Lomalle, lomps! Suomalaiset ilakoivat loman alkamisesta Facebookissa

Selvityksen mukaan suomalaiset pitävät taukoa myös sosiaalisesta mediasta lomaillessaan. Valtaosa niistäkin, jotka eivät vieraannuta itseään sosiaalisesta mediasta loman ajaksi, tekee päivityksiä vain joka toinen päivä tai harvemmin.

Näin suomalaiset käyttävät sosiaalista mediaa lomalla:

43 prosenttia ei tee päivityksiä lomaillessaan

23 prosenttia suomalaisista kirjoittaa päivityksiä lomastaan

23 prosenttia suomalaisista lataa lomallaan kuvia 

21 prosenttia suomalaisista ei käytä sosiaalista mediaa laisinkaan

2 prosenttia lataa lomavideoitaan SoMeen

Matkahakukone momondo.fin selvityksen mukaan puolet suomalaisista ei käytä sosiaalista mediaa lainkaan lomallaan. Vain 19 prosenttia suomalaisista postaa, siis julkaisee, jotakin lomaltaan päivittäin tai useammin.

– Suomalaiset lomailevat paljon kesämökeillään, eikä kaikilla ole mökillä sähköä saati internetyhteyttä. Lisäksi moni suomalainen tekee tietoisen valinnan rauhoittua eikä kyttää sosiaalista mediaa lomansa aikana, sanoo momondon edustaja Lasse Skole Hansen

– Moni suomalainen on myös kuullut kauhutarinoita ulkomaan lomamatkojen aikana kertyneistä jättimäisistä puhelinlaskuista, kun datayhteys onkin jäänyt vahingossa päälle. Suomalaiset ovatkin oppineet välttämään netin käyttöä ulkomailla, vaikkakin roaming-hintoja on jatkuvasti alennettu viime aikoina, Hansen jatkaa. 

Mitä lomakuville tehdään?

Usein lomalla, varsinkin ulkomaanmatkoilla, räpsitään kameran muisti täyteen kuvia – mutta mitä kuville tapahtuu loman jälkeen? Monista saattaa kesällä Facebookia selatessa tuntua, että kaikki ovat jakaneet omat lomakuvansa palveluun. Tutkimuksen mukaan yllättäen vain viidennes suomalaisista lataa lomakuvansa sosiaaliseen mediaan. 

Suurin osa suomalaisista kuitenkin palaa lomakuviinsa vielä lomansa jälkeenkin. Vain seitsemän prosenttia vastaajista myöntää, ettei tee kuvilla mitään lomalta palattuaan. Yleisimmät kuvien käyttötarkoitukset liittyvät lomamuistojen esittelemiseen tutuille: sosiaaliseen mediaan lataamisen ohella suomalaisista lähes puolet näyttää lomakuvansa ystävilleen ja perheelleen. 

Sosiaalista mediaa lomallaankin käyttävät suomalaiset tekevät eniten lomapostauksia lomansa aikana (72 %) ja sen jälkeen (68 %). 40 prosenttia ilmoittaa sosiaaliseen mediaan myös lähestyvästä lomastaan – enemmän kuin muissa tutkimuksen maissa, joissa keskimäärin vain 25 prosenttia ilakoi SoMessa lomastaan etukäteen. 

Suomalaisten postaukset jakautuvat tasaisesti kuvien ja kirjallisten päivitysten kesken: molempia tekee 23 prosenttia lomasomettajista. Vain murto-osa lataa lomavideoita sosiaaliseen mediaan. 

Huomionarvoista on sekin, että kaikista suomalaisvastaajista viidennes ei käytä Facebookia, Twitteriä tai muuta sosiaalista mediaa lainkaan – ei lomaillessa eikä muutenkaan.

Tutkimukseen osallistuneista vain ranskalaiset käyttävät sosiaalista mediaa vieläkin vähemmän: heistä 27 prosenttia ei kuulu mihinkään sosiaalisen median verkostoon. Muissa Pohjoismaissa puolestaan sosiaalinen media on suositumpaa kuin Suomessa: ruotsalaisista vain 12 prosenttia, tanskalaisista 14 prosenttia ja norjalaisista 10 prosenttia kertoo, ettei käytä sosiaalista mediaa lainkaan. 

Entäs ne lomakuvat?

47 prosenttia suomalaisista näyttää lomakuviaan ystävilleen ja perheelleen

20 prosenttia lataa kuvansa sosiaaliseen mediaan

18 prosenttia tulostaa kuvat ja laittaa ne albumiin

24 prosenttia keksii jonkin muun käyttötarkoituksen 

7 prosenttia ei tee kuvillaan mitään 

6 prosenttia ei ota kuvia

6 prosenttia ei tiedä, mitä tekee lomakuvillaan


Matkahakukone momondo toteutti kansainvälisen kyselyn matkailutottumuksista ja matkailun trendeistä online-tutkimuksena Research Now -paneelin kautta. Kysely toteutettiin 9.–19. tammikuuta 2014, ja siihen osallistui 1 032 iältään 18–65-vuotiasta suomalaista. Kysely on maantieteellisesti sekä ikä- ja sukupuolijakaumaltaan väestöedustava.

Suomen lisäksi kysely toteutettiin 11 muussa maassa: Ruotsissa, Norjassa, Tanskassa, Saksassa, Hollannissa, Italiassa, Espanjassa, Ranskassa, Iso-Britanniassa, Venäjällä ja Yhdysvalloissa.  

Lue myös:

    Uusimmat