Loch Nessin hirviön ikimysteerissä uusi käänne – ovatko hirviöhavaintojen syynä järvessä viihtyvät jättiläisankeriaat?

Loch Nessin hirviön mysteeri on askarruttanut skotlantilaisia vuosisatojen ajan. Tutkijat ovat nyt tarjonneet uutta selitystä sille, miksi ihmiset ovat luulleet nähneensä järvessä vilahduksen jättimäisestä vesihirviöstä.

Ensimmäiset väitetyt havainnot Skotlannissa Loch Nessin järven syvyyksissä piileskelevästä hirviöstä ovat peräisin jo 500-luvulta.

Modernimpia havaintoja on päivätty alkaen 1930-luvulta. Jatkuvien havaintojen myötä "Nessiestä" tuli samalla lukuisien tieteiselokuvien, kirjojen ja tv-ohjelmien vakiokuvastoa.

Tutkijat ovat aikaisemmin rajanneet pois mahdollisuuden siitä, että järvessä olisi saattanut uiskennella esihistoriallinen matelija, kuten plesiosaurus.

Uuden tutkimuksen myötä yksi mahdollisuus hirviöhavainnoille on kuitenkin keksitty: jättiankeriaat.

Ankeriaan DNA:ta vilisee järvessä

Muun muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä Sky News uutisoivat tuoreesta tutkimuksesta, jossa uusiseelantilaiset tutkijat ovat haravoineet järven vedestä kaikkien Loch Nessin mahdollisten asukkien DNA:ta.

Uutena löytönä järvestä saatiin ankeriaan DNA:ta. Ja sitä löytyi paljon, liki jokaisesta näytteenottopaikasta.

– Datamme ei paljasta niiden kokoa, mutta pelkkä materiaalin määrä kertoo, että emme voi pois sulkea mahdollisuutta, että Loch Nessissä olisi jättiankeriaita.

– Näin ollen emme voi myöskään sulkea pois sitä, että sen, minkä ihmiset ovat uskoneet nähneensä Loch Nessin hirviönä, voisi olla jättiankerias, selittää professori Neil Gemmel Uuden-Seelannin Ontagon yliopistosta BBC:lle.

DNA:ta ei sen sijaan löytynyt haikaloista eikä monneista, joita kumpaakin on arvuuteltu aikoinaan hirviöhavaintojen syiksi.

Myyttinen hirviö houkuttelee yhä turisteja

Tutkimusta tehnyt professori Gemmel sanoo, että saaduista tuloksista huolimatta tutkimuksessa on paljon epävarmuutta – mikä voi olla siunaus Loch Nessin hirviöön yhä uskoville.

Myös VisitScotland luottaa siihen, että vaikka tutkimus paljastaa uusia yksityiskohtia järven elämästä, Loch Nessin hirviön mysteeri tulee jatkossakin kiehtomaan turisteja.

Myyttinen otus houkuttelee järvelle ja sen läheiseen Drumnadrochitin kylään vuosittain satoja tuhansia turisteja, jotka toivovat kenties näkevänsä vilauksen salaperäisestä liskosta.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja