Lue kuinka liikkua seniori-iässä

Matti Heikkilä antoi opastusta Studio55.fin juontajille Markku Veijalaiselle ja Pirjo Haapojalle.

Rasitus kunnolle sopivaksi

Ihmiset rasittavat joskus tietämättään kehoaan väärin. Monet tekevät pitkää työpäivää ja sen vastapainoksi saattavat treenata neljä kertaa viikossa. Sitten he ihmettelevät, kun stressitulokset näyttävät punaista, vaikka he liikkuvat paljon.

On tärkeää, että liikunta vastaa kehon kuntoa. Kunto on ensin rakennettava tiettyyn tasoon, jotta kehoa voi rasittaa lisää.

Seniorikuntoilu

Seniorikuntoilussa lihaskunnon säilyttäminen on ehdottoman tärkeä asia. Lihaskunnon säilyessä pysyvät myös toimintakyky, liikuntakyky ja pääkin kunnossa.

Kun ihminen jää neljän seinän sisälle, häviävät ystävät, sosiaalinen elämä ja monta muuta asiaa. Jokainen pystyy huolehtimaan lihaskunnostaan ja parantamaan sitä oikeantyyppisellä harjoittelulla.

Ikä on pelkkä numero, sillä on vain vähän merkitystä fyysisesti. Lihaskunto palautuu ehkä hiukan hitaammin, mutta se palautuu kuitenkin.

Matti Heikkilä sanoo pelanneensa viime kesänä 86-vuotiaan ystävän kanssa golfia. Ikämies löi hienoja swingejä. Hän kertoi tekevänsä joka aamu kyykkyjä, punnerruksia ja vatsalihasharjoituksia.

Kävely

Senioripuolella ehdoton liikunta on kävely. Pelkkä kävely on vähän käytetty, ei niin trendikäs laji, mutta Suomen kansaa ajatellen se on ylivoimainen ykkönen. Kävelyn teho vain paranee sauvojen kanssa. On tosin huolehdittava, että sauvat ovat oikeanpituiset.

Suomessa on miljoona sauvakävelyn harrastajaa. Sauvat ovat myös turvallisuustekijä ikääntyneelle ihmiselle. Ne mahdollistavat ympärivuotisen kävelyharrastuksen. Matti Heikkilä suosittelee talviliikunnaksi myös potkukelkkailua.

Lihaskunnon kohottaminen

Kevyen hikeä tuottavan liikunnan jälkeen olisi hyvä jollakin tavalla kohottaa lihaskuntoa. Se ei vie päivästä kuin 5–10 minuuttia, ajasta ponnistus ei siis voi olla kiinni.

Alku voi olla vaikeaa, mutta kahden–kolmen viikon kuluttua tajuaa, mitä kehossa alkaa tapahtua. Kaikilla on mahdollisuus parantaa ja ylläpitää hyvää kuntoa.

Studio55.fi/Pirjo Haapoja

Kuva: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja