Loma-asunnolla ei kaivata pihatöitä

Suuret terassit ja isot ikkunat hallitsevat nyt kesämökkejä. Mökeistä löytyy nykyään myös työhuoneet.

Kalajoen upeat hiekkarannat ja harvinaiset hiekkadyynit toimivat tänä kesänä loma-asuntomessujen päänäyttämönä. Neljäntoista kilometrin hiekkaranta on lähes luonnontilainen, mutta loma-asuntoalueelle on avattu luonnonlähteistä pulppuavia lampia, joten veden äärelle on päästy rakentamaan myös Kalajoella.

– Tämä paikkahan on aivan poikkeuksellisen upea, kiittelee Suomen Asuntomessujen toimitusjohtaja Pasi Heiskanen.

Luonnonhelmasta on lyhyt matka palvelujen äärelle: kylpylät, golfkentät ja huvipuistot tarjoavat sitä ohjelmaa, jota tämän päivän loma-asuja kaipaa.

– Voisi sanoa, että loma-asujat jakautuvat kahteen ryhmään. Toiset kaipaavat mahdollisimman suurta rauhaa erämaan keskellä, isompi ryhmä haluaa ohjelmaa ja palveluita, tietää Kalajoen loma-asuntomessujen projektijohtaja Laura Ruohola.

Terassit mökkiä isompia

Kalajoelle on rakennettu 28 erilaista loma-asuntoa, joista toiset sijaitsevat veden äärellä, toiset metsän keskellä. Metsän keskellä esittäytyy suomalainen hirsirakentaminen, jossa perinteisempi mökkikulttuuri vielä on voimissaan. Suurin osa ranta-asunnoista on suurilla ikkunoilla varusteltuja, moderneja loma-asuntoja, joita reunustavat jättimäiset terassit.

- Terassit on nykyajan trendi, se on selvä. Kymmenessä vuodessa terassien määrä on moninkertaistunut. Meilläkin on täällä kohteita, joissa terassipinta-ala on suurempi kuin itse loma-asunnon pinta-ala, kertoo Heiskanen.

Kalajoella terasseilla on myös käytännön merkitys: hiekka ei pääse kulkeutumaan sisään suurten terassien kautta. Mutta terassit ovat suurentuneet myös omakotitaloissa ja muualla mökkiasumisessa. Suomalaiset eivät välitä enää vapaa-ajallaan pihatöistä.

– Kyllä moni on sanonut, että ihanaa, ei tarvitse tehdä puutarhahommia eikä ajaa nurmikkoa, kun tulee kesälomalle, kertoo Ruohola.

Palkkatyö mökille mukaan

Jos pihatöitä kartetaankin, palkkatyö kulkee usein suomalaisen mukana mökille.

– Aika moneen loma-asuntoon kalustetaan messujen jälkeen työhuone. Vapaa-ajan asunnolle halutaan tulla viettämään pitkä viikonloppu, mutta se taas edellyttää toimivia tietoliikenneyhteyksiä ja toimivaa työhuonetta, missä voi jatkaa työviikkoa, kertoo Laura Ruohola.

Pääosin suomalaisten himoitsemat lomamökit näyttävät nyt moderneilta omakotitaloilta.

– Suuret ikkunapinnat ovat tulleet, kun energiatehokkuus on parantunut. Ikkunat ovat tiiviimpiä ja sitä halutaan hyödyntää, kun ollaan loma-asunnossa. Loma-asunnolla on usein hienot näkymät, kuten täälläkin on haluttu avata hienoja näkymiä aavalle merelle - ja tietysti moderni arkkitehtuuri sen myöskin sallii, kertoo Pasi Heiskanen.

Lue myös:

Katso myös uusin Pientä mökkiremonttia

Outi Airola

Lue myös:

    Uusimmat