Mainos

Loppu turvattomille ja ruuhkaisille yhteispäivystyksille: Lapsiperheille oma päivystys

2:03

Monet keskussairaalat suunnittelevat, mutta Keski-Pohjanmaan keskussairaala ennätti toteuttamaan ensimmäisenä Suomessa lapsiperheiden ympärivuorokautisen päivystyksen.

Tähän saakka vain HYKS:issä on ollut yksi laaja päivystys lapsipotilaille. Taustalla on vuodenvaihteessa voimaanastuva päivystysasetus, joka edellyttää lapsille turvallista ja tasokasta päivystystä myös keskussairaaloissa.

– Yhteispäivystykset ovat usein aika ruuhkaisia ja levottomia, kertoo Lasten päivystyksen ylilääkäri Andreas Blanco Sequeiros Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa.

Tämän viikon ajan käytössä ollut lasten päivystys on osoittanut heti tarpeellisuutensa.

– Perheet ovat kyllä olleet hyvin tyytyväisiä, kertoo Sequieros.

Jani ja Jonna Aro toivat kolmikuisen poikansa lasten päivystykseen flunssan vuoksi. Ruuhkaisen yhteispäivystyksen sijaan perhe ohjattiin lasten päivystykseen, jossa iloiset värit, lelulaatikot ja rauhalliset odotustilat tuovat mieleen lähinnä neuvolan. Kun tilat sijaitsevat lähellä synnytysosastoa ja lastenosastoa, ne ovat jo tuttuja lapsiperheille muilta käynneiltä.

– Kyllähän tässä tulee synergiaetua, kun koulutettu ja lapsiperheisiin tottunut henkilöstö palvelee myös päivystyksessä. Voi olla että turhia odotuksia ja kokeita jää poiskin, kun kokenut henkilöstö erottaa nopeammin mistä on kyse, arvioi Sequieros.

Synnytys- ja lastenosastolla on joka tapauksessa lastenlääkäripäivystys, nyt yöt ovat vain kiireisempiä?

– Aivan, sama lääkärijoukko hoitaa myös lasten päivystyksen, kertoo Sequieros.

Tulossa muuallekin

Voisi kuvitella, että lapsiperheet ovat palvelun tyytyväisiä, sillä nettipalstoilla perheet moittivat jatkuvasti tuntikausien jonotusta sairaaloiden päivystyksessä.

– Onhan tämä julkista palvelua ja meidän tehtävämme on tuottaa perheille hyviä palveluita, sanoo Sequieros.

Päivystysasetus vauhdittaa

Taustalla on paitsi tuleva päivystysasetus, myös sairaaloiden halu pitää kiinni yksityiselle sektorille  karkaavista lapsiperheistä. Arviolta 40 prosenttia lapsiperheistä käyttää jo yksityisiä palveluja.

– Tänne voivat nyt tulla kaikki lapsiperheet, eikä lähetettä tarvita, kertoo palvelualuejohtaja Heidi Pettersson.

Myöskään sairaalapiirien rajat eivät ole esteenä.

– Ei, tämä on avoin kaikille, vakuuttaa Pettersson. 

Jani ja Jonna Aron Julius-vauva pääsee puolen tunnin jonotuksen jälkeen lastenlääkärin tutkittavaksi. Kyseessä on flunssa, joka ei vaadi kotihoidon lisäksi muuta erityistä. Perhe on tyytyväinen saamaansa palveluun.

– Kyllähän se tuo varmuutta, kun pääsee lastenlääkärin vastaanotolle. Nyt voi mennä rauhallisin mielin kotiin, sanoo Jonna Aro.

Juttua muokattu 10.10. klo 9.22. Korjattu ylilääkäri Andreas Blanco Sequeirosin nimen kirjoitusasu.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.