Lukijat kertovat: Äitien elämänohjeet tyttärille

Studio55.fi kysyi lukijoiltaan, millaisia elämänohjeita he ovat saaneet äideiltään tai antaneet itse eteenpäin. Joukossa on niin käytännöllisiä kodin puhtaanapitovinkkejä, ruoanlaittoneuvoja kuin ihmissuhdeohjeitakin.

Kodin siisteys

Koti tulee pitää sellaisena, ettei tarvitse hävetä, jos vieras tulee ovesta sisään.

Äitini oli hyvin tarkka siisteydestä, ja keittiö ja kaikki ruokaan ja ruoan säilytykseen liittyvä oli hänelle tärkeää. Jääkaappiakaan ei ollut varhaislapsuudessani käytössä, joten asioiden eteen oli nähtävä vaivaa eri tavalla kuin nykyään. Esimerkillään hän opetti kunnioittamaan ruokaa ja huolehtimaan puhtaudesta. Joka ilta äitini tiskasi kaikki astiat ja siivosi keittiön tiskipöytää myöten ja totesi: aamulla on niin mukava nousta, kun tiskipöytä on puhdas! Mielestäni tähän siisteyden viljelemiseen liittyy myös syvällisempi opetus: huolehtimalla muodon tasolla hyvistä olosuhteista, siitä seuraa, että henkisestikin ”puhdas pöytä” ja voi olla positiivinen, energinen ja tarttua mahdollisuuksiin ja toteuttaa asioita.

Siivoamisessa oli tärkeätä, että muisti siivota nurkat ja sängynalustat. Silmänlumeeksi ei saanut tehdä työtä.

Kun saunan ikkunan valelee saippuavedellä, niin se ei huurru.

Äitini mankeloi aina kaikki pyykit, lakanoista alusvaatteisiin. Niinpä itsekin olen jatkanut tätä perinnettä omassa kodissani.

Portaiden ylä- tai alapäähän tavarat, joiden on tarkoitus vaihtaa kerrosta. Ovensuuhun taas sellaiset, joiden on tarkoitus mennä seuraavan henkilön kanssa ulos (esimerkiksi roskapussi).

Kaiken ei tarvi olla tiptop, kuhan on selevitys antaa.

Pukeutuminen ja ulkonäkö

Sukat ja alusvaatteet on vaihdettava päivittäin.

Äitini opetti, että ihmisellä täytyy aina olla varaa kauniiseen turhuuteen.

Äiti sanoi aina, että kahta kirjavaa vaatetuksessa ei saa olla yhtä aikaa.

Älä lähde märillä hiuksilla ihmisten ilmoille.

Isoäitini neuvoi, että iho pitää puhdistaa laadukkaalla kasvovedellä.

Harjaa hampaat, suu ja pää, ettei siihen mittään jää.

Rahankäyttö

Älä osta mitään, mitä tarvitset, vaan osta vain sitä, mitä ilman et tule toimeen.

Äiti neuvoi, että aina pitää olla niin paljon rahaa mukana, että kotiin pääsee.

Ruoanlaitto

Muista aina syödä hyvin.

Tee itse niin paljon ruokaa alusta asti kuin ehdit. Saat varmasti sitä, missä ravintoarvot ovat kohdallaan, ja tiedät, mitä lapsesi syövät.

Ruokaa pitää kunnioittaa. ”Leipä kädessä ei lennetä”.

Kysyin äidiltä, kuinka hän saa niin hyvää ruokaa aikaiseksi. Hän vastasi, että kun laittaa kilon voita ja litran kermaa, niin aina tulee hyvää. Hän tosin tarkoitti, että voi ja kerma antavat ruoalle hyvän maun. Olen aina myös tyttärelleni antanut saman ohjeen.

Olen saanut äidiltäni kaksi tärkeää ohjetta: suola tulee lisätä vasta valmiiseen ja kypsyneeseen ruokaan (esimerkiksi keittoon) ja ruokaa ei saa koskaan laittaa kylmään lämpimänä. Ruoka tulee ensin jäähdyttää huoneenlämpöiseksi ja vasta sitten kylmentää. Muuten ruoalla on taipumus hapantua. Kokeile, ellet usko!

Omille lapsilleni olen yrittänyt opettaa, että he osallistuisivat erilaisiin taloustöihin, jotta oppisivat itse tekemään kaikkea. Pienestä pitäen he ovat muun muassa mukana jouluvalmisteluissa, synttärikakun leivonnassa ja koristelussa, tekevät joinain päivinä koko perheelle purtavaa vaikka edellisen päivän ruoantähteistä. Heiltä syntyy todella maistuvia syömisiä.

Naisen itsenäisyys

Äitini opetti, että naisella on aina hyvä olla säästössä omaa rahaa. Tuloista osa, vaikka pienikin, on laitettava säästöihin pahan päivän varalle.

Naisella pitää olla oma ammatti.

Olen oppinut äidiltäni sen, että naisen pitää pystyä ajamaan itsensä autolla sinne, minne haluaa mennä. Siis osata ajaa kunnolla, myös kaupungissa.

Ihmissuhteet

Äiti oli mielestäni siinä suhteessa hieno ihminen, että hän ei koskaan mennyt panetteluun tai juoruiluun mukaan (vaikka hänen työpaikkansa oli naisvaltainen). Jos joku äidille kertoi juorun, hän vain sanoi ”jaa” tai muuta yhdentekevää. Koskaan ei kertonut toisten henkilökohtaisia asioita tai salaisuuksia eteenpäin.

Yhden äitini antaman ohjeen muistan hyvin. Sen kuulin siinä vaiheessa, kun tytöt alkoivat kiinnostaa. Ohje kuului: ”hanki ensin elämä, rakastu sitten. Älä mene naimisiin liian nuorena”. Noudatin ohjetta hyvin tuloksin.

Älä tee muille sellaista, mitä et tekisi itsellesi.

Älä kadehdi naapurisi iloja, kun et tiedä heidän salaisia surujaan.

Ole aina rehellinen itsellesi ja kaikille muille.

Älä nuku vihasi yli.

Ettei huonoon suhteeseen pidä jäädä vaan etsiä oma onni.

Äiti painotti, että kaikilla on omat ongelmansa, eikä toisia pidä kadehtia.

Omassa perheessäni lapsia on halailtu ja suukotettu paljon. He myös näkivät vanhempiensa halaavan ja suutelevan toisiaan. Nyt aikuisina he edelleen halaavat sekä meitä vanhempiaan että sisaruksiaan, kun tapaamme toisiamme.

Puolison valinnassa äiti antoi ohjeeksi: parempi on olla ilman kuin tyytyä keskinkertaiseen. No karvaasti kokeneena voin kertoa, että keskinkertainen olisi ehkä voinut paremmin kestää yhteisen arjen vaatimukset.

Suurinta rakkautta on antaa toiselle se, minkä kaikkein mieluiten pitäisi itse.

Itse annoin ohjeeksi, että älä tee koskaan pimeällä sellaista, mitä et voi päivällä tunnustaa.

Äitini tärkeimpiä elämänohjeita oli, että kaikki ihmiset ovat arvokkaita, ketään ei saa käännyttää ovelta ja ketään ei saa ylenkatsoa. Kotiini olivat kaikki ihmiset tervetulleita. Toinen tärkeä ohje oli, että hädässä olevia autetaan: nälkäiselle annetaan ruokaa, kodittomalle yösija, surussa olevaa lohdutetaan ja ihmistä kuunnellaan. Kun joku tuli murheineen, äitini kuunteli ja paistoi samalla lettuja. Kahvi ja kuumat, sokeroidut letut sekä keskustelu kantoivat taas palan matkaa.

Mitä muuta?

Aseta itsellesi päämäärä ja pyri siihen. Luja tahto vie läpi vaikka harmaan kiven. Näin sanoi minulle äitini, ja minä olen antanut saman ohjeen kolmelle tyttärelleni, vaikkakin toisin sanoin: unelmoi tyttäreni, älä koskaan lakkaa unelmoimasta ja pyri kohta unelmaasi.

Ihana isoäitini: ”herää kiitoksen kiviäsi laskien, nouse niitä pitkin astellen!” Tuo kiitoksen aiheiden summaaminen päivän alkajaisiksi on auttanut elämäni tosi vaikeidenkin aikojen päivät käyntiin.

Äiti sanoi, että virheitä saa tehdä, mutta niistä pitää oppia, eikä sitten tarvitse toistaa niitä.

Äiti opetti, että avaa ovi aina vanhuksille ja naisille. Tämä on ollut hyvä tapani jo 60 vuotta.

Omia lasten kasvatusohjeita on kolme: riittävä uni, ravitseva ja riittävä ravinto, riittävä päivittäinen ulkoilu. Nämä ohjeet ovat meille kaikille iästä riippumatta.

Asioilla on tapana järjestyä. Nuku yön yli ennen tärkeiden päätösten tekemistä. Sovi riidat ennen yötä.

Kudonta- ja käsityöohje: valmistajaa ja tekijää kysytään, ei sitä, kuinka nopeasti ja miten paljon aikaa. Äiti meinasi, että älä hosu, tee tarkasti ja huolellisesti.

Äitini opetti: älä koskaan sano, että et osaa ennen kuin näytät, että et tosiaankaan osaa. Moneen mahdottomalta tuntuvaan hommaan olen ryhtynyt ja OSANNUT.

Etsi sellainen työ tai ala, josta pidät ja jolloin töihin on mukava mennä.

Asiat tekee samalla vaivaa hyvin kuin huonostikin.

Kaikessa on oltava tolkku. Se on siinä.

Kuvat: Colourbox.com

Ovatko äitien tavoitteet pilvissä? Huono äiti -blogin pitäjä Sari Helin pohti asiaa Huomenta Suomessa lokakuussa 2013. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat