Lukihäiriö ei estänyt näyttelijä Ville Virtasta kirjoittamasta kirjaa

Toisen romaaninsa julkaissut näyttelijä Ville Virtanen kertoo suhteensa kirjoitettuun sanaan olevan dysleksian takia hiukan hankala.

Näyttelijä Ville Virtanen paljastaa Kirjapiirin 11. jaksossa 14. joulukuuta, että lukihäiriö on vaikuttanut paljon hänen lukijaidentiteettinsä.

– Mulla todettiin aika vakava lukihäiriö, dysleksia, skidinä, ja sen lisäksi motorinen kirjoitushäiriö. Suhde kirjoitettuun sanaan on ollut nuoruudessani hyvinkin kompleksinen, hän sanoo.

Virtanen avaa, että hän tarvitsee erityistä keskittymistä, jotta hän pääsee mihinkään kirjaan sisään. Silti näyttelijä on koettanut lukea ahkerasti lapsesta saakka. Virtanen kertoo lukuhistoriansa olevan aika tavallinen, ja ensimmäisinä kirjoina tulivat Peppi Pitkätossut, Viisikot, Salaisuus-sarja, Morgan Kanet ja teini-ikäisenä Hermann Hesse.

– Mulla on usein hyvin monia kirjoja kesken. Voin tästä näyttää, mitä mulla on tällä hetkellä kesken: Per Olov EnquistinLewis resa. Tämä on itse asiassa kertaalleen luettu, mutta luen tätä ruotsin kielellä, jotta oppisin puhumaan sitä paremmin. Myös Mikko RimmisenHippa on kesken, joka on siis parasta suomalaista kaunokirjallisuutta. Sitten on James Joycen Ulysseus (Odysseus). Tämä käännös on hyvä, koska tässä on lähdeaineisto. Lähdeaineiston avulla aukeaa aika, milloin teos on kirjoitettu: kirjallisuus, mitä silloin on luettu sekä laulut ja muut.

Fedor Dostojevskin Karamazovin veljekset on sen tyypin klassikko, että sitä voi lukea kymmenen vuoden väliajoin. Se on kuin vanha ystävä. Pystyn tämän kirjan avulla tajuamaan, mitä mulle on tapahtunut kymmenessä vuodessa sen perusteella, mitkä asiat kirjasta nousevat esiin. Myös näyttelijän työn näkökulmasta tämä on perusteos, jossa mennään syvälle ihmisen sielunrakenteisiin.

Virtanen on julkaissut tänä syksynä myös romaanin Hevosen taju. Kirja on toinen Virtasen kirjoittama. Aikaisempi Menkää mielenhäiriöön julkaistiin vuonna 2001. Näyttelijä paljastaa hevosaiheen olevan hänelle rakas, sillä hän on ratsastanut ammattilaisena. Hän kertoo tehneensä 46 vuoden tutkimuksen aiheeseen.

– Tuntui luontevalta sijoittaa tähän viitekehykseen se, minkälaisena maailman ja ihmiset näkee, Virtanen summaa.

Kirjapiiri AVAlla lauantaisin klo 17.30. Uusinnat maanantaisin klo 23.00.

Lue myös:

    Uusimmat