Löytyisikö mökkitontiltasi malmia?

Kaivosbuumin varjossa monet geologiasta kiinnostuneet yksityishenkilöt tutkivat vakavissaan vanhojen kaivosten ja esiintymien uutta käynnistämistä. Suurten kaivoshankkeiden piilossa Suomessa viritellään myös erikoisia pienimuotoisia kaivoshankkeita.

Yksi mielenkiintoisimmista on Kontiolahden ja Joensuun rajalla sijaitseva Hokan kaivos, jota ollaan nyt ajamassa ylös yksityisin voimin tasan 100 vuoden hiljaiselon jälkeen.

Valtausluvan hakijoita on yksityishenkilöissä kuitenkin vielä suhteellisen vähän, kertoo Tukesin yli-insinööri Tero Liikamaa.

– Viime vuonna meille raportoitiin, että 45 yhtiötä teki malminetsintää. Näistä kymmenen yhtiötä tekee sitä merkittävästi kymmenen yhtiötä, Liikamaa sanoo Huomenta Suomi -ohjelmassa.

– Yksityishenkilöitä on alle kymmenen. Malminetsintä on niin suuria taloudellisia panostuksia vaativaa hommaa, ettei siihen voi ilman todella merkittävää osaamista ryhtyä. Viime vuonna malminetsintään pelkästään investoitiin 88 miljoonaa euroa, se on siis tutkimustoimintaa. Nämä kymmenen yhtiötä panostivat tästä summasta noin 80 prosenttia.

Tästä syystä malminetsintään tullaan usein ulkomailta. Liikamaa sanoo kuitenkin, että hakemusmäärä on pysynyt samana tänä vuonna kuin aikaisempinakin.

Kallioperää saa tutkia se, joka saa luvan viranomaiselta valtauksen ja malminetsintäluvan kautta.

– 150 metriä lähemmäs kenenkään kesämökkiä ei kuitenkaan saa tulla tutkimaan. Jokaisella kesämökkeilijällä on siis suojavyöhyke kyllä. Eli malminetsintä ei vie keneltäkään mitään oikeuksia, muistuttaa Liikamaa.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat