on puolestaan helpoin murtaa. Katso video!

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja