Lomavinkit talviseen Viroon – päiväksi, viikonlopuksi ja viikoksi

Etelänaapurimme kaunis luonto, laadukkaat kylpyläpalvelut, mielenkiintoiset kulttuuritapahtumat, uudet perhekohteet, hyvät ja edulliset ostosmahdollisuudet sekä tietenkin sijainti tekevät Virosta kiinnostavan matkakohteen. Visit Estonia listasi hiihtolomailijoille ja muille talvella Viroon suuntaaville parhaat vinkit päiväretkille, viikonloppumatkoille ja koko viikon pituisille reissuille. 

Viron suosio suomalaisten keskuudessa jatkaa tasaista kasvuaan. Viime vuonna Virossa yöpyi yhteensä 915 540 suomalaista, mikä on 2 prosenttia enemmän kuin vuonna 2013. Suomalaismatkailijat ovatkin Viron suurin turistiryhmä, sillä peräti 46 prosenttia maassa viime vuonna yöpyneistä matkailijoista oli suomalaisia.

Päivä Tallinnassa

Vaikka piipahtaisit Virossa vain päiväretken verran, voit nauttia lukuisista Tallinnan talviaktiviteeteista. Talvikeleistä riippumatta Tallinnan kylpylät ja kauneushoitolat tarjoavat hetken rentoutumiselle – ja monissa paikoissa on myös erityisesti miehille ja lapsille suunnattuja hoitoja. Ihanaa hemmotteluhetkeä kannattaa jatkaa veden kielelle tuovalla herkkuhetkellä: kylpylöissä sijaitsevien ravintoloiden lisäksi maistuvia herkkuja saat myös Tallinnan tunnelmallisista kahviloista ja tasokkaista ravintoloista.

Kulttuurinnälkäisille Tallinnassa on monenlaista tekemistä konserteista näyttelyihin. Esimerkiksi Lentosataman merimuseossa on heinäkuulle asti interaktiivinen Ui tai uppoa -näyttely, jossa suuriin merikontteihin pystytetyissä näyttelykohteissa pääsee kokemaan, miten luonnonvoimat käyttäytyvät merellä ja miten ne ovat vaikuttaneet merenkulun historiaan. 

Lisäksi 13.–22. helmikuuta Tallinnassa järjestetään perinteiset talvifestivaalit. Kyseessä on klassisen musiikin tapahtuma, jossa Viron huippumuusikot ja kansainväliset vieraat esittävät musiikkia teeman ”Nosta katseesi ja avaa sydämesi” merkeissä. Konserteilla kerätään varoja lahjakkaiden virolaismuusikoiden instrumenttihankintojen tukemiseen.

Aktiivisempaa menoa kaipaavat pääsevät ulkoilemaan aivan kaupungin sydämessä. Harjukadulla keskellä Vanhaakaupunkia sekä Piritan ja Nõmmen kaupunginosissa on luistelukentät, joilla voi ulkoilun ohessa ihailla talvista kaupunkia. Molemmilta kentiltä voit myös vuokrata luistimet käyttöösi. Muita talvilajeja, kuten snowtubingia ja laskettelua, pääsee harrastamaan aivan keskustan läheisyydessä Tallinnan laulukentän talvikeskuksessa. Kaikki tarvittavat välineet voi vuokrata keskuksesta.

Viikonloppu Virossa

Jos vietät Virossa muutaman päivän, ehdit helposti pääkaupungin ulkopuolelle, sillä etäisyydet ovat etelänaapurissamme hyvin lyhyitä. Esimerkiksi Tarttoon pääsee junalla Tallinnasta parissa tunnissa. Toinen vaihtoehto on lentää Flybellä Etelä-Viron kulttuurikaupunkiin suoraan Helsingistä alle tunnissa.

Eteläinen Viro on mahtava kohde helmikuussa, sillä seudun upeiden ulkoilumahdollisuuksien lisäksi Tartossa hemmotellaan herkkusuita. Herkullinen Tartto -tapahtumassa on koko helmikuun tarjolla maukasta paikallista ruokaa. Tapahtumassa on mukana yksitoista tarttolaista ravintolaa, jotka tarjoavat perusmenunsa lisäksi tapahtumaa varten suunnitellun kolmen ruokalajin erikoismenun hintaan 18 euroa.

Lisäksi Tarton lähistöllä sijaitsee Viron talvipääkaupunki Otepää, joka tarjoaa ihanteellisen ympäristön niin aktiivilomailuun kuin rentoutumiseen. Pühajärven kylpylä- ja lomakeskuksessa voit nauttia erilaisista hemmotteluhoidoista ja terveyspalveluista, kun taas Tehvandin ja Käärikun hiihtokeskuksissa pääset ulkoilma-aktiviteettien makuun. Otepäällä on mahdollista hiihtämisen ja laskettelun lisäksi muun muassa kokeilla avantouintia, huristella moottorikelkalla tai vaeltaa talvisessa luonnossa.

Otepäällä järjestetään talven mittaan myös tapahtumia, joista tunnetuin on kansainväliseen Wordloppet-sarjaan kuuluva Tarton hiihtomaraton. Maratonille starttaa 15. helmikuuta noin kymmenentuhatta hiihtäjää. Toinen mielenkiintoinen talvitapahtuma on 22. helmikuuta järjestettävä Otepään saunamaraton, jossa osallistuvien joukkueiden tehtävänä on käydä kuuden tunnin aikana mahdollisimman monissa Otepään seudun saunoissa.

Viikko eri puolilla etelänaapuria

Viikon aikana Viroa ehtii kiertää jo laajemminkin – varsinkin jos on liikkeellä autolla. Tallinnan ja eteläisen Viron lisäksi mielenkiintoisia kohteita on niin lännessä kuin idässä.

Viron länsirannikolla talvinen kylpyläkaupunki Haapsalu tarjoaa hemmottelun lisäksi myös kulttuuria: Haapsalussa ja sen lähialueilla pääsee nyt yhdellä lipulla kuuteen museoon (aikuiset 10 euroa ja lapset 5 euroa). Yhteiseen lippujärjestelmään kuuluvat Astrid Lindgrenin kirjojen kuvittajan Ilon Wiklandin mukaan nimetty lasten teemakeskus Ilonin Ihmemaa, Haapsalun piispanlinna, Haapsalun raatihuone, Viron rautatiemuseo, viestintämuseo ja taiteilija Ants Laikmaan talomuseo. Lipun voi hankkia kaikista näistä museoista, ja se on voimassa kolme kuukautta.

Itäisessä Virossa, vajaan parin tunnin ajomatkan päässä Tallinnasta sijaitsee Kiviõlin seikkailukeskus, joka talviaikaan muuntautuu suosituksi hiihtokeskukseksi. Hiihtokeskuksessa ovat Viron pisimmät laskettelurinteet, jännittävä lumilautailupuisto ja snowtubing-rata. Kiviõlissa avajaisia vietetään 20.–22. helmikuuta, ja samalla järjestetään myös Viron suurin lumilautailutapahtuma Estonian Open Slopestyle. Tapahtuman aikana hiihtokeskuksen valloittavat kansainväliset huippulaskijat, livebändit ja iloinen meininki.

Lähde: Visit Estonia

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat