Louna-tyttö kiidätettiin mummolasta päivystykseen ja lapsiperheen elämä muuttui – tuore dokumentti näyttää, millaista on Uuden lastensairaalan arki

Miksi ykköstyypin diabetes yleistyy lapsilla? 7:59

Louna-tytön tavallinen viikonloppu mummolassa päättyi odottamattomalla tavalla, kun hänet jouduttiin kiidättämään ambulanssilla Uuteen lastensairaalaan Helsingissä. Lounan verensokeri oli kohonnut suuriin lukemiin.

– Koko sen syksyn oli ollut olo, että kaikki ei ole kohdallaan, muttei jotenkin osannut sanoa, mikä on ongelma, Lounan mamma Elina Laavi kertoo.

Kun Louna tuotiin Uuden lastensairaalan päivystykseen, Laavi oli ovilla odottamassa häntä.

– Meitä kumpaakin alkoi itkettää, ja sanoin Lounalle, ettei ole mitään hätää.

Uusi lastensairaala sai ensimmäiset potilaansa 2018

Louna on yksi lapsista, joita on hoidettu vuonna 2018 avatussa Uudessa lastensairaalassa, ja hänen tarinansa on mukana sairaalasta kertovassa uudessa dokumenttielokuvassa Uusi lastensairaala – lahja Suomen lapsille.

Dokumentti näyttää uuden sairaalan arkea ja kertoo sen monivaiheisesta taustasta.

Kipeästi tarvittu uusi lastensairaala rahoitettiin poikkeuksellisella tavalla. Sairaalan 184,5 miljoonan euron rakennuskuluista tavalliset suomalaiset sekä suomalaiset yritykset ja säätiöt kustansivat lahjoitusvaroin lähes 40 miljoonaa euroa.

Sairaala korvasi Helsingin Meilahden lähes satavuotiaan Lastenlinnan ja Lastenklinikan, jotka olivat päässeet rapistumaan pahoin.

Lapsiperheen arki muuttui

Kun Louna kiidätettiin Uuteen lastensairaalaan, Laavi soitti Lounan toiselle äidille Elisa Jokelinille, joka oli ollut työmatkalla Espanjassa. Hän keskeytti työmatkan ja palasi Suomeen.

– Sairaalassa odotti pieni tyttö, jolla oli tippa, Jokelin kertoo.

Lounalla todettiin tutkimusten jälkeen sairaalassa ykköstyypin diabetes.

– Kun lähdin työmatkalle, minulla oli kaksi tervettä lasta. Kun palasin, toisella olikin diabetes.

Ykköstyypin diabetes toi Lounan perheelle paljon uutta opeteltavaa.

– Otin sen niin, että tämä on vain hoidettava, Laavi sanoo. 

Louna on vieraillut Uudessa lastensairaalassa säännöllisesti sen jälkeen, kun hän sai diabetesdiagnoosin.

Diabeteksen hoito on vain yksi osa Uudessa lastensairaalassa tehtävää työtä. Sairaalassa hoidetaan lapsia ympäri Suomen, ja edustettuina ovat kaikki lasten lääketieteen erikoisalat ja hoidetaan sairaudet aina vaikeista kehityshäiriöistä murtumiin.

Uusi lastensairaala – lahja Suomen lapsille MTV3-kanavalla tiistiana 19.3. klo 20.00. Ohjelma on katsottavissa myös mtv-palvelussa ja C Moressa.

Lue myös:

    Uusimmat