Yhä harvemmalla nuorella aikuisella on mahdollisuus omistusasuntoon – Näin monella alle kolmekymppisellä on asuntolainaa

Yhä harvempi nuori pääsee kiinni omistusasuntoon 1:49
Video: Näin nuorten aikuisten tilanne asuntomarkkinoilla on muuttunut

Asuntovelallisten määrä nuorten aikuisen parissa on laskenut edelleen, kertoo Tilastokeskus. Asuntomarkkinoita pitkään seuranneen ekonomistin mukaan taustalla on useita syitä, joiden vuoksi nuorten on yhä vaikeampi päästä kiinni omistusasumiseen.

Haave omistusasunnosta vaikuttaa karkaavan kauas yhä useammalta nuorelta aikuiselta. Tilastokeskuksen mukaan alle kolmekymppisten asuntovelallisten määrä pieneni viime vuonna entisestään.

Kun vielä vuonna 2011 alle kolmekymppisistä noin 23 prosentilla oli lainaa omistusasuntoa varten, oli vastaava luku 12,8 prosenttia vuoden 2022 lopussa.

– Kyllä tämä kehitys kertoo siitä, että yhä suurempi osa nuorista ikäluokista on jäänyt sivuun omistusasuntopolusta verrattuna aikaisempaan. Tämä vahvistaa samaa kuvaa, mitä muutkin tilastot kertovat, eli ensiasunnon ostajien keski-ikä on noussut 27:stä ikävuodesta jo sinne 30:een ikävuoteen, sanoo pitkään asuntomarkkinoita seurannut pääekonomisti Juhana Brotherus Suomen Yrittäjistä.

Omistusasujien osuuden pudotus näkyy myös 30-39-vuotiaiden ikäluokassa. Vuonna 2011 reilulla 58 prosentilla oli omistusasuntolainaa, mutta viime vuoden lopulla osuus oli pudonnut noin 47:ään prosenttiin. Sen sijaan vanhemmisa ikäluokissa, etenkin 40-59-vuotiaiden parissa, on omistusasumisen osuus pysynyt edellisvuosien tasolla.

Nuorten heikentyneet mahdollisuudet päästä kiinni omistusasuntoon näkyvät laajemminkin talouden mittareissa. Suomen Asiakastieto kertoi alkuviikosta, että maksuhäiriömerkintöjen määrä on kasvanut alkuvuonna.  

– Meillä on finanssikriisistä alkaen säädelty asuntovelkaantumista yhä tiukemmin, ja sillä on saatu asuntovelkaantumista laskuun vuodesta 2012 lähtien. Toisaalta kulutusluotot, pikavipit ja varjopankkitoiminta on kasvanut ja sieltä on tullut näitä maksuhäiriöitä yhä enemmän. Ja toki yleisessä asuntovelkaantumisen laskussa on se piirre, että kun nuoret eivät ole siellä markkinoilla, niin asunnot päätyvät yhä harvempien käsiin, Brotherus sanoo.

Nopeasti nousseet korot ovat tehneet markkinoille tulosta vaikeaa etenkin ensiasunnon ostajille. Tosin jotain myönteistäkin voi Brotheruksen mukaan markkinoilla nähdä: asuntoja ei viedä käsistä kuten vielä pari vuotta sitten, joten tarjontaa on paljon ja hinnoista on mahdollista tinkiä.

– Ensiasunnon ostajilla on nyt paremmat mahdollisuudet tutustua tarjontaan rauhassa. Toki pääasiat tulevat edelleen perusasioista: oma taloudellinen tilanne, omat asumisen tarpeet ja tulevaisuuden odotukset. Niiden pohjalle lähtisin itse rakentamaan, Brotherus toteaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat