Mainos

Loch Nessilla jälleen etsintöjä: Pohjasta löytyi 1960-luvun tekohirviö – "aitoa" ei näkynyt

Skotlannissa on jälleen yritetty selvittää Loch Nessin hirviön ikivanhaa mysteeriä. 230 metrin syvyydessä sukeltanut robotti löysi "hirviön", joka paljastui elokuvaa varten tehdyksi lavasteeksi.

Mysteeri Loch Nessin hirviöstä on kiinnostanut ihmisiä jo vuosisatoja. 

– Olen todella kiinnostunut tästä aiheesta, olen analysoinut kuvia ja tutkinut ilmiötä. En kuitenkaan vieläkään usko, että Loch Nessin vedessä on mitään niin suurta eläintä, kertoo Dick Raynor.

Vuosien varrella on tästä Loch Nessin järvestä löytynyt hirviöetsinnöissä muun muassa sodanaikaisia pommeja ja 100-metrinen kalastusalus vuodelta 1952. Järvi on suuri, 37 kilometriä pitkä ja paikoin 250 metriä syvä. Näkyvyys on erittäin huono.

Onkaloissa lymysi lavastehirviö

Aiemmat vuosia kestäneet etsinnät kaikuluotaimella eivät ole tuottaneet tulosta. Nyt robottikamera on päässyt 230 metrin syvyyteen, mutta onkaloista löytyikin Loch Nessin hirviötä esittävä lavaste, kertoo BBC.

Se rakennettiin Sherlock Holmes -elokuvaa varten. Elokuvaa kuvattiin Skotlannissa vuonna 1969.

0:33

Tuoreimman löydön teki norjalaisyritys Kongsberg Maritime. Kongsbergin projekti on toteutettu yhteistyössä Skotlannin matkailunedistämiskeskuksen kanssa. Mysteeri kiinnostaa ja hirviöstä on kehkeytynyt tärkeä mainosvaltti Skotlannille.

Vastaanlaisia robotteja käytetään muun muassa mereen pudonneiden lentokoneiden etsintään. Työryhmä uskookin vielä tekevänsä uusia löytöjä.

Loch Nessin hirviön legendasta pidetään siis yhä tiukasti kiinni, vaikka monet tutkijat ovat tarun useasti kuopanneet. 

Ikivanha taru

Loch Nessin järvihirviöstä on puhuttu ensimmäisen kerran jo vuonna 565, jolloin Pyhän Columban väitetään torjuneen "Paholaisen" hyökkäyksen. 1933 John Mackay teki ensimmäisen nykyaikaisen havainnon Nessiestä.

Sen jälkeen näköhavaintoja Loch Nessin hirviöstä alettiin tehdä säännöllisemmin. Vuonna 1934 gynekologi Robert Wilson otti pitkäkaulaisesta otuksesta kuuluisaksi tulleen valokuvan, jonka hän itse tunnusti vuonna 1994 huijaukseksi.

Legendan mukaan Nessie, mahdollisesti ainoa eloonjäänyt joutsenlisko, elää järvessä.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja