Toinen identtisistä kaksosista ei kasvanut – vihdoin löytyi syy ja taapero pääsi kiireelliseen leikkausjonoon

Joka kolmas lapsi on jonottanut leikkausta yli lakisääteisen puoli vuotta - tällainen on Eevertti-pojan tarina 4:33
Joka kolmas lapsi on jonottanut leikkausta yli lakisääteisen puoli vuotta – tällainen on Eevertti-pojan tarina.

Sydänleikkaukseen odottava Eevert kärsi toistuvasti raskaista infektioista. Lopulta syyksi paljastui eteisväliseinäaukko ja läppävika. Onnettomassa tilanteessa on aika onnekas olo, toteaa Eevertin äiti MTV Uutisille.

– Lapsi on toinen kaksosista ja hän ei kasva samalla tavalla eikä jaksa yhtä hyvin. Sai syyn sille, että miksi lapsi on kokoajan sairas. Se oli ihan valtava helpotus. Vaikkakin voisi ajatella, että se diagnoosi on myös pelottava asia, kertoo tamperelainen Annamari Rinne.

MTV Uutiset on kertonut vuoden sisään Uuden Lastensairaalan harvinaisen paisuneista leikkausjonoista ja nyt viime aikoina jonojen onnistuneista purkutalkoista. Eevert odottaa nyt kolmen kuukauden kiire -jonossa.

– Leikkaus on odotettavissa joulukuussa.

Odottaminen tuntuu pitkältä ja leikkaus pyörii mielessä.

– Pojat olivat juuri aloittaneet päiväkodissa. Nyt he ovat taas kotona, kun pitää infektioita vältellä. Jos vaikka tulisi peruutusaika ja poika olisi flunssassa, niin silloinhan ei leikata.

Tanska tuli esiin diagnoosin yhteydessä

MTV Uutiset kertoi talvella, että sydänlasten leikkausjono on paisunut niin pahaksi, että Uusi Lastensairaala ryhtyy yhteistyöhön Tanskan kanssa.

Tuliko Tanska esiin teidän tapauksessanne?

– Tuli siten, että kun diagnoosi saatiin, niin lääkäri sanoi, että just nyt tilanne on niin hyvä, että saadaan hoidettua Suomessa. Mutta aikaa ei saa hyvissä ajoin etukäteen, että niitä täytetään viime tipassa, sanoo Rinne.

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat. Miten sote pelastetaan? Juttuvinkit joonas.lepisto(@)mtv.fi.

"Hänestä on odotettavissa aivan terve lapsi"

Miltä Eevertin tulevaisuus näyttää?

Tästäkin pienestä pitäisi saada kaksosensa kaltainen poika. Hänestä on odotettavissa aivan terve lapsi.

Päällimmäisenä on kiitollisuus.

– Onnettomassa tilanteessa on aika onnekas olo, Rinne kiteyttää.

Uusi Lastensairaala selätti sydänkriisin, mutta arki pyörii vain neljällä kirurgilla 15:42
Vasta sairaalan johtajan omavalvontailmoitus herätti hädän keskellä, mutta sydänlasten leikkausjonon purkuun löytyy myöskin yllättävä syy.

Lue myös:

    Uusimmat