WADA:n suomalaispomo sai ensimmäisenä salatun faksin hetki ennen Lahden dopingskandaalia – teki karun päätöksen kyyneleet silmissä

1:18
Videolla toimittaja Jari Porttila kertoo, kuinka Mika Myllylä avautui tuohtuneena: "Mihin ihmeeseen he tarvitsevat minun verta?"

WADA:n entinen pääsihteeri kertoo, että Jari Isometsän selitykset eivät häneen tehonneet. 

Harri Syväsalmi, 70, sai keskiviikkona 28. helmikuuta vuonna 2001 Lahdessa järjestettyjen hiihtolajien MM-kisojen jälkeen salatun faksin.

Faksiin oli merkitty laboratoriossa testattujen dopingnäytteiden koodinumerot sekä niihin yhteydessä olevien hiihtäjien nimet.

Nimet olivat tuttuja. Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Virpi Kuitunen ja Milla Jauho.

Syväsalmi oli käytännössä ensimmäinen, joka sai tietää, että suomalainen hiihto ajautuu seuraavaksi jättimäiseen skandaaliin.

– Ensimmäinen ajatus oli valtava järkytys. Kyllä siinä tippa tuli silmään, kun näin ne nimet, Syväsalmi muistelee.

Syväsalmi Isometsän selityksistä: "Täyttä paskaa"

Syväsalmi oli Lahden MM-kisojen aikaan Maailman antidopingtoimisto WADA:n entinen pääsihteeri.

Hänen työtään oli käytännössä valvoa, että urheilu on kisoissa rehtiä ja, että tarvittavat dopingtestaukset toteutuvat.

Kaksi suomalaista kärysi surullisen kuuluisissa MM-kisoissa jo kisojen aikana. Ensin Jari Isometsänkäry ja kaksi päivää myöhemmin tapahtuneen Janne Immosen käry.

Jo ensimmäinen käry sai WADA:n haistamaan palaneen käryä.

– Seurasin Isometsän tiedotustilaisuuden, nousin tuolista ylös ja taisin noustessa todeta, että täyttä paskaa!

– Paistoi ainakin minulle läpi se kupla siinä kohtaa. Totesin silloin, että jos olisin Suomen joukkueenjohtaja, niin testaisin koko porukan, Syväsalmi muistelee.

Isometsän käry herätti mielenkiinnon

Suomen joukkueenjohtaja Jorma Hyytiä olikin välittömästi yhteydessä Syväsalmeen tiedotustilaisuuden päätyttyä.

Hyytiä sopi Syväsalmen kanssa palaveriin, johon osallistui Suomen hiihtoliiton ylintä johtoa.

Palaverissa Syväsalmi, sekä hänen norjalainen kollegansa Rune Andersen saivat hiihtoliitolta erikoisen toiveen.

– Lajipäällikkö Antti Leppävuori halusi, että koko joukkueen testaus tehtäisiin vasta myöhemmin. Hän sanoi, että lauantai häiritsisi joukkuetta mahdollisimman vähän. 

WADA:n toimintatapoihin kuuluu, ettei testejä ikinä ilmoiteta tarkalleen etukäteen. Leppävuoren toive olikin siinä mielessä erikoinen.

– Kyllä me siinä Runen kanssa katsoimme toisiamme ja nyökyttelimme, että selvä homma. Oli aika helppo arvata, että sitä ei lauantaina heidän kanssa yhteisymmärryksessä tehdä, Syväsalmi kertoo.

Koko Suomen joukkue testiin – norjalainen asialle

WADA halusi selvittää, oliko Isometsän ja Immosen käyttämää Hemohes-plasmanlaajentajaa käytössä Suomen maajoukkueessa laajemminkin.

Leppävuori ei voinut kansalaisuutensa vuoksi selvittää itse asiaa, ja päätti jäävätä itsensä. Hän laittoi norjalaisen Andersenin tutkimaan asiaa.

Andersen oli antanut ymmärtää maajoukkueelle, että testit voitaisiin tehdä viikonlopun aikana.

Andersen laittoi testauksen käyntiin kuitenkin jo pari päivää aikaisemmin: heti miesten viestimaajoukkueen saatua palkinnot seremoniassa.

– Se tehtiin niin ammattimaisesti kuin vain voi tehdä, enkä oilisi voinut parempaa henkilöä siihen löytää.

Testien lopputulos tuli Syväsalmelle faksina kisojen jälkeen: Neljä lisäkäryä Suomen maajoukkueelle. Skandaali oli valmis.

– Näin jälkikäteen ajateltuna on hyvä, että testit tehtiin koko joukkueelle. Jos siinä olisi vain testattu Isometsä ja pari muuta, niin olisi jäänyt aika iso varjo joukkueen ylle. Testattiin myös syyttömät ja se oli viisas toimenpide.

"Puhtaasti yhteensattumien summa Isometsän tiedotustilaisuuteen saakka"

Lahden tapahtumista leviää paljon teorioita, joilta ei ole osittain pystyttä vieläkään katkaisemaan siipiä.

Syväsalmen kuvailee täysin taruksi esimerkiksi sitä, että olisi ollut jokin etukäteinen suunnitelma Suomen maajoukkueen kiinnisaamiseksi.

– Täyttä soopaa. Tämä tapahtumaketju oli puhtaasti yhteensattumien summa Isometsän tiedotustilaisuuteen saakka. Sen jälkeen se alkoi olla suunnitelmallista.

Missä olit, kun Lahden dopingskandaali synkisti Suomen? –jakso MTV3-kanavalla sunnuntaina 15.1. kello 19.30 ja MTV Katsomossa heti.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja