Lukijat paljastavat: Tähän kulutan eniten rahaa

Studio55.fin lukijat kertoivat eniten rahaa kuluvan välttämättömiin menoihin, kuten asumiseen, laskuihin ja ruokaan. Monella rahaa ei juuri jää säästöön pakollisten menojen jälkeen.

Pakollisten menojen jälkeen rahaa käytettiin eniten matkailuun, ostosten tekemiseen, lapsiin ja harrastuksiin. Jotkut kertoivat panostavansa mielellään itseensä ja toisilla rahaa jäi säästöönkin.

Koti ja sisustaminen ovat tärkeitä

Ylimääräistä rahaa käyttäisin isompaan asuntoon tai kesäpaikkaan, koska nykyinen asuntomme on liian pieni. Rahatilanne ei ole hyvä, vaikka teen kuukausittain seurannan tuloista ja menoista. Ylimääräistä vaan ei jää.

- Annukka68

Käytän rahaa kodin remontointiin ja sisutukseen, koska siellä enimmäkseen vietän vapaa-aikaani. Rahaa jää nykyään ns. pakollisten menojen jälkeen muuhunkin ihan riittävästi. Haluaisin matkustella enemmän, kun siihen ei ollut ennen varaa, mutta yksin ei huvita lähteä. Poikaani haluan auttaa ja ilahduttaa ostamalla tarpeellisia/toivottuja tavaroita, koska muistan millaista itsellä oli nuorena aina säästää ja pihistää. Haluan, että hänellä olisi helpompaa. Rahatilanteeni on nyt (58-v., eronnut, työssäkäyvä) riittävän hyvä. Olen tyytyväinen, kun ei tarvitse jokaista senttiä laskea vaan voi ostaa pieniä arkipäivän piristyksiä (kukkia, lehtiä, herkkuja) ja mieleisiä, laadukkaita vaatteita. Tuhlaamaan en varmasti koskaan opi, mutta olen kiitollinen nykyisestä elämäntilanteestani ja suhteellisen turvallisesta rahatilanteestani.

- Sinkku

Kodin kunnostukseen, viimeksi teimme aidan ja ostin uuden lipaston. Koti on se asia, johon haluan satsata. Mieheni on työtön, joten minä kannan päävastuun taloudesta. Toimeen tullaan, mutta säästäväinen pitää olla. 

- mellu

Harrastuksiin uppoaa

Omiin koiriini taitaa upota sievoinen omaisuus. Ruokiin, vakuutuksiin, hoitoihin ja treenimaksuihin. Sekä kisamaksuihin ja bensakuluihin.

- Hansu

Mehiläistarhaamiseen. Mehiläisten tärkeys on jäänyt aivan liian vähälle huomiolle. Kotipuutarhoja väsätään innokkaasti ja se on upeaa, mutta on ensisijaisen tärkeää että mehiläisten joukkokuolemat ennaltaehkäistään ajoissa. Jo muinaiset egyptiläiset ymmärsivät mehiläisten tärkeyden tarhaamalla niitä ja satsaamalla tähän luonnon kultaiseen nektariin. Ennaltaehkäistään ajoissa se kauhukuva, josta jo Einstein meitä varoitti.

K0rppi

Keikkoihin menee eniten rahaa ja siihen haluan myös sitä käyttää. Käyttäisin enemmänkin, jos olisi.

- RR

Kulutustottumuksieni suurin kuluerä on ehdottomasti teknilliset laitteet, joita ostan säännöllisesti pysyäkseni kehityksen mukana.

- Riku

Ristikkolehtiin ja lankoihin, joista molemmat ovat mielestäni sekä hyödyllisiä että rentouttavia harrastuksia.

- marjuska

Kirjojen ostoon. Hyvin jää rahaa pakollisten menojen jälkeen. En tarvitse paljon rahaa mihinkään.

- Rippa

Laadukas ruoka on tärkeää

Laadukkaaseen ruokaan. Jos olisi enemmän varaa niin myös kauneudenhoitoon.

- Marjatta

Ulkona syömiseen. Heräteostoksiin. Rahatilanteeni on hyvä, joskin joskus pitäisi hillitä juurikin näitä heräteostosten tekoja. Ulkona syömistä en aio lopettaa, hyvästä ruuasta maksaa mielellään.

- taisto

Haluaisin eniten käyttää rahaa hyviin ja laadukkaisiin elintarvikkeisiin. Teen lyhyttä viikkoa työelämässä eikä lisätunteihin ole mahdollisuutta. Tämän vuoksi raaka-aineet ovat yleensä sitä mitä halvimmalla saa.

- Plumppu

Matkustelu avartaa

Ylimääräisen rahan käytän nautintoihin, matkusteluun ja elämyksiin. Elän niukasti, että rahaa jää hieman säästöön näihin edellä mainittuihin.

- Satu

Eniten rahaa menee lentolippuihin. Matkustamme Teneriffan (talvikoti), Lontoon (tyttären perhe), Turun (pojan perhe) ja Tampereen (toistaiseksi Suomen koti) väliä useamman kerran vuodessa. Rahaa jää myös muuhun. Tiedän tarkalleen, mihin rahani menevät. Rahatilanteemme on kohtalaisen hyvä.

- Iloinen eläkeläinen

Rahaa ei jää ylimääräistä

Mitään ei jää yli, ei aina edes ruokaan. Haluaisin lähteä matkalle edes kerran elämässäni jonnekin, missä saisi herätä uudessa ympäristössä, huokaista helpotuksesta, jonkinlaisesta onnestakin. Köyhyys vie ensin vapauden, sitten ystävät ja lopulta sen tärkeimmän: mahdollisuudenkin rakkauteen. 

- Yksi meistä

Eniten rahaa menee pakollisten menojen jälkeen ruokakauppaan, koska joka päivä on pakko myös syödä. Rahaa jää aivan liian vähän muuhun, sillä haluaisin käyttää enemmän matkusteluun sekä itseni hemmotteluun. Näihin jää vain säästämällä tai jos saan lahjaksi lahjakortin johonkin, silloin se on jo luksusta. Rahatilanteeni on huono, koska eläke on pieni. Joka euro on minulla laskussa, ja tiedän tasan paljonko minulla on rahaa on aina lompakossani. Käytän hyväkseni kaikki tarjoukset ja ilmaistuotteet ja päivä kerrallaan mennään eteenpäin. Eläke ei vain tahdo nousta, vuodesta toiseen tämä elämä on yhtä kituuttamista.

- Rouva 65

Kiinteät kulut ovat joka kuukausi noin 600 euroa, joten alle tuhannen euron eläkkeestä (alle köyhyysrajan) ei juuri jää kulutettavaksi muuhun kuin ruokaan ja kaikkeen tarpeelliseen. Mihinkään harrastuksiin, matkusteluun yms. ei todellakaan jää rahaa. Jos sitä olisi, haluaisin käyttää rahaa enemmän oman hyvinvoinnin edistämiseen, esim. tutkituttaa myrkkykertymät verestä ja muutenkin terveyden edistämiseen ja personal traineriin. Kunnon kohottaminen on onneksi kotikonstein ilmaista, mutta kuntosalille ei rahaa riitä. Silti olen ihan tyytyväinen elämääni ja rahankäyttöä on todella valvottava tarkasti. Tai no, kun sitä ei ole niin ei ole. Mitäpä valvomista siinä sitten sen kummemmin on. Onneksi rahat riittävät kuitenkin välttämättömiin menoihin. Niin ja onneksi on kirjastot!

- Puh6

Lapsiin halutaan panostaa

Pienituloisena rahankäyttöni on tarkkaa, alle 1000 euroa /kk. Jotenkuten pärjään, kun en osta vaatteita kuin pakosta, esimerkiksi alusvaatteet ja sukat. Käyn kirppiksillä ostamassa esimerkiksi puserot ja takit. En halua käyttää rahaa mihinkään eniten, mutta lapsenlasten lahjoihin menee eniten. Ruuassa säästän leipomalla itse, tekemällä vaatteita, marjastamalla. Köyhä olen mutten valita (kuin joskus). Enemmän haluaisin avustaa tytärtäni hänen lastensa vaatteiden hankinnasta.

- alkkina

Tyttären taloudellisiin ongelmiin.

- Raija

Olen osa-aikainen toimistosihteeri. Minulla on 18-vuotias kotona asuva ja opiskeleva poika, jolla on auto. Rahaa menee eniten autoon. Poika itse kustantaa bensat, mutta minä kaiken muun; huollot, korjaukset, varaosat, vakuutukset jne. Auto on pojalle koko elämä, siksi haluan panostaa siihen rahallisesti, vaikka tiukkaa välillä tekeekin. Elatusmaksuja en pojasta enää saa. Mutta en valita. Pojalla menee hyvin koulussa ja hänellä on ADHD:stä huolimatta tyttöystävä ja monia kavereita. Poika sai onneksi kesätöitä, niin palkkarahoja laitettiin säästöön ja hän käyttää niitä harkiten eri hankintoihin (pääsääntöisesti auton tuunaamiseen).

Laitan itse säästöön kuukausittain pienen summan rahaa ja juoksen tarjousten perässä. Yritän tinkiä hinnoista aina kuin mahdollista. Kestolotto on vetämässä. Haluaisin matkustella - matkarahojen keräämiseen olen valmis kiristämään vyötä entisestään. Matkat tarjoavat elämyksiä ja kokemuksia. Baareissa ja shoppailemassa en käy.

- annekaarina

Joka sentti lasketaan

Olen rahankäytössä nuuka. Mietin tarkkaan mihin käytän ja paljonko, ja onko se tarpeellista. Jos olisi paljon ylimääräistä rahaa, käyttäisin sitä omaan hyvinvointiini. Kasvojen kohotukseen, implanttien laittoon, valkoiseen hymyyn. Ostaisin vaatteita joita en ole ostanut vuosiin. Kävisin kampaajalla tiheään jne. Kyllä muistaisin lapsenlastanikin, hyvin muistaisinkin. Jos vielä olisi ylimääräistä, olisi juhlien aika. Ne kun on jäänyt tähän asti kaikki juhlimatta. Tilaisin jostain kivasta ja hyvästä paikasta tilat, kutsuisin kaikki ystäväni ja sukulaiseni. Söisimme, joisimme, tanssisimme ja viettäisimme aikaa yhdessä, vähän niin kuin kaikki minun juhlani kerralla. Hyvää aviomiestäni myös muistaisin. Mutta millä, se pitäisi miettiä tarkkaan, kun ei olisi rahasta kiinni. Täytän ensi vuonna 70 vuotta. Voi voi, kun ne vois juhlia ajattelematta mitä maksaa, ei kyllä voi! Pakko on palata lähtöasetelmiin.

- Tellervo

Elän tosi nuukasti, eikä rahat tahdo siltikään riittää. Jos jotain jää, niin shoppailen kirppareilta "uusia" vaatteita.

- Päivi

Olen pakostakin tarkka rahan käytössä, jopa naurettavuuteen asti (jonkun toisen mielestä). Kun nautin vain alinta mahdollista kansaneläkettä, on parempi katsoa kuin katua. Käyn kaikissa mahdollisissa ruokajakeluissa ja soppajonoissa sekä maistiaisissa ja avajaisissa. Kun näen kadulla tyhjän panttitölkin, poimin sen pieneen muovipussiin ja vien Lidlin automaattiin. Työtöntä nuorimmaista avustan pyytämättä jonkin verran, kun se tuottaa minulle mielihyvää. Tuhlaan terveyskaupan tuotteisiin sekä Onnibussi-matkoihin. Muutaman euron reissuilla käyn tapahtumissa ja tapaan pääkaupungissa asuvaa esikoistani. Yhteenvetona voin sanoa: mikään ilmainen ei ole minulle vierasta!

- Aina

Ylimääräinen sijoitetaan

Sijoitan ylimääräisen rahan tulevaisuuden eläkepäiviä varten.

- Pike

Veikkaukseen! Sillä oletan että voitan sieltä enemmän...

- Niksuli

Kulutusjuhlasta velkavankeuteen

Pikavipit ja kulutusluotot ovat yhä useammin myös eläkeläisten ongelma. Miksi elämää ei kannata rahoittaa luotolla? Aiheesta puhui Studio55.fi-ohjelmassa joulukuussa 2013 Takuu-säätiön viestintäpäällikkö Minna Mattila. Katso video!

25:00

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja