Loman päätteeksi hoitoon juomisen takia? ”Pahin merkki on tarve krapularyypylle”

Mikäpä olisi parempi janojuoma aurinkoisena kesäpäivänä kuin kuohuva oluttuoppi? Ja pitäisikö ottaa vielä illalla lasi viiniä ruoan kanssa? Lomajuomisesta puhutaan silloin, kun kesäloman aikana juodaan enemmän alkoholia kuin arkena.

A-klinikkasäätiön ylilääkäri Pekka Salmela sanoo, että juominen lähtee lomalla monella suomalaisella käsistä, sillä suurin juomista rajoittava tekijä on kontrolli.

Silloin, kun ollaan työssä, ei ryypätä.

Salmela sanoo, että kulttuuri on tärkeä tekijä suomalaisten ryyppäämisessä.

Alkoholi on arkipäiväistynyt. Monet ajattelevat, että nyt nollataan kunnolla. Se on muka tapa pitää hauskaa. Uskon, että siinä on aika paljon mielikuvamaailmaa mukana.

Lomalla alkoholi maistuu ja loman päätteeksi täytyy hakeutua jopa hoitoon, että saadaan korkki kiinni ja päästään takaisin töihin. Ryyppyputki näkyy ennen kaikkea henkisenä uupumuksena, mutta se vaikuttaa myös fysiikkaan.

Juominen huonontaa nukkumista, mikä näkyy niin fyysisen kuin henkisenkin suorituskyvyn heikkenemisenä.

Omasta juomisesta tulisi huolestua, jos lopettaminen on vaikeaa.

Sen huomaa siitä, kun rupeaa maistumaan. Pahin merkki on tarve krapularyypylle. Se kertoo siitä, että vieroitusoireet ovat kovat ja tällöin ollaan jo vaarallisella alueella.

Oman terveyden tuhoamisen lisäksi Salmela mainitsee, että ryyppääminen voi myös johtaa sellaiseen käytökseen, jota selvin päin kavahtaisi. Humalassa lisääntyvät niin tapaturmat kuin väkivaltaisuuskin.

Kontrolli heikkenee ja arviointi niin itsensä kuin muidenkin suhteen saattaa mennä pahasti pieleen.

Korkki kiinni!

Ongelmajuomista ei välttämättä tunnista itse, vaan läheiset voivat joutua huomauttamaan lisääntyneestä juomisesta. Salmela kannustaakin ihmisiä rohkeasti puhumaan läheiselle loukkaantumisen uhallakin.

Kyllähän sanoja maailmaan mahtuu. Ihmiset saattavat kyllä loukkaantua, mutta joku ajatuksen siemen jää itämään.

Päihdeongelmiin kuuluu se, että ongelma kielletään kokonaan. Ihminen ei välttämättä myöskään ymmärrä, että äkkiä alkaneet fyysiset oireet johtuvat alkoholista.

Jos tulee esimerkiksi sydämentykytyksiä, rintakipua, vatsaongelmia, päänsärkyä tai pahoinvointia, ihmiset eivät yksinkertaisesti tajua, että nämä ovatkin viinasta johtuvia oireita.

Hyvä tapa tarkkailla omaa juomista on pitää siitä kirjaa. Salmela sanoo, että ihmiset tuppaavat vähättelemään juomistaan, mutta totuutta ei voi paeta, kun juomiset on dokumentoitu tarkasti.

Jos omat voimat eivät riitä ryyppyputken katkaisemiseen, monenlaista apua on saatavilla. Joskus avuksi riittää jo se, että saa puhua ongelmasta toiselle ihmiselle. Salmela muistuttaa, että avuntarvetta ei tarvitse hävetä, sillä kohtalotovereita löytyy useita.

Apua voi hakea esimerkiksi työterveyslääkäriltä, mutta vertaistuen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Se, että joku tukee ja kulkee rinnalla, on äärettömän tärkeää.

Lopuksi Salmela huomauttaa, että on paljon parempiakin tapoja kuluttaa kesäloma kuin ryyppääminen.

Juopunut läheinen ei ole kenenkään mielestä hauska. Jos et ajattele itseäsi, ajattele edes muita.

Lue myös:

    Uusimmat