Lukashenkan hirmuhallintoa paennut lupaus sai tylyn kohtelun – Justyna Kowalczyk lähti ovet paukkuen

Norjan Dagbladet kertoi perjantaina, että maastohiihdon kaksinkertainen olympiavoittaja Justyna Kovalczyk-Tekieli jätti tehtävänsä Puolan ampumahiihtoliiton urheilujohtajana. Nyt hän kertoi puolalaislehti Onetille, mikä oli päätöksen taustalla.

Viime vuoden maaliskuusta lähtien liitossa työskennelleen Kovalczyk-Tekielin mukana tehtävänsä jätti kolme muuta johtotehtävissä ollutta henkilöä. Entisen huippuhiihtäjän eron päällimmäinen syy oli Dalidovitshin perheen tapaus. 

Kaikki alkoi viime talvena, kun 17-vuotias hiihtolupaus Darja Dalidovitsh joutui pakenemaan perheensä kanssa kotimaastaan Valko-Venäjältä. Dalidovitshin isä Sjarhei on kuudet olympiakisat käynyt entinen maastohiihtäjä ja hän ylsi parhaimmillaan viidenneksi Sotshin olympialaisissa 2014.

Perhe joutui pakenemaan maasta, sillä he ovat aktiivisesti vastustaneet Valko-Venäjän diktaattoria Aljaksandr Lukashenkaa ja pelkäsivät viranomaisten mahdollisia toimia. Perhe on puhunut aktiivisesti sen puolesta, että Lukashenkan vuoden 2020 valinta maan johtoon oli vilpillinen.

Perheen isä Sjarhei kertoi Reutersille helmikuussa, että tytär Darjalta oli viety oikeus kilpailemiseen. Puolassa perheen otti huomaansa juurikin Kovalczyk, joka rohkaisi nuorta hiihtolupausta kokeilemaan ampumahiihtoa ja kutsui hänet harjoittelemaan Puolan juniorimaajoukkueen kanssa.

– Darja kehittyi nopeasti vaikeista lähtökohdista huolimatta, hän joutui pakkaamaan ja jättämään kaikki ystävänsä muutamassa päivässä. Sen jälkeen hän tuli tänne osaamatta sanaakaan puolaa. Näin hänet harjoituksissa ja hänellä on todella paljon potentiaalia. Vain muutaman viikon ammuntaharjoittelun jälkeen hän oli kolmas Puolan juniorimestaruuskisojen sprintissä. Se osoitti hänen potentiaalinsa, Kovalczyk-Tekieli kertoi.

Darja Dalidovitsh oli myös halukas hakemaan Puolan kansalaisuutta tulevaisuudessa. Puolan ampumahiihtoliiton tuolloinen puheenjohtaja Zbigniew Waskiewicz, Kovalczyk-Tekieli sekä valmentaja Lukasz Slonina olivat kaikki positiivisella mielellä sen suhteen, että Dalidovitsh harjoittelisi Puolan juniorimaajoukkueen kanssa.

Kowalczyk-Tekielin mukaan yksikään kolmikosta ei ole muuttanut mieltään asiassa. Kaikki kuitenkin muuttui, kun Waskiewiczin korvasi uusi puheenjohtaja ja Dalidovitshia kiellettiin harjoittelemasta joukkueen kanssa. Dalidovitshin isä ja Kovalczyk molemmat järkyttyivät tapahtuneesta. 

– Sjarhei oli hyvin kiitollinen Darjan saamasta mahdollisuudesta. Waskiewiczin pestin päättymisen jälkeen pidin huolta Dalidovitshin perheestä. Sitten tapahtui näin. Olen todella surullinen, että tällainen päätös on tehty, että Darja ei saa harjoitella Puolan joukkueen kanssa, Kowalczyk-Tekieli totesi.

– Hänen auttamisella on tulevaisuudessa enemmän hyötyä kuin haittaa. Puolan joukkueen tytöt saivat kunnianhimoisen ja vahvan harjoittelutoverin. Latvian Patricija Eiduk harjoitteli aiemmin joukkueen mukana ja se hyödytti molempia osapuolia. Tämä tapaus on surullinen ja Darjan kohtelu on vastenmielistä, Kowalczyk-Tekieli sanoi.

Davidovitshin perheen tapauksen lisäksi Kowalczykillä oli vaikeuksia työskennellä uuden hallinnon kanssa. Aiemman puheenjohtajan kanssa puolalaisella oli ollut enemmän vapauksia työnteon suhteen. Uuden puhenjohtajan Joanna Badaczin kanssa asiat sujuivat hyvin, mutta uuden hallituksen kanssa toimiminen ei ollut mahdollista.

39-vuotias puolalainen keräsi urallaan 13 arvokisamitalia, joista neljä on kultaisia. Hän voitti maailmancupin kokonaiskisan neljästi. Kowalczyk-Tekielin ura päättyi vuonna 2019.

Lue myös:

    Uusimmat